ZUTPHEN – Minibiebs werden in de corona-periode populairder dan ooit. En die trend is niet afgenomen. Er zijn steeds meer minibiebs te vinden in Gelderland.
Hoeveel er precies zijn in de provincie is niet helemaal duidelijk, omdat ze niet allemaal in kaart worden gebracht. Bastiaan Mokkink brengt alle minibiebs in de omgeving Zutphen en Lochem in kaart. En hij ziet een duidelijke stijging. Hij heeft er al 324 in kaart gebracht in die regio.
Deel-economie
Waar de populariteit vandaan komt? ““Minibiebs stimuleren zaken als lezen, boeken, contact tussen buurtbewoners, duurzaamheid en de deel-economie. Vergeleken met een ‘gewone’ bibliotheek zijn er geen regels, pasjes, boetes of detectiepoortjes. Ook doet het me denken aan internet in de jaren 90, toen online alles uitsluitend draaide om delen in plaats van verdienmodellen.”
Volgens Mokkink zijn ze maatschappelijk heel erg belangrijk. Want “het draagt bij laagdrempelig bij aan de leesvaardigheid, leesmotivatie en het leesplezier van kinderen en volwassenen.” De kastjes maken boeken ook toegankelijk voor mensen met een klein budget. “En Sommige minibiebs worden onbedoeld een ontmoetingsplek. Soms worden ze door een grote groep dorpelingen gebouwd en bijgehouden, zoals in Barchem, Wichmond of Dijkerhoek.”
Kastje in oude boom
Vaak zijn het ‘simpele’ gastjes bij iemand in de tuin. Maar sommigen maken er een heus kunstwerk van. “De wat apartere modellen minibiebs tref je in bijvoorbeeld oude telefooncellen, poppenhuizen of pipowagens. Ook mooi zijn de ingebouwde boekenkastjes in een dikke oude boom aan de Batsdijk in Ruurlo.”
Wie een minibieb wil beginnen moet rekening houden met het Nederlandse weer. “Neerslag maakt meer kapot dan je lief is, dus zorg dat je minibieb waterdicht is. Plaats een degelijk dakje, en gebruik bij voorkeur botenlak. Zorg voor een aantrekkelijk aanbod, en zorg voor voldoende boekendoorstroming.”
Geschreven door Jesse Sprikkelman op 2024-04-17 08:31:10
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.