Geen nieuwe winkels meer maar split-levelwoningen aan de Nieuwmarkt

LICHTENVOORDE – Vijftien jaar geleden betrokken de eerste winkeliers hun nieuwe panden aan de Nieuwmarkt. Door het nieuwe winkelgebied als verlenging van het bestaande centrum, dong Lichtenvoorde zelfs mee naar de prijs voor Beste Binnenstad van Nederland. Maar tijden veranderen snel. Voor de laatste fase liggen nu andere plannen op de plank bij de gemeente: elf goedkope woningen bouwen op de begane grond, de zogenaamde split-level woningen. Aan fysieke winkels bestaat geen behoefte meer.

De doorkijk op De Leest/Nieuwmarkt waarop fase 3 wordt gerealiseerd.
De doorkijk op De Leest/Nieuwmarkt waarop fase 3 wordt gerealiseerd. – Foto: Eveline Zuurbier

De zon schijnt door de gekleurde bloembladeren op het straatwerk van de Nieuwmarkt. Mensen lopen de drogisterij, de aangrenzende supermarkt, bakker, slagerij en boekhandel in en komen er met gekochte waren weer uit. De bibliotheek is nog gesloten, maar later in de middag zal ook deze open zijn voor de boekenuitleen. Op een deel van het voormalige Aldi-pand zijn ramen beplakt met posters ’te huur’. Daarnaast ligt een braakliggend terrein, omheind met bouwhekken. “Lichtenvoorde kijkt hier al heel lang tegenaan en is het gewend geworden”, zeggen de mensen op straat. “Wanneer zal Nieuwmarkt fase 3 afgerond worden? Het is niet fraai voor het centrum.”

Gunstig voor vitaliteit centrum

“Door in het bouwplan Nieuwmarkt woningen te realiseren in plaats van detailhandel, wordt het kernwinkelgebied niet verder vergroot. Omdat er nu al sprake is van leegstaande winkels, is dit gunstig voor de vitaliteit van de bestaande winkels in het centrum”, zegt wethouder Jos Hoenderboom. “Aan goedkope woningen (onder de 300.000 euro) is een grote behoefte. Deze ontwikkeling voorziet daarin.”

Op de begane grond komen in plaats van winkels elf split-level woningen. Verschillende leefruimtes zijn opgedeeld in meerdere niveaus, die met korte trappen of enkele treden met elkaar verbonden zijn. Het ontwerp van een split-level huis kenmerkt zich door de visuele afscheiding van de verdiepingen, die vaak ‘halve verdiepingen’ worden genoemd.

De zijkant van het winkel- en appartementencomplex behoeft een afbouw. – Foto: Eveline Zuurbier

Subsidie van de provincie

Een ander bouwproject dat in het centrum dient te worden afgerond, is het in de volksmond geheten ‘evenementenplein’. Dit is de parkeerplaats die tijdelijk is aangelegd op de plek waar eens de bibliotheek stond. “Het onderzoek naar de haalbaarheid van een parkeergarage onder het evenementenplein heeft uitgewezen dat de investeringen te hoog worden”, aldus Hoenderboom tijdens een eerdere raadsvergadering. Voor een overkoepelende aanpak van de zuidkant van het centrum heeft de provincie Gelderland enkele jaren geleden al een subsidie beschikbaar gesteld vanuit de regeling ‘Steengoed Benutten’. In principe om het uiterlijk deze zomer, vijftien jaar na de opening van de eerste winkels aan de Nieuwmarkt, gerealiseerd te hebben.

De zuidkant realiseren

Beide terreinen aan De Leest/Nieuwmarkt en de Dijkstraat liggen er nog steeds ‘onbenut’ bij. “Er is behoefte aan duidelijkheid en een politiek besluit om tot een afronding te komen van deze projecten”, aldus de wethouder. Het besluit is ook nodig om met gegronde redenen de provincie om uitstel te vragen. Voor het realiseren van het nieuwe plan dient voor de wijziging van het bestemmingsplan een nieuwe ruimtelijke procedure te worden gestart.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.