–
AALTEN – In Aalten was het vroeg dag voor de decorandi. Burgemeester Anton Stapelkamp haalde de mensen om wie het op de lintjesregendag zou gaan, in een moderne ‘fluisterbus’ thuis op. Bij de eerste stond hij om 8.00 uur voor de deur en dat was een grote verrassing. Om 11.00 uur begon het officiële deel van de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen in het gemeentehuis in Aalten. Daar hadden zich bekenden verzameld. Met een oprecht applaus kwamen de opgehaalde decorandi binnen. Stapelkamp begon met een kritische speech over de individualisering van mens en samenleving. “Deze mensen die vandaag een lintje krijgen, heeft de samenleving keihard nodig”, zei Stapelkamp.
“De basis voor een gelukkig leven, is dat we terechtkomen in een warme gemeenschap, maar die individualiseert steeds meer. En als ik eerlijk mag zijn, dan vind ik individualisten een besmettelijke ziekte die erger is dan corona.” Hij noemde voorbeelden van in hoeverre de individualisering tot iedereen is doorgedrongen. “Voor iemand die gezag heeft, wordt het steeds lastiger iets in beweging te krijgen. De koning, bestuurders. Mensen verbinden zich minder in maatschappelijke organisaties. ‘Wat heb ik eraan’ is de vraag die ze op tafel neerleggen. In de gesprekken gebeurt dat steeds vaker. Het wordt steeds moeilijker om bestuursleden te vinden. ‘Ik ga me niet vastleggen’, is wat ik overal hoor. Deze drie mensen die hier nu zitten, hebben we keihard nodig”, leidde hij de uitreiking van de lintjes in.
Op de dag voor Koningsdag, vrijdag 26 april, is het traditie dat aan bijzondere inwoners die zich, naar het oordeel van het Kapittel voor de Civiele Orden, ‘geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd’. Dit jaar waren minder mensen die een lintje kregen in wat gemeente Aalten jaarlijks gewend is. Drie koninklijke onderscheidingen spelde Stapelkamp op en één werd op deze ochtend in Groenlo opgespeld door burgemeester Bronsvoort aan lona Hendriks-Brummer (61 jaar) uit Bredevoort. Zij doet haar vrijwilligerswerk voor de paardensport in Oost Gelre. “Vandaag is het een memorabele dag, een traditie in Nederland. In gemeente Aalten worden vandaag twee vrouwen en evenveel mannen gedecoreerd. Fifty-fifty en dat ligt landelijk anders, want er worden nog steeds meer mannen geëerd met een lintje.” Opvallend is dat dit keer geen enkele van geboorte in onze gemeente afkomstig is.”
Burgemeester Anton Stapelkamp nam de tijd voor de koninklijke onderscheidingen. Na elk opgespeld lintje ging hij met een microfoon de bekenden langs die met hem of haar waren meegekomen.
Wim Jansen (70 jaar) uit Dinxperlo is al sinds 1969 een actieve vrijwilliger, waarvan meer dan 40 jaar als bestuurslid en de laatste vijf jaar als voorzitter van mannenkoor Con Spirito in Dinxperlo. Hij is een sleutelfiguur in verschillende commissies en besteedt vele uren per week aan zijn taken, waaronder het coördineren van concerten en concertreizen, wat hij met veel liefde en passie doet. Tot zijn pensionering in 2021 was hij werkzaam als vertegenwoordiger bij Meier Schultz Lastechniek B.V. in Dinxperlo.
Hij doet heel veel en dit is het juiste moment van waardering
Daarnaast zet hij zich samen met zijn vrouw in voor Stichting Kinderhulp Gambia, waar ze onder andere helpen bij fondsenwerving, projectbezoeken en het leveren van hulpgoederen aan gezinnen in nood. Zijn langdurige inzet als vrijwilliger, vooral op het gebied van muziek, heeft anderen gestimuleerd, en daarom wordt hij benoemt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Waarom Wim een lintje verdient, vraagt Stapelkamp rond. “Hij doet heel veel en dit is het juiste moment”, zegt een familielid.
Jan Baars (81 jaar) uit Dinxperlo heeft zich sinds 1974 enorm ingezet voor de dorpsgemeenschap. Als voormalig teamleider van basisschool ’t Welink in Dinxperlo (nu IKC De Bosmark), was hij sterk betrokken bij leerlingen en ouders van zijn school. Van 2001 tot 2012 was hij actief bij Vluchtelingenwerk Nederland, waar hij juridische bijstand verleende aan vluchtelingen, met succesvolle resultaten: ze kregen een verblijfsvergunning. Ook was hij een enorme steun voor de familie Afuzi. Hiervoor ontving hij ook de Solidariteitsprijs van de Progressieve Partij. De steun die Jan Baars aan de familie gaf werd genoemd als ‘modern noaberschap’.
