Burgemeester naar Den Haag om spoedeisende hulppost te redden

– De spoedeisende hulpposten van kleinere regionale ziekenhuizen moeten behouden blijven. Met die boodschap trekt burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk woensdag naar Den Haag om daarover het gesprek aan te gaan met Tweede Kamerleden.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil de acute zorg in Nederland ‘slimmer organiseren, mede als gevolg van het tekort aan zorgpersoneel. Kuipers stelt voor om spoedeisende hulpposten van streekziekenhuizen te vervangen voor gespecialiseerde huisartsenposten en de spoedeisende hulp te concentreren bij de grotere ziekenhuizen. Dit moet leiden tot lagere zorgkosten. Door dit plan dreigen streekziekenhuizen ook hun intensive-care afdelingen te verliezen.

‘Zo werkt het niet’

Bengevoord trekt woensdag samen op met de burgemeesters van Goes, Gorinchem en Waalwijk. Tijdens een speciale informatiemarkt bij de Tweede Kamer kunnen bestuurders van gemeenten lobbyen voor zaken die zij belangrijk vinden.

“Wij maken ons grote zorgen als dit plan uitgevoerd gaat worden”, zegt Bengevoord. “De Minister denkt dat als spoedeisende hulpposten worden samengevoegd, het personeelsgebrek vanzelf oplost. Zo werkt het niet, want bij ons zijn de afstanden veel groter.”

Bengevoord denkt dat personeel van het streekziekenhuis SKB in Winterswijk, dat nu nog relatief dichtbij het ziekenhuis woont, er niet voor kiest om straks veel verder te reizen. “Mensen zullen eerder besluiten om ergens anders in de zorgsector te gaan werken dichter bij huis, bijvoorbeeld in de verpleeg- of thuiszorg”, aldus Bengevoord.

Zorgen over voldoende ambulances en reistijd

Ook is de burgemeester ongerust over de zorgkant. Als de spoedeisende hulpposten worden geconcentreerd wil het ministerie de 45-minutennorm loslaten. Nu is het nog zo dat bij een levensbedreigende situatie mensen binnen 45 minuten met een ambulance in een ziekenhuis met een spoedeisende hulp moeten zijn.

“Je zal maar echt wat hebben en vijftig minuten naar een ziekenhuis moeten rijden, dat is echt geen pretje.” Ook is het volgens Bengevoord maar de vraag of er voldoende ambulances zijn om patiënten in nood tijdig en met zorg af te leveren en of andere ziekenhuizen voldoende ruimte en capaciteit hebben voor een toename aan patiënten.

“Ik heb begrepen van David Baden, voorzitter van de vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, dat grotere ziekenhuizen helemaal niet zitten te wachten op patiënten uit kleinere ziekenhuizen”, zegt Bengevoord.

‘Leefbaarheid in gevaar’

Bengevoord wijst tot slot op de centrale rol die het streekziekenhuis heeft voor de regio. “Als dit plan doorgaat, komt onze leefbaarheid in gevaar.

Zie ook: ANALYSE | Doemscenario voor acute zorg SKB dreigt als boemerang terug te komen

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Omroep Gelderland op 2022-09-21 12:43:39


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.