Herdenking 80 jaar Bevrijding in Aalten door de kerken

AALTEN – De r.-k geloofsgemeenschap St.-Helena en de Protestantse Gemeente Aalten houden een interessante expositie. “In 2025 herdenken wij 80 jaar vrijheid. Vrijheid! Een groot goed! In deze woelige tijden beseffen we opnieuw hoe belangrijkheid leven in vrijheid is”, aldus de kerkgemeenschappen.

Een blik in de gebombardeerde r.-k. kerk aan de Dijkstraat in Aalten. Er was een mis gaande toen het gebeurde.
Een blik in de gebombardeerde r.-k. kerk aan de Dijkstraat in Aalten. Er was een mis gaande toen het gebeurde. – Foto: Aaltens archief

De expositie is te zien in gebouw Elim aan de Landstraat 20 nabij de oude Helenakerk. Zij gaat over de drie maanden die voorafgingen aan de bevrijding. Die vrijheid kwam niet vanzelf. Aalten en Dinxperlo waren de eerst bevrijde dorpen in de Achterhoek. Bombardementen gingen daaraan vooraf, want de doorgaande wegen met bruggen naar het noorden, dieper de Achterhoek, in moesten vrij zijn. De expositie gaat o.a. over het bombardement op de Dijkstraat in Aalten. Twee keer werd die getroffen.

De tentoonstelling heet: ‘Een Stille Getuige’. Het is de oude rode beuk van 200 jaar oud aan de Dijkstraat, die er bij toen de bombardementen plaatsvonden. De slachtoffers waren het gevolg, ook pastoor Chris van Rooijen. De materiële schade aan kerk en pastorie was groot. Ook is er een getuigenis van kloosterzuster Bernardine uit het klooster St.-Elisabeth aan de Dijkstraat. Het duurde lang voordat de katholieke gemeenschap die klappen te boven was.

Met tien grote panelen, voorwerpen, brieven en interviews worden de gebeurtenissen in die maanden indringend in beeld gebracht. De bevrijding van Aalten kwam op Goede Vrijdag 30 maart 1945. Ook daarvan zijn beelden en interviews.

De opening van de expositie is op dinsdag 28 januari om 16.00 uur. Daarna kan de tentoonstelling elke woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag.

In de maand maart zal de expositie ook elke zondag van 13.30-17.00 uur te zien zijn.

Met dit initiatief willen beide geloofsgemeenschappen duidelijk maken dat vrijheid om onderhoud vraagt en daarbij kijken zij ook naar zichzelf. “Ook de geloofsgemeenschappen doen met deze expositie aan onderhoud om het kerkenwerk levend te houden”, aldus de Aaltense kerken.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.