We zij heel dankbaar dat Jan en zijn vrouw Nellie altijd naast ons hebben gestaan
Daarnaast richtte hij na zijn pensionering een studiekring en ontmoetingsplek op voor gepensioneerde leerkrachten wat erg gewaardeerd wordt. Ook was hij heel actief in zijn kerkelijke gemeenschap. Momenteel is Jan Baars vrijwillig chauffeur op de elektrokar in Dinxperlo. Dit doet hij sinds 2017. Zijn langdurige en diverse inzet verdient erkenning als Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Een broer van Jan zegt: “We gunnen hem dit heel erg. Hij heeft niet alleen voor anderen wat betekent, maar ook voor ons gezin”, zegt hij geëmotioneerd. Er is ook een gevluchte familie aanwezig. “We zij heel dankbaar dat Jan en zijn vrouw Nellie altijd naast ons hebben gestaan. Tien geleden zou het voor ons helemaal niets zijn geworden, zonder hen.”
Irma Verwaaijen-Olijslager uit (65 jaar) uit Aalten, is al sinds 1988 actief als vrijwilliger. Ze heeft diverse functies vervuld bij verschillende verenigingen en stichtingen. Ze was penningmeester bij r.k. Caritas Bredevoort en bestuurslid van Stichting Kulturhus Bredevoort. Daarnaast heeft ze diverse functies bekleed binnen de muziekvereniging BAMM sinds 1985. Nog steeds betekent zij veel voor de muziekvereniging. In 2022 werd Irma Verwaaijen-Olijslager voorgedragen voor De Pompe, de prijs die de Bredevoortse ondernemersvereniging jaarlijks uitreikt. Ook hieruit blijkt de grote waardering voor haar werkzaamheden.
Mama is er een die om anderen geeft en de gemeenschap, niet het individueel type wat u aan het begin schetste
Daarnaast ondersteunt ze ook Atletiek Vereniging Aalten (AVA’70) en is ze een belangrijke steun voor haar zus, die op een woongroep van Estinea woont. Gezien haar langdurige inzet en betrokkenheid bij diverse maatschappelijke activiteiten wordt zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Stapelkamp noemde haar een ‘mannetjesputter’. En toen hij met de microfoon opnieuw rond ging en aan haar zoon vroeg, waarom een koninklijke onderscheiding haar zo gegund is, antwoordde hij: “normaal zijn wij geen geëmotioneerde familie. Mijn moeder is vaak bij de verenigingen en we hebben vaak gegrapt of ze het thuis niet leuk heeft. Maar mama is er een die om anderen geeft en de gemeenschap, niet het individueel type wat u aan het begin schetste.” Van een bekende van AVA vertelde: ‘Eerste wandelde ze bij ons, maar toen ze daarmee stopte, ging ze achter de bar staan om te helpen. Ze is een stille kracht.”
Aan het einde van de bijeenkomst zei Anton Stapelkamp: “Ik begon vanmorgen zwaar en gelukkig zijn er mensen die sociale banden vormen en inhoud geven aan de samenleving. Dan is de lintjesregen een heel mooie traditie in Nederland.” Het mannenkoor Con Spirito gaf een korte serenade en zong ‘Lang zal ze leven’. Daarna was het tijd voor een drankje met een oranje gebakje.
Intussen in Oost Gelre
In Oost Gelre kreeg Ilona Hendriks-Brummer (61 jaar) uit Bredevoort een lintje uitgereikt. Zij werd gewaardeerd omdat zij sinds 1989 al een betrokken secretaris van de Paardensportvereniging In den Bosch is. De vereniging is gevestigd aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. Ze is een groot kartrekker van veel van de activiteiten, zoals de jaarlijkse wedstrijden van de paardensportclub en de organisatie van de Gelderse Kampioenschappen. Tussen 1996 en 2014 was zij betrokken bij de Stichting Men Sport Winterswijk. En nog steeds leert ze als instructrice bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek de doelgroep de grondbeginselen van het paardrijden.
Vanuit ‘Zozijn’ is Irma Hendriks betrokken bij de opzet van het ‘huifbed’ rijden voor kinderen en jongeren met een ernstig meervoudige beperking. Daarnaast is zij actief bij het organiseren van Zomerfeesten op De Timp in Lievelde. Ook mevrouw Hendriks-Brummer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Alle vier decorandi werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-26 20:22:19
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.