Hier wordt het grote geheim achter fotosynthese ontrafeld

– Deze maand is in Wageningen het nieuwe, onafhankelijke Jan Ingenhousz Institute geopend. Hier proberen plantwetenschappers de fotosynthese van gewassen te verbeteren. Belangrijk, want als planten maar een klein beetje meer zonlicht omzetten in suikers, dan heeft dat positieve gevolgen voor de voedselproductie.

“Deze sensor moet in eerste plaats zonlicht, temperatuur en luchtvochtigheid meten, fotosynthese dus”, legt Tom Theeuwen van de Wageningen Universiteit uit. “We willen meten hoe de plant omgaat met verschillende omstandigheden. Snelle veranderingen dus in zonlicht, temperatuur en allerlei omstandigheden. Die zijn continu verschillend en daar gaat een plant in het fotosyntheseproces anders mee om.”

Tijdens fotosynthese zetten planten onder invloed van licht CO2 en water om in zuurstof en suikers. Het is de basis voor alle stoffen waaruit planten bestaan.

‘Wereldwijde analyses’

“Deze sensor kan ik op een blad plaatsen en dan meet hij gedurende het hele groeiseizoen de fotosynthese en de omgevingsfactoren waar dat stukje blad aan wordt blootgesteld. Al die analyses van de sensors op de planten worden verzameld vanuit de hele wereld en die worden in Wageningen onderzocht”, legt Theeuwen uit. “In plaats van af en toe een plant monitoren, wordt de plant doorlopend gescand door een sensor. En door het proces van de fotosynthese te verbeteren, kan de oogst verbeteren.”

Professor Martin Kropff van de WUR geeft een voorbeeld: “Als je bij rijst de bladeren meer verticaal weet te krijgen, komt het licht verder in het gewas. Daardoor is de fotosynthese van het hele gewas veel hoger en dat levert dan uiteraard meer productie op.”

‘Open wetenschappelijk platform’

Volgens directeur David Kramer van het instituut is het probleem te groot om door één laboratorium te worden opgelost. “We moeten vele anderen, die in verschillende disciplines en gewassen werken, in staat stellen deel te nemen. Daarom bouwen we een open wetenschappelijk platform dat toegankelijk is voor een gemeenschap van honderden onderzoeksgroepen over de hele wereld.” Het platform zal deze brede gemeenschap in staat stellen om fotosynthese op nieuwe manieren te meten in vele gewassen.

Kijk hier naar de sensoren die worden gemaakt door Jingcheng Huang, Robert Zegarac verbonden aan Michigan State University in samenwerking met Jan IngenHousz Institute in Wageningen:

Geschreven door Marco Loef, Omroep Gelderland op 2023-10-18 11:46:24


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.