Delta wil van kleine Ludgerusschool in Zwolle af: buurtschap strijdt voor behoud

GROENLO – Een kleine school zoals de Ludgerusschool in de buurtschap Zwolle kan een bestuur op eigen gezag sluiten, bleek in de afgelopen twee weken. Niet de kwaliteit van het onderwijs staat ter discussie, maar ‘perverse bestuursnormen’. Zo stelt het ministerie een fusievergoeding in het vooruitzicht voor het overplaatsen van leerlingen van de te sluiten school naar een andere school. In dit geval aan Delta, een schoolbestuur in Arnhem, met grotere ‘stadse scholen’, waar een hogere bevolkings- en dus ook een hogere leerlingendichtheid bepalend is voor de onderwijsnormen in de Achterhoek.

De Ludgerusschool in Zwolle bij Groenlo. (archieffoto)
De Ludgerusschool in Zwolle bij Groenlo. (archieffoto) – Foto: Eveline Zuurbier

De basisschool in de buurtschap moet hiervoor afgestreept worden. Ook in Groenlo worden Willibrordus en de Ni-Je Veste samengevoegd tot één school, met één team in één gebouw. “Delta heeft ouders/verzorgers in een brief geïnformeerd over de mogelijke sluiting en fusie, nadat op 6 en 7 november de teams van de Delta-scholen in Groenlo en Zwolle waren ingelicht. Delta baseert zich op een eigen ‘heroriëntatie op de toekomst van de Deltascholen in de Achterhoek’ waarin ze hooguit naar drie vitale Primair Onderwijs (PO-)scholen in Oost Gelre kan gaan.

Leerlingendichtheid gevolg oplopende onderwijskosten

Dat Delta tevens aanstuurt op sluiting van de Zwolse-dorpsschool hangt samen met de oplopende onderwijskosten in relatie tot het onderhoud en het gebruik van het gebouw in relatie tot het kleine aantal leerlingen. Scholen ontvangen per leerling geld vanuit Den Haag en dat is inclusief de kleine scholentoeslag die ze krijgen te weinig. In het algemeen geldt voor schoolbesturen, dat de Arnhemse scholen van Delta niet het onderwijs aan Achterhoekse leerlingen moeten opbrengen.

Het nieuws heeft de ouders, verzorgers en Contactgroep Zwolle geschokt. Gemeente Oost Gelre, zegt bij monde van de wethouders Dusseldorp en Schutten, dat ze verrast zijn door de brief aan de ouders en voelt zich als gemeente buitenspel gezet. Gemeenten zorgen voor de huisvesting van het onderwijs in Nederland. “De bedoeling was dat Delta scenario’s uitwerkte en met ons zou delen”, zegt wethouder Ellen Dusseldorp. In eerdere overleggen tussen Delta en Oost Gelre zou rekenschap gehouden worden met de leefbaarheid in de buurtschap en welke een belangrijke afweging zou zijn.

Aankondiging Delta valt rauw op het dak

Volgens financieel wethouder Arjen Schutten heeft de gemeente er veel voor over om de buurtschapsschool open te houden. “We hebben Delta vaak uitgenodigd en gevraagd zaken met ons te delen. Als we wat kunnen doen, laat het ons weten.” Beide wethouders zeggen dat het nieuws vanuit Delta ‘rauw op hun dak valt’ temeer omdat de gemeente actief heeft meegedacht om Delta te helpen de exploitatiekosten omlaag te brengen. Onder meer zou er een trainingscentrum in de Ludgerusschool kunnen komen.

Handreiking gedaan

“Daarnaast wil de gemeente ruimtes terughuren voor sociaal-maatschappelijke functies die bijdragen aan de samenhang in de buurtschap. We hebben die handreiking aan Delta gedaan.” Dusseldorp laat ook weten dat ouders voor de school in Zwolle kiezen omdat hun kinderen in een kleinere en rustigere omgeving beter kunnen leren.

Grote klap voor de buurtschap

“Voor Zwolle zou de sluiting een grote klap betekenen voor de buurtschap en een ontkenning van het belang van de school voor de samenhang in de gemeenschap, aldus Contactgroep Zwolle en de ouders. “Leerlingen komen uit het buitengebied (Holterhoek, Haak en Hoek, Meddo) en zij zullen uitwijken naar scholen in Meddo, Eibergen en Groenlo als de school dicht gaat. De Ludgerusschool fungeert ook als een gemeenschapshuis voor Zwolle. De ouderensoos komt daar wekelijks samen en vormt de school de uitvalsbasis voor het carnaval, de kermis en als vergader- en informatiepunt voor de inwoners.

“We zijn diep teleurgesteld over de brief van Delta”, zegt voorzitter Roy ten Boome van de Contactgroep Zwolle, maar het hoofd laten hangen en toekijken zijn geen optie voor de buurtschap. In de brief wijst het Delta-schoolbestuur op de mogelijkheid na te zien of nieuwe samenwerking onder de Paraat-scholen (o.a. voorheen de LiMa in Lichtenvoorde) of die van Accent (o.a. in Doetinchem, Aalten en Heelweg), hetgeen betekent dat “de bal bij de gemeente en bij ons ligt”, zegt Ten Boome.

Door een andere bril wel voldoende levensvatbaar

“Wij denken dat de school voldoende levensvatbaar is.” Contactgroep Zwolle baseert zich op de Zwolse volkscultuur en de interesse voor jonge gezinnen uit de omgeving die Zwolle kiezen om hun kinderen hier te laten opgroeien. “Er is nieuwe woningbouw en buitenaf vindt woningsplitsing plaats.” Tijdens een ingelaste bijeenkomst met Delta en gemeente Oost Gelre heeft Zwolle aangegeven er alles aan te willen doen om de Ludgerusschool te behouden.” Er is een ideeënbus geopend.

Delta geeft in de brief aan ‘zelf het initiatief te nemen om de noodzakelijke gesprekken met collega PO-besturen voor een nieuwe Achterhoekse bestuurlijke samenwerking op te starten’. Dusseldorp is voorstander van een bestuurlijke samenwerking tussen schoolbesturen, maar kan als gemeente geen directe invloed op het schoolbeleid uitoefenen omdat dit wettelijk niet kan. Wel kan de gemeente druk uitoefenen met betrekking tot de leefbaarheid in de buurtschap. Oost Gelre heeft met de twee schoolbesturen, Paraat en Delta, en de DBO’s (Dorps Belangen Organisaties) daartoe in 2016 een convenant gesloten.

Gemeente Oost Gelre en Zwolle één

Contactgroep Zwolle ziet de toekomst voor de Ludgerusschool positief in. “Als we niet meer met Delta verder kunnen, gaan we met de andere schoolbesturen om tafel. Het voelt goed dat de gemeente Oost Gelre achter ons staat.”

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.