Geen spinazie meer in de supermarkt? ‘Een voorbode voor de zomer’

DUIVEN – “Het is bijna niet verkrijgbaar”, zegt Jeroen Venema van de Plus in Duiven over spinazie. De boosdoener? Het extreme weer. Door de vele regen is de oogst van de bladgroente mislukt en zijn mensen die van verse spinazie houden de dupe. Volgens Ton Slagter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) kan dit een voorbode zijn voor de zomer.

“Er zullen meer bladgroenten last hebben van deze weersomstandigheden”, stelt Slagter. Volgens het lid van de vakgroep Vollegrondsgroente werkt de natuur niet echt mee. “Het heeft voornamelijk met regen te maken, maar ook bijvoorbeeld met de slakkenoverlast.”

“Het is zo slecht dat het niet te verkopen is”, zegt ook Venema. “Normaal gesproken is de spinazie iets harder en dan kan je het goed verpakken. Nu is het net snot, dus niet verkoopbaar.”

'Spinazie houdt niet van extreem weer'

Dat de spinazie die nu is geoogst onverkoopbaar is, wordt niet alleen gemerkt in supermarkten. Ook Carlijn van de biologische boerderijwinkel De Zonnegaard in Voorst, die eigen geteelde groenten verkoopt, ziet het van dichtbij. “Spinazie houdt niet van extreem weer. Het blad wordt dan geel en dat willen mensen niet kopen. Gelukkig is het maar een klein deel van ons assortiment.”

Het importeren van verse spinazie uit andere landen zou een oplossing kunnen zijn. Maar daarvoor is het te kort dag, zegt Slagter. “Andere landen zijn er nu niet op ingesteld. We moeten het doen met de spinazie die we hier telen.” En dat is zo’n 60 tot 70 procent van de normale oogst. Om dat op te schalen naar een volledige oogst is tijd nodig. Plus goed weer.

Zomer vol problemen dreigt

“Als we weer volop kunnen zaaien, is er over vijf weken weer voldoende spinazie”, zegt Slagter. Maar het is de vraag of dat ook lukt. “De regen blijft komen.” Daarom kan het volgens hem een zomer worden vol problemen in de aanvoer. “We hebben het nu over spinazie. Maar sla en broccoli bijvoorbeeld hebben langer nodig. Dan kan wel twaalf weken duren.”

Niet iedere teler heeft overigens last van de weersomstandigheden. Degenen die hun bladgroente telen op zandgrond zijn beter af, want daar stroomt de regen beter weg. Anderen gebruiken een zogeheten tunnelkas. Daarin kunnen groenten, ongeacht de weersomstandigheden, groeien.

Geschreven door Mark Oogjes op 2024-06-12T16:28:38+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.