Festivals moeten stoppen met wegwerpbekers. Hoe? Dat moet blijken uit een test bij Over de Top Festival

– Festivals dienen per 1 juli 2023 te stoppen met wegwerpbekers en deze bij gebruik op de grond van het terrein achter te laten. In plaats daarvan moeten festivalgangers hun gebruikte plastic beker inleveren om een nieuw biertje te kunnen kopen. De bekers worden zonder dat ze in elkaar op de grond te zijn getrapt, te worden verzameld voor recycling. Alleen dan zijn ze van waarde en herbruikbaar.

Gemeente Oost Gelre wil als evenementengemeente een proef draaien op het aanstaande Over de Top festival. Dat festival vindt dit pinksterweekend plaats. Ze levert daarvoor gratis rode containers waar met zogenaamde verzameltrays festivalgangers op een uitnodigende manier de plastic bekers kunnen deponeren zonder dat er een zee aan achterover gekieperde vuile bekers te hoeven worden opgeruimd. De bedoeling is dat de vrijwel schoon leeggedronken bekers naar de recyclingfabriek worden gebracht. De bekers hebben geen reclameopdruk met inkt meer, want dat is vervuilend om ze na recycling opnieuw te gebruiken.

In Oost Gelre is de Lichtenvoordse Zomermarkt op 1 en 2 juli het eerste evenement dat aan deze duurzame Europese richtlijnen van recycling dient te voldoen. Festivals dienen te stoppen met het zomaar klakkeloos wegwerpen van de plastic ‘wegwerpbekers’ door hun bezoekers. Dat scheelt enerzijds bij het opruimen van tienduizenden bekers op de grond, maar brengt in de organisatie extra werk mee.

De nieuwe Europese richtlijnen zijn er gekomen om de afvalberg te verminderen. Vanaf 1 juli 2023 gaan deze regels in. De gemeente Oost Gelre wil zich als evenementengemeente voorbereiden op deze Europese richtlijn ‘Single-Use Plastic’ die daaraan verbonden is. Een opmerking dient daarbij gemaakt te worden. De richtlijn maakt onderscheid tussen open (bijv. Zomermarkt) en gesloten evenementen of festivals (Over de Top en Zwarte Cross).

De inzamelcontainer die moet uitnodigen gebruikte bekers ‘heel’ te deponeren. – Foto: Gem. Oost Gelre

Open festivals of evenementen

“Open evenementen zijn vrij toegankelijk. Denk daarbij aan carnaval, Koningsdag, een kermis of een braderie. Daarvoor geldt vanaf 1 juli een verplichting van terugname van wegwerpbekers en -bestek waar plastic in zit. Hierbij is elke standhouder voor eten of drinken zelf verantwoordelijk voor het naleven van de regels. Bezoekers betalen statiegeld voor een wegwerpbeker en -bakje als daar plastic inzit. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om zelf een beker of verpakking van huis mee te nemen”, legt de gemeente Oost Gelre de richtlijn uit.

Munt voor een beker

Om te voorkomen dat festivalgangers hun bekers zoals voorheen weggooien op het marktplein, denkt de Zomermarkt te gaan werken met recyclemunten. Bezoekers kopen bij aanvang zo’n munt die ze kunnen gebruiken om een beker te krijgen. Dat terugbrengen van de plastic bekers naar de bar zal voor festivalgangers wennen zijn. Met name wanneer een rondje wordt gegeven is het de vraag of iedereen zijn beker leeggedronken heeft, die vervolgens in gevulde ‘glazen’ naar de vriendenkring terug te brengen is. De Zomermarkt vreest omzetverlies want die is nodig om het evenement te kunnen organiseren.

Gesloten festivals of evenementen

Het Over De Top Festival is een gesloten evenement. Vanaf 1 januari 2024 moet daar de organisatie zorgen voor het inzamelen van de plastic bekers en voedselverpakking. De gemeente Oost Gelre wil aankomend weekend al meer inzicht krijgen hoe bezoekers zich uiten op duurzaamheid en recyclebare afvalstromen op evenementen. “Het idee achter de pilot bij het Over De Top Festival is om alvast te wennen aan de manieren van inzameling. De gemeente heeft speciale containers laten ontwerpen, die op verschillende plekken op het terrein komen te staan.De gemeente wil organisaties daarin tegemoet komen.”

Wethouder Arjen Schutten: “Ik ben benieuwd of iedereen de containers ook gaat gebruiken. Het zou mooi zijn als deze actie meer bewustzijn en minder zwerfafval betekent. We doen hiermee ervaring op, zodat we organisatoren van evenementen kunnen helpen met het toepassen van de regels.”
Ook de organisatie van de kermis in Lievelde – een ‘open’ evenement – heeft interesse om mee te doen aan de pilot. De uitkomsten van de pilot worden half juni verwacht.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-24 13:49:48


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.