–
ARNHEM – Het is groeizaam weer, de natuur vaart wel bij de vele druppels regenwater. En als je een beetje weet wat je doet, heb je zo een potje bramenjam bij elkaar geplukt. Professioneel wildplukker Edwin Flores uit Arnhem vertelt wat je moet doen en vooral moet laten.
“Het is een fantastisch bramenjaar”, zegt Edwin. “Het is ook een fantastisch pruimenjaar, maar bramen doen het echt heel erg goed. Bramen rijpen altijd eind juli, augustus.” De omstandigheden zijn ideaal: “Als het te warm is, dan krijgen ze te weinig vocht om mooie, dikke vruchten te maken. En het is niet zo koud, het is 21, 22 graden.”
Gedoogbeleid
Kun je overal waar bramen groeien je gang gaan? “Nou…”, begint hij voorzichtig, “…officieel zou je toestemming moeten hebben van de eigenaar van de grond. Als je bijvoorbeeld bramen wilt plukken in het Sonsbeekpark dan zou je toestemming moeten vragen aan de gemeente Arnhem, omdat het een stadspark is”, vertelt Flores.
“Maar in heel veel gebieden wordt het gewoon gedoogd, zolang je maar geen emmers vol plukt. Je moet niet met 10 tot 15 kilo bramen of bosbessen weglopen, dat vinden ze niet oké. Is het voor een potje jam, dan hebben heel veel terreineigenaren daar geen problemen mee. Dat geldt ook voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.”
Pluk vanaf kniehoogte
Edwin Flores plukt eetbare kruiden, paddenstoelen en bessen voor restaurants. “Ik moet dus toestemming hebben”, legt de beroepsplukker uit. “Dus als ik bij een boer bramen zie, dan vraag ik hem: mag ik bramen plukken in jouw sloot? En dan zegt hij ja of nee.”
Waar moet je op letten als je bramen wilt plukken? Is het een fabeltje dat laaghangende bramen mogelijk door honden zijn ‘besproeid’? “Die kans is heel klein, hoor. Honden pissen op kruispunten, nooit zomaar ergens tegen bramen. Maar als je echt zeker van je zaak wilt zijn, pluk dan vanaf kniehoogte.”
Pas op met maden
Sowieso, bramen moet je even wassen in een beetje zout water en daarna goed koken. “Maar in voedsel in de supermarkt zitten meer schadelijke stoffen dan in de bramen die je buiten plukt”, beweert de Arnhemmer.
Wanneer is een braam perfect? “Als je een braam plukt dan moet je even aan de onderkant kijken. Ze moeten makkelijk loslaten en daar waar ze vast hebben gezeten, als dat mooi wit is, dan heb je de perfecte braam te pakken. Is een braam al een beetje zacht aan de steel, kun je die beter laten hangen. Dan zitten er vaak al kleine maden in.”
Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-08-02 13:20:17
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.