DINXPERLO – In zijn nieuwjaarstoespraak uitte de Aaltense burgemeester Anton Stapelkamp zijn zorgen over het gebrek aan verzet en onrust tegen het gemorrel aan de democratische rechtsstaat. Tegelijkertijd zei hij erg hoopvol te zijn over de inwoners, die de moed erin houden en zich inzetten voor elkaar en de samenleving in de gemeente Aalten. “Wegkijken of je kop in het zand steken helpt de wereld niet vooruit. En pessimisme is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven.”
Burgemeester Anton Stapelkamp maandagavond in Dinxperlo. – Foto: Benito Muller
‘Hoopvol is dat we twintig jaar na de pijnlijke herindeling elkaar steeds beter weten te vinden’
De jaarlijkse gemeentelijke nieuwjaarsreceptie was dit keer in het Kulturhus in Dinxperlo. Daar omlijste Psalm 150 de muzikale gezelligheid. Opvallend was dat Stapelkamp bij de opening van zijn rede ook de Duitse gasten hartelijk verwelkomde en vervolgde met de boodschap dat hij met gemengde gevoelens het jaar 2025 ingaat en evenzeer ook zo terugkijkt op 2024. De nieuwjaarswens in Aalten omvatte meer dan alleen een toast op de goede wensen.
Stapelkamp riep maandagavond op om de tekens van hoop te blijven benoemen, vooral als het gaat om elkaar de ruimte te geven “omdat we beseffen dat er alleen vrijheid is als we samen vrij zijn. Waarom zouden we anders nog tachtig jaar vrijheid vieren?” De nieuwjaarswens die Stapelkamp uitsprak was dat het nieuwe jaar er één is om samen actief te worden voor de gemeenschap. En dat ziet er volgens de burgemeester hoopvol uit in gemeente Aalten. “Hoop is het verlangen naar iets beters en dat geeft moed. Hoop is ook de brandstof voor de kachel die de kilte verdrijft”, duidend op dat wie zich verantwoordelijk voelt voor de samenleving, actief burgerschap laat zien.
Politiek onafhankelijk maar niet kleurloos
In Stapelkamps nieuwjaarsrede bleef de landelijke politiek niet onbesproken. Hoewel een burgemeester onafhankelijk dient te zijn, mag deze wel kleur bekennen als de kernwaarden in het geding zijn, zei hij ferm. Hij verwees naar recente gebeurtenissen in Montferland, waar een minister begrip toonde voor mensen die bezwaar maken tegen de opvang van vluchtelingen, ondanks het feit dat raadsleden met vuurwerk werden bekogeld. Hij noemde dit zorgwekkend. De gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 noemde hij een kans om mee te denken over de toekomst van de gemeenschap en de gemeente. “Stel u kandidaat, onze gemeenschap en de lokale democratie zijn het waard.”
Elkaar weten te vinden na pijnlijke herindeling
Stapelkamp gaf met een terugblik en een blik op de toekomst – zoals hij het zelf noemde – ‘tal van lichtpuntjes’ aan. Het gemoed in de gemeente “is hoopvol dat we twintig jaar na de pijnlijke herindeling niet meer met de ruggen naar elkaar toestaan, maar elkaar weten te vinden zodat we ons steeds meer thuis voelen in onze gemeente.” Hij noemde expliciet de gezamenlijke inzet voor het opknappen van het Dinxperlose centrum. Het geeft de burgervader ook hoop dat de Aaltense raadsleden en bestuurders in de tijd van politieke spanningen en tegenstellingen, elkaar weten vast te houden, ondanks soms stevige verschillen in stijl, inzicht en opvattingen. Beiden zijn lichtende voorbeelden van meedenken, meepraten en meedoen waarbij inwoners zich niet van elkaar afwenden of zich tegen elkaar laten opzetten, maar met alle inzet ruimte geven aan de verschillen, zei Stapelkamp.
80 jaar vrijheid herdenken en vieren met ‘onze Duitse buren’
Bijzonder hoopgevend vindt Stapelkamp dat de Heimatverein Suderwick voor het eerst aandacht schonk aan 250 Rotterdamse dwangarbeiders die in de Duitse grensplaats werden ondergebracht bij de razzia in deze Nederlandse havenstad. “Het is goed om te merken dat er ook zoveel belangstelling voor het herdenken van 80 jaar vrijheid. En ook dat er in het afgelopen jaar de opkomst twintig procent hoger lag dan de vorige keer.”
Ook tekenen van hoop, zoals Stapelkamp zijn hele toespraak mee inkleurde, is dat betrokken inwoners actief zijn bij de inburgering van nieuwkomers en zonder veel gedoe 175 Oekraïense vluchtelingen weten te huisvesten.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.