–
WINTERSWIJK – De Winterswijkse wethouder Elvira Schepers zit maandagavond om tafel met een delegatie van de buurt rondom het azc in Winterswijk. De omwonenden hebben in een onderzoek aangegeven meer overlast en een toenemend gevoel van onveiligheid te ervaren.
In het jaarlijkse onderzoek van Bureau Beke uit Arnhem zijn de cijfers over meldingen van overlast fors toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Volgens omwonenden is het rondom het asielzoekerscentrum ‘nog nooit zo erg geweest als nu’. Ze hebben tevens aangegeven dat de termijn van de opvang van honderd extra vluchtelingen niet verlengd moet worden. Met andere woorden: weer terug naar vierhonderd bewoners in plaats van de huidige vijfhonderd.
‘Aanpakken, punt!’
Buurtbewoner André Gerner schuift maandag aan bij het overleg met de wethouder. “Het kan écht niet langer zo”, zegt hij over de overlast in de buurt. “Ze schuiven alles onder het tapijt. Alle klachten worden gebagatelliseerd, daar ben ik niet zo blij mee. Het is waardeloos wat hier gebeurt. En dan doen ze een onderzoek in plaats van dat ze zeggen: we moeten het aanpakken. Punt!”
Gerner is niet te spreken over zowel de gemeente als het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), de beheerder van het asielzoekerscentrum: “Er zouden voor de tijdelijke opvang van de extra honderd plekken veel gezinnen komen, maar het zijn vrijgezelle jongemannen. We hebben geen vertrouwen in de afspraken met het COA, daar komt het in de kern op neer.”
Garantie
Hij plaatst de nodige kanttekeningen bij het onderzoek. Hij sluit niet uit dat de werkelijkheid erger is dan de cijfers in het rapport aangeven. “Wie garandeert mij dat de cijfers kloppen? Beke doet de onderzoeken voor álle azc’s. Hoe onafhankelijk is dit onderzoek?”, vraagt Gerner zich af.
“Bovendien, ik heb meerdere ontevreden mensen gesproken die de vragenlijst niet hebben ingevuld, want de gemeente doet er toch niets mee. Er zijn ook mensen in de beheercommissie die overwegen te stoppen, ze hebben geen vertrouwen meer in de mooie woorden van het COA. Ik heb er zelf voor bedankt, dat levert alleen maar frustraties op.”
Djembé-les
Gerner is ook niet te spreken over de beveiliging op het azc. “Op de schriftelijke vragen waar het COA geen antwoord op heeft, zetten ze de naam van Trigion. Die moet het dan maar oplossen”, zegt Gerner. “Maar de beveiligers van Trigion reageren reactief, niet actief. Ze willen wel in actie komen, maar dan moet er eerst een klacht vanuit de buurt komen.”
De geluidsoverlast op het azc wordt mede veroorzaakt door buitenactiviteiten. “Ik mis een recreatiezaal die ze voor activiteiten kunnen gebruiken”, zegt Gerner. “Nu wordt er ’s avonds buiten een paar uur djembé-les gegeven. Leuk om zelf te doen, maar niet om het een paar uur aan te horen en zeker niet als er kleine kinderen in bed liggen.”
De buurtbewoner gaat maandag in gesprek met wethouder Schepers. “Daar zit ook een ambtenaar bij, de fracties van de politieke partijen zijn helaas niet uitgenodigd. Dat is jammer, want als het gesprek niets oplevert moeten wij misschien wéér brieven schrijven naar de fracties”, aldus Gerner. De wethouder wil voordat het gesprek heeft plaatsgevonden niet reageren op de kwestie.
Geschreven door Domien Esselink, REGIO8 i.s.m. Omroep Gelderland op 2022-08-24 08:56:57
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.