–
HALLE/LICHTENVOORDE – In een schoppe, onder een hooikap, een hof, een schuur, een manege of in een veldtent achter het Heidehuus. Het Festival Halle Heide ‘op ’t arf in de hiet’ combineert (boeren)erven, plattelandsleven met een te kust en te keur aan muziek, theater, dans en cabaret. Al gauw leg je de link met de duinen van het bekende Oerol-festival op Terschelling, maar hier gebeurt het op de ‘hiet’, de heide.
De organisatoren Bernard en Maria Lucassen zijn meerdere malen op Terschelling geweest. Ze zijn fervente Oerol-bezoekers. Die bezoeken vormen een bron van inspiratie voor het festival in de buurtschap waar beiden wonen. “We houden van cultuur en de natuur op Terschelling en de verbinding die ontstaat. Je ontmoet andere mensen uit alle delen van het land en vindt samen al gauw iets gemeenschappelijks”, verhalen beiden. Medeorganisator Hans Wisselink heeft Oerol nog nooit bezocht, maar als muziekliefhebber en – maker kan hij zich een goede voorstelling van Oerol maken. De band tussen het landschap en cultuursnuivers is daar prominent aanwezig. Daar gaat het in de basis ook om bij het Festival Halle-Heide. De sfeer van optredens tegen de context van de erven bepalen de sfeer en nodigen uit dat je elkaar opzoekt, ook als je degene of het groepje naast je niet kent. “Het is een ‘gemeudelijk’ festival op diverse locaties, niet langer dan een tien minuten fietsen van elkaar en met het kultuurhuus Heidehuus als centrale plek. Dus fiets gerust rond. Op de locaties kom je elkaar tegen en vertel je elkaar wat je hebt gezien of meemaakt. Dat gaat vanzelf”, aldus Bernard.
Vroege en moderne tijden, agro- en foodculturen, muziekgenres, paarden en kleine podiumkunsten leven komend weekend op 16 en 17 september hier naast elkaar
Overal is het plattelandsleven dichtbij: je ziet het wanneer je er bent. Een agrariër oogst vandaag quinoa op een kamp tegenover gemeenschapsgebouw Heidehuus dat tot 2016 nog een dorpsschool was met zo’n 50 leerlingen. Vroege en moderne tijden, agro- en foodculturen, muziekgenres, paarden en kleine podiumkunsten leven komend weekend hier ook naast elkaar. Bij Bernard en Maria is de schoppe (een traditionele open kapschuur voor opslag en bijenkorven) het decor voor het theaterstuk van De Vliegende Hollander. Theatergroep Masker speelt het stuk. “Het is voor het Festival Halle-Heide gecomprimeerd tot een half uur. Op elke uur is er een optreden van een half uur. En in de tussentijd kun je naar de andere locatie fietsen. Wandelen zal nét kunnen gaan”, zegt Bernard. Er is eten en drinken bij stalletjes en onder meer zoete snacks te verkrijgen bij de wafelkraam of een ijsje van de van oudsher bekende ijscoman Siebelink uit de buurt van Halle-Heide. Bernard weet hem nog uit zijn jeugd te herinneringen wanneer hij op een mooie zomerse dag met zijn kar vol eigen gemaakt schepijs naar de buurtschap kwam fietsen.
Verscheidenheid aan muziekgenre en locaties
Alle artiesten staan op een overdekt podium; de festivalgangers staan buiten, maar als het regent, regelt de organisatie ‘onderdak’, legt Bernard uit. Hans Wisselink treedt met zijn Cubaanse band Esquina Latina op onder de hooikap in zijn eigen tuin achter de woonboerderij van Erve Wisselink. Hij is een gitarist en bespeelt onder meer de Spaanse gitaar. “Volksmuziek, klassiek, jazzy, Cubaanse muziek, Ierse folk, blues, gitaarvirtuoos Mart Hillen, trombones, dialectmuziek en trekharmonica’s, een stuk cabaret opgevoerd door Annemarie Koopman (genomineerd voor het Leids cabaretfestival) en toneel. Het festival is voor iedereen, voor families, vriendengroepen, jong en oud in een gezellige huiskamersfeer door de kleinschalige setting.”
“Het is een heel leuke line-up, met leuke aansprekende bands met een verscheidenheid aan muzikale richtingen”, vult Bernard aan. Duo Zoet Water zingt tweestemmig en Nederlandstalig en een andere leuke band is Killer and the Coolcats. Daarover bestaat een anekdote. Zij beschreven op hun social mediakanalen hoe leuk optreden is op het Festival Halle-Heide en schreven erbij: ‘dit is tevens een sollicitatie voor de volgende keer’. Zij claimen de zaterdagavond van het cultuurfestival en treden op achter op het veld van het Heidehuus.
Lokaal marktje achter Heidehuus
Het Heidehuus is de centrale plek. Hier koopt de festivalganger een polsbandje voor toegang. Bernard: “De entreeprijs houden we zo laag mogelijk om het toegankelijk voor iedereen te houden.” De entree is de herkenbaar getimmerde Amerikaanse bar van het festivallogo. Vanuit ‘het achterumme’ van de schuur kom je op festivalterrein. Er staat een open theatertent met daarin het hoofdpodium. “Er omheen zullen marktkraampjes staan, met kleding, pindakaas uit de buurt, houten beschilderde bordjes en nog meer”, vertelt Maria. “Je kan er lekker eten van de vleesboerderij, van de wafel- en pizzabakker. Er is door de buurt heen eten. Het wordt oergezellig en voor de kinderen is er een aparte speelplek ingericht.”
Het Festival Halle-Heide is zaterdag 16 september vanaf 13.00 uur tot 23.30 uur en zondag 17 september vanaf 10.00 uur tot 19.00 uur. Meer informatie is op de website www.festivalhalleheide.nl. In de voorgaande editie zijn er per optreden plusminus 40 – 50 mensen. “Het is dus nooit te druk bij één voorstelling en geeft gelegenheid gezellig contact te maken met anderen, zoals we dat in Halle-Heide doen”, aldus de drie.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-09-14 11:43:28
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.