Dit weten we over de wolf die in een schuur bij een woning lag

HENGELO – De wolf die maandag is aangetroffen in een schuur in Hengelo, is uitgebreid onderzocht. Wat weten we nu over deze wolf? Wie is ze en waaruit blijkt dat ze is aangereden?

Dierenarts Henk Luten en de wolf in Hengelo.
Dierenarts Henk Luten en de wolf in Hengelo. – Foto: Omroep Gelderland/Familie Brekveld

Hoewel nog niet duidelijk is om welke wolf het gaat, heeft dierenarts Henk Luten uit Velp een goed beeld gekregen van het dier. Hij onderzocht en verdoofde de wolf. Aan haar grootte en haar tanden kon Luten zien dat ze een volwassen wolf is van een jaar of vijf oud. “Ze heeft nog geen jongen gehad. Dat kun je zien aan de tepels bij honden en wolven.”

Door DNA-analyse kan meer duidelijk worden, onder andere over haar afkomst. “Er zat bloed aan de tong en de neusvleugel, daar zal DNA uitgehaald worden. Als ze ooit teruggevonden wordt, weten we dat het dezelfde wolf betrof”, legt hij uit.

Vermoedelijk een 'wandelwolf'

Waar kwam ze vandaan? Wolvenkenner Erwin van Maanen vermoedt dat ze geen onderdeel van een roedel is. “Er zit geen roedel in die regio. Ik denk dat het een wandelwolf is.” Daarmee bedoelt hij dat deze wolf een zwerver is. “Er zijn nu meerdere wolven die vanuit Duitsland naar Nederland lopen.”

Het is onduidelijk waar ze nu is. De dierenarts is nog teruggegaan naar de plaats waar ze verdoofd neergelegd is. Luten: “Ze heeft haar roes uitgeslapen en is verdwenen. We kunnen haar niet meer volgen. Ze is niet gechipt en heeft geen halsband gekregen.”

Aanwijzingen voor een aanrijding

De bewoonster van het huis waar de wolf in de tuin lag, belde maandagochtend om 10.15 uur de politie. De grote vraag is waarom het roofdier in haar schuur is gaan liggen.

Van Maanen gaat er net als Luten vanuit dat het dier is aangereden. “Ze is van ellende ergens gaan liggen”, stelt de wolvenkenner. Omdat er geen bewijs is van een aanrijding, wil de provincie niet concluderen dat dit daadwerkelijk is gebeurd. “Maar het is wel aannemelijk”, aldus een woordvoerder.

We weten dus niet helemaal zeker wat er is gebeurd. Een aanrijding is niet gefilmd en er is ook geen melding van binnengekomen. Toch waren er verschillende aanwijzingen. De eerste zijn de wondjes op haar tong. Luten: “Bij mensen is dat ook bekend. Als je aangereden wordt, heeft dat een grote impact. Dan klemmen de kiezen op elkaar. Als daar een tong of wang tussen zit, beschadigt die. Het zijn minieme wondjes, daaruit kun je concluderen dat ze aangereden is. Vlak achter de woning is een weg waar tachtig gereden wordt, misschien is het daar gebeurd.”

Opvallend was ook haar moeheid. “Mensen worden moe als ze een ongeluk hebben gehad. Dat komt door de stress die ze doorgemaakt hebben. Er zit dan veel adrenaline in je lichaam en daarna ben je moe en stijf.” Uit beelden blijkt dat ze niet kreupel is, dus er is geen gebroken poot, maar aan de manier van lopen kon Luten wel zien dat ze wat beurs was.

Ze zal vandaag nog wat stijf lopen en minder comfortabel zijn, ik heb haar pijnstillers gegeven die een aantal dagen zullen werken

dierenarts Henk Luten

Waren er nog andere verwondingen? Door haar wintervacht was het lastig om blauwe plekken op haar huid te zien. “Er waren geen natte plekken en er was ook geen bloed.” Luten voelde aan de buik, daar zat geen bloed in. “Ze had een magere buik”. Hoe is ze uit de verdoving gekomen? Dat weet hij niet. “Ze zal vandaag nog wat stijf lopen en minder comfortabel zijn. Ik heb haar pijnstillers gegeven die een aantal dagen zullen werken.” De provincie meldde maandag nog dat de wolf helemaal geen letsel had. Dat blijkt dus niet te kloppen.

Het had anders kunnen aflopen

Wat als ze een gebroken poot had gehad? Was de wolf dan behandeld? “Als ze één of meerdere gebroken poten had, zou ze zijn geëuthanaseerd”, benadrukt Luten. Waarom? De dierenarts hecht veel waarde aan dierenwelzijn. “Was er wel gekozen om een poot te spalken, dan zou ze de spalk eraf bijten. Ook had ze in een hokje moeten zitten en dat geeft veel stress”, legt hij uit.

“Ik vind dat ik een lans moet breken voor het welzijn van dieren. Daar gaat het om. Als dat niet in orde is en gemaakt kan worden voor het dier, dan is euthanasie de enige optie. Het ondraaglijk lijden is op dat moment opgelost.”

Geschreven door Anne Schumacher


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.