Eén op drie gemeenten vangt al jaren geen asielzoekers op

ARNHEM/ACHTERHOEK – De afgelopen twaalf jaar hebben ruim één op de drie gemeenten in Gelderland geen asielzoekers opgevangen. Dat blijkt uit informatie die op verzoek van RTV Noord door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is verstrekt.

111 van de 342 gemeenten hebben over een lange periode geen inspanning verricht op het gebied van de opvang van asielzoekers. In Gelderland gaat het om 18 gemeenten, 35% van het geheel. Numeriek doen alleen Noord-Holland (21) en Noord-Brabant (22) het slechter.

Grote vraag is of dit na behandeling van de spreidingswet maandag en dinsdag in de Eerste Kamer gaat veranderen. Op grond van die wet kunnen gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen. Zo krijgt het veel geplaagde aanmeldcentrum in Ter Apel weer wat lucht.

De gemeenten Druten en Wijchen kleuren op onderstaande kaart nu nog oranje, maar daar komt binnenkort verandering in. In Druten komt voor de duur van 2 jaar opvangplek voor 100 asielzoekers, in Wijchen komt een asielzoekerscentrum voor 300 mensen.

Rozendaal vangt niet op, is wel voor spreidingswet

Rozendaal is een van de gemeenten die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers heeft opgevangen. Toch hoopt burgemeester Ester Weststeijn van harte dat de Eerste Kamer de spreidingswet aanneemt. “Het is vreselijk wat daar in Ter Apel gebeurt. Wij voelen ook hier de maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit in de gezamenlijkheid op te lossen. Als je dan de emotie van de burgemeester van Westerwolde ziet, dat raakt ons hier ook diep”, zegt ze in gesprek met RTV Noord.

Vraag is waarom haar gemeente dan geen bijdrage heeft geleverd. “In dit lijstje wil je niet staan. Wij zouden graag willen opvangen, maar we zijn een gemeente met slechts 1.750 inwoners, zonder industrieterreinen of campings daaromheen. Er is gewoonweg geen ruimte voor, hoe graag we ook zouden willen. Als de spreidingswet er komt, gaat het voor ons om maar zes asielzoekers. Dat zet weinig zoden aan de dijk. We werken wel samen in de regio Arnhem met tien gemeenten. Daar is wel veel opvang geregeld.”

Geen vluchtelingen, maar wel opvang Oekraïners

Opvallend is dat in nagenoeg alle gemeenten die geen vluchtelingen opvangen, wel ruimte is voor Oekraïners. Dat geldt ook voor Rozendaal. Burgemeester Weststeijn van die gemeente: “Dat heeft ermee te maken dat we bij de opvang van Oekraïners nog dachten dat het om een heel korte periode zou gaan. Bij de opvang van asielzoekers gaat het doorgaans om een langere periode. Bij de Oekraïners hebben we hiervoor een stukje particuliere grond moeten inzetten. We dachten voor heel tijdelijk, maar dat is door het voortduren van die oorlog anders uitgepakt.”

Met betrekking tot de huisvesting van statushouders is de Rijksoverheid al wel een stap verder. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben gemeenten een taakstelling opgelegd gekregen voor het aantal statushouders dat ze op korte termijn onder moeten brengen. Daar zijn ook de gemeenten bij die de afgelopen jaren geen asielzoekers hebben opgevangen. Een deel daarvan is daar inmiddels mee aan de slag gegaan.

Bij statushouders gaat het om mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, voor wie een woning moet worden gezocht. Het huisvesten van statushouders ontlast Ter Apel ook. Elke statushouder die wordt geholpen aan huisvesting, maakt een plekje vrij in een azc. Dat betekent dat er weer iemand vanuit Ter Apel kan doorstromen.

Geschreven door Omroep Gelderland op 2024-01-18T14:40:56+01:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.