–
WINTERSWIJK – Dat er woningen mogen komen op de hoek van de Horstweg en de Bumerweg in Winterswijk is niet de vraag, maar in welke omvang? Volgens een deel van de buurt is het huidige plan Bumerhof met negentien appartementen ‘imposant groot’ voor het buitengebied.
De buren aan met name de Bumerweg, een zandweg, vinden het bouwplan met drie lagen veel te hoog en te groot. Ze staan open voor een plan met pakweg acht woningen, want dat past beter in de schaal van de omgeving.
Zo staan er aan de Bumerweg negen woningen, vertelde buurtbewoner Marcel Elsinghorst donderdagavond tijdens de commissievergadering in Winterswijk. “En dan zouden er negentien appartementen met drie etages bijkomen? Die omvang is veel te groot voor het buitengebied. Ik ben dat nergens anders in Nederland tegengekomen”, aldus Elsinghorst.
Niet exploitabel
Volgens projectontwikkelaar Barthen is er echter bewust gekozen voor ‘ruimte en kwaliteit’ en is een kleiner plan niet exploitabel. Daar plaatsten meerdere buurtbewoners die inspraken vraagtekens bij. Ze waren eensgezind: er mag gebouwd worden, maar dan wel passend voor een bouwplan in het buitengebied.
Elsinghorst hekelde de participatie, er was een keer gesproken met een medewerker van de gemeente Winterswijk. “Dat noem ik geen mediation”, stelde Elsinghorst. “Aanvankelijk was er sprake van sociale woningbouw, maar dat is gezien de grootte niet meer aan de orde. Maar laten we nog eens om tafel gaan en er als grote mensen met elkaar over praten.”
Meerdere fracties ‘worstelden’ met het voorstel en wethouder Gosse Visser had daar begrip voor. “Maar we toetsen elk erf afzonderlijk, het is maatwerk”, verklaarde Visser. “Dit plan past binnen alle kaders en voegt kwaliteit toe. Het gebouw dat er nu staat is niet al te fraai en het wordt daar alleen maar verbeterd.”
’23 woningen vonden we niet passen’
Visser benadrukte per erf te bekijken wat er mogelijk is. “Er zijn geen kwantitatieve normen meer voor het aantal woningen in het buitengebied. 23 woningen vonden we hier niet passen en we kijken naar de hoogte, niet naar het aantal etages. De nokhoogte wordt twaalf meter, een schuur met die hoogte staat ook iets verderop aan de Steengroeveweg.”
De wethouder verdedigde ontwikkelaar Barthen, die al de nodige concessies had gedaan. Zo komen er bijvoorbeeld geen jongeren te wonen, maar worden het woningen voor 55-plussers. “Maar hij blijft bij het concept, er is behoefte aan dergelijke woningen in Winterswijk.”
Suggestie
Fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen verbaasde zich daar wel enigszins over. “Ik dacht dat die leeftijdscategorie liever in het centrum bij de voorzieningen wilde wonen?”. Hij kwam ook met een suggestie voor de wethouder, in lijn met de wens van de buurt: “Een kleiner plan op die plek voegt misschien wel meer kwaliteit toe.”
Wethouder Visser reageerde resoluut. “Nee, daar ben ik het niet mee eens. Het concept van gezamenlijk wonen heeft een minimale omvang nodig. Niet iedereen kan even goed met elkaar overweg en daarom is het beter om meer mensen dan vijf of zes bij elkaar te laten wonen.”
De wethouder voegde er aan toe dat de voormalige voetbalvelden van de opgeheven voetbalvereniging Vosseveld niet bij het plan worden betrokken. Twee ondernemers in Winterswijk hebben die velden gekocht om er in de toekomst vrijstaande woningen te bouwen.
CDA-fractievoorzitter Sandra Prinsen stelde voor om de kwestie door te schuiven naar de raadsvergadering van eind november in plaats van begin november. Zo geeft de ontwikkelaar nog een financieel inzicht in de exploitatie van het plan. Het Presidium (alle fractievoorzitters en het college) gaat zich buigen over dat verzoek van Prinsen.
Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-10-21 14:01:42
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.