In Oost Gelre werden ‘de successen gevierd’ met 8 oranje lintjes

GROENLO – Maar liefst acht koninklijke onderscheidingen kon burgemeester Annette Bronsvoort vandaag uitreiken. Dat gebeurde dit jaar niet in het stadhuis, maar in De Mattelier in Groenlo. Daar stonden twee fauteuils klaar op een verhoogde vloer vlak voor het podium. Vanuit deze stoelen werden de mensen die op de dag van de traditionele lintjesregen persoonlijk toegesproken. In de sfeer van gedimd lichten en de spotlights aan, kregen zij elk de koninklijke onderscheiding opgespeld. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Maar liefst acht koninklijke onderscheidingen kon burgemeester Annette Bronsvoort vandaag uitreiken. Dat gebeurde dit jaar niet in het stadhuis, maar in De Mattelier in Groenlo. Daar stonden twee fauteuils klaar op een verhoogde vloer vlak voor het podium. Vanuit deze stoelen werden de mensen die op de dag van de traditionele lintjesregen persoonlijk toegesproken. In de sfeer van gedimd lichten en de spotlights aan, kregen zij elk de koninklijke onderscheiding opgespeld. Allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ze wisten er vanmorgen nog niets van. En toen ze binnen in de foyer van De Mattelier hartelijk door burgemeester Annette Bronsvoort ontvangen werden, moesten enkelen een traantje wegpikken. “Aan acht mensen is het geheim verklapt. Tot op het moment van vanmorgen is het gelukt dit geheim te houden”, leidde de burgemeester de jaarlijkse traditie van de lintjesregen in. “De lintjesregen is het mooiste moment van het jaar voor een burgemeester. En het moment dat koning Willem-Alexander afgelopen woensdag de BMV in Mariënvelde was er ook zo een. De koning gaf aan dat hij heel graag met de mensen in gesprek wilde. En vanmorgen zijn er weer mensen die van alles voor anderen in de maatschappij doen.”

‘Successen moet je vieren, zeker als er zoveel aan de hand is in de wereld’

Gemeente Oost Gelre maakte er bij De Mattelier een heel groot feest van. Dat had Bronsvoort in haar toespraak al gezegd: ‘Successen moet je vieren, zeker als er zoveel aan de hand is in de wereld, moeten we een dag zoals vandaag vieren.” Er werd rondgegaan met oranjebitter en als verrassende sfeermaker was een optreden van de Highland Valley Piperband uit Borculo.

Foto: Gem. Oost Gelre

Twee van de gedecoreerden zijn niet in Oost Gelre woonachtig. Zij werden hier gehuldigd omdat zij in Oost Gelre hun vrijwilligerswerk doen.

Frans Harbers uit Groenlo is vrijwilliger bij Parochie H.H. Paulus en St. Ludger, Hij behoort tot de klusgroep en is collectant tijdens de kerkdienst. Al ruim 27 jaar hangt hij de vlag uit in de kerktoren. Daarnaast richten zijn activiteiten zich op werkzaamheden bij Vogelvereniging Kleur en Zang, nu opgegaan in de Gevleugelde Zanger. Hij is meervoudig wereldkampioen geworden met het kweken van vogelsoorten. Op de basisschool ’t Carillon in Groenlo heeft hij eind jaren ’80 oud papier helpen inzamelen. En tegenwoordig is hij nog actief bij de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo.

Frans wist vanmorgen nog van niets, maar trok wel de mooie kleren aan die zijn vrouw Rikie had klaargelegd, vertelt Rikie voor de volle zaal. Een hard excuus heeft ze niet nodig gehad. En dan blijkt dat ze naast haar echtgenoot en in de spotlights zittend zelf ook onderdeel is van het lintjesfeest. Ze reageert verbluft.
Rikie Harbers-Bos is eveneens een betrokken vrijwilliger bij de Parochie H.H. Paulus en Ludger. Ruim 44 jaar heeft ze in Groenlo mensen ondersteund bij het afscheid nemen van hun dierbaren. Intensief betrokken bij het voorbereiden van de kerkdiensten, het begeleiden en voorgaan in de avondwake. Nog steeds verzorgt ze de jaarlijkse Allerzielen viering. Eind jaren ’80 tot begin jaren ’90 is ze vrijwilligster bij de handwerklessen van basisschool Sint-Jozef in Groenlo. Al 32 jaar mantelzorger voor meerdere ochtenden per week.

Het echtpaar Frans en Rikie Harbers die tot eigen verrassing een lintje kregen voor de inzet voor de kerk en verenigingen. – Foto: Eveline Zuurbier

Ellen Bakker uit Lichtenvoorde is medeschrijfster van het boek van de KBO, ‘Wij treffen elkaar’. Ze is betrokken bij veel projecten om kansarmen en taalarmen deel te laten nemen aan de maatschappij. Vrijwilligster bij Taalcafé Oost Gelre. Om zo mensen de Nederlandse taal te leren. Ook met taallessen via de Stichting Lezen Werkt, zorgt ze voor een vraaggerichte taalbegeleiding van kleine groepen nieuwkomers op verschillende niveaus en bij diverse onderwerpen. Bij de Formulieren Brigade Oost Gelre ondersteunt ze wekelijks op het gemeentehuis bij de inloopspreekuren en helpt mensen met hun post en administratie.

Henny Bennink uit Eibergen. Veel van zijn werkzaamheden hebben betrekking op de gemeente Oost Gelre. Vanaf de periode 1992 is hij schrijver van diverse historische boeken. Boeken als ‘Vragender van verleden naar heden’ (1997), de geschiedenis van het kerkdorp Vragender. ‘Bezetting en Verzet deel I in 2005 en deel II in 2007’ beschrijven het Lichtenvoordse verzet in relatie met omliggende gemeenten en het Heldengedenkteken in de Dijkstraat van Lichtenvoorde. Er volgen nog boeken als: ‘Van Basten Batenburg’, een ondernemende familie (2012), over een Gelders (adellijk) patriciërsgeslacht, oorspronkelijk afkomstig uit Groenlo. En ‘Langwerpig Blauw Langs De Straat’ (2012), een beschrijving van 405 straten in de voormalige gemeente Lichtenvoorde. (7e boek). Tevens is hij bestuurslid geweest van de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde en nog steeds adviseur van de Stichting 4en5 mei Lichtenvoorde.

Joke te Molder-Vehoff uit Lichtenvoorde is vrijwilligster bij de Litac Tafeltennis en Dynamic tennis. Ze verricht veel werk voor sportaccommodatie de Zