–
LICHTENVOORDE – Om kinderen in Oost-Gelre zo goed mogelijk te helpen in aanraking te komen met kunst en cultuur, proberen basisscholen dit zo goed mogelijk te implementeren in hun educatie. Ze schakelen bijvoorbeeld de Stichting Culturije in. Deze stichting is sinds kort met basisscholen in de gemeente Oost-Gelre bezig om jongeren meer bij te brengen over kunst en cultuur. Dit door middel van onder andere een cultuurmenu. Het vraagstuk is mede ontstaan uit het oogpunt van de uitgangspuntennotitie Kunst en Cultuur Oost Gelre dat op 6 juni is aangeboden aan de gemeenteraad in Oost-Gelre.
Wethouder Arjen Schutte van de gemeente Oost-Gelre sprak hierover: ‘De Kunst en Cultuur sector is groot en omvangrijk in onze gemeente. Toch is er in onze gemeente nog geen kunst en cultuurbeleid. En ik hoop dat dit gaat veranderen, want we willen kunst en cultuur meer zichtbaar maken en inzetten op samenwerking en verbinding. Deze uitgangspuntennotitie gaat ons daar hopelijk bij helpen’.
Nathalie Olde Hartmann was namens Culturije telefonisch te gast in het radioprogramma 1Achterhoek Actueel. Hierin legde zij onder andere uit wat Culturije precies doet. ‘Culturije is een stichting die al 11 jaar bestaat en die zich voornamelijk in de basis op cultuureducatie toelegt. Wij zijn nu de cultuurpartner in de gemeente Berkelland, maar sinds 6 juni gaan wij ook de basisscholen in Oost-Gelre helpen om de cultuureducatie op de kaart te zetten’. Het werkveld van Culturije was vroeger alleen basisschoolkinderen, maar dat is in de loop der jaren toch wel wat veranderd. ‘Sinds 5 jaar geleden zijn eigenlijk alle leeftijden bij aangesloten. Vanuit het sociaal domein, ouderen maar ook nieuwkomers. Culturije verzorgt eigenlijk cultuur voor jong en oud in de gemeente Berkelland’.
Convenant
Culturije heeft met enkele andere partijen een convenant ondertekend om de samenwerking te waarborgen. ‘Dit convenant is eigenlijk ontstaan vanuit de subsidiegelden van de provincie. De provincie vond dat de scholen en ook de gemeenten gezamenlijk een blok moesten vormen. Zij stelde hier ook een subsidie beschikbaar. Nog voor de coronapandemie hebben we hier mooie gesprekken met elkaar over gevoerd. Daar is dus nu een convenant uitgekomen, waarin wij vooral de kansengelijkheid voor elke kind vooropstellen. Het maakt niet uit of je nu in Harreveld, Groenlo of Lichtenvoorde woont. Elke kind hoort op dezelfde manier in aanraking te komen met de disciplines vanuit de cultuureducatie’.
Dat cultuureducatie een waardevol goed is, dat is een mening waar Nathalie Olde Hartmann zich uitermate in kan vinden. ‘Cultuur is gewoon zo ontzettend goed voor een kind en zijn ontwikkeling, maar ook voor de creativiteit en het leren samen te werken en reflecteren op de dingen die je doet. Dat willen we voor de Achterhoek gewoon allemaal. Creatieve mensen die ook in de toekomst voor een mooiere Achterhoek zorgen.’
Cultuurmenu
Nathalie Olde Hartmann heeft ook een duidelijke kijk op hoe de cultuureducatie in de toekomst kan worden vormgegeven en worden gewaarborgd. ‘Er gebeuren op de scholen al voldoende aan cultuuronderwijs. Maar wat er nu is hebben gedaan, is dat er een vast basisbedrag vastgesteld per kind dat kan worden besteed aan cultuureducatie. Je moet je ook even voorstellen dat elke school zijn eigen autonomie heeft. Elke school besteedt zijn aandacht allemaal anders. Dat zal in de toekomst niet anders worden. Bij Culturije hebben wij een cultuurmenu samengesteld in samenwerking met de diverse scholen. Hier staan diverse dingen op die scholen nu maar ook in de toekomst kunnen afnemen, zoals workshops, voorstellingen, theater, cursussen etc. Het is vooral belangrijk dat er lokale partijen vertegenwoordigd zijn hierin. Het is aan de school zelf om te kiezen waar de aandacht naar uitgaat’, aldus Nathalie Olde Hartmann.
Wil je meer weten over wat Culturije precies doet voor jou of voor jouw kind, kijk dan even op de website www.culturije.nl.
Geschreven door Cas Bakering op 2023-06-17 11:53:14
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.