Herder Hester: ‘Het is emotioneel en fysiek erg zwaar’

WINTERSWIJK – Voor schaapherders Hester van Male en Hans Abbink is het een zware tijd. Sommige schapen zijn ziek door het blauwtongvirus en dat is emotioneel en fysiek een beproeving. “Het leed waar je elke keer mee geconfronteerd wordt, is vreselijk.”

De kuddes van herder Hester en Hans zijn getroffen door het blauwtongvirus.
De kuddes van herder Hester en Hans zijn getroffen door het blauwtongvirus. – Foto: Omroep Gelderland

Hans Abbink heeft een kudde van 280 Bentheimer Landschapen. Zijn schapen zijn overal in de Achterhoek te vinden, bijvoorbeeld op het Masterveld in Winterswijk. Het blauwtongvirus heeft hem tot dusver 42 schapen gekost. “Ik ben elke dag bezig met de verzorging van mijn schapen. Als het mij lukt om een paar uur te slapen per nacht ben ik al blij. De ziekste schapen kunnen niet op hun benen staan, dus we zijn continu in de weer met emmertjes water om ze allemaal te kunnen laten drinken. “

Emotioneel zwaar

Ook Hester van Male, waarvan meer dan 100 van de 450 schapen langdurige zorg nodig hebben, heeft het lastig. “De lol is van het werk af. Als er geen oplossing gaat komen voor het blauwtongvirus gaat dat invloed hebben op de begrazing in het land.” Ze vertelt dat het emotioneel heel zwaar is, omdat je elke keer met het leed wordt geconfronteerd. “Ik maak extreem lange dagen, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ben ik bezig. Ik moet soms zelfs maaltijden met mijn gezin overslaan.”

Blauwtong wordt verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Besmette schapen lopen vaak kreupel, hebben koorts, een vieze neus en kunnen wondjes krijgen in de neus en in de mond. Het virus is niet besmettelijk voor mensen. Andere herkauwers, zoals runderen, geiten en kameelachtigen kunnen wel besmet worden. De overheid houdt het aantal besmettingen in de gaten.

Geschreven door Annelisa van Beek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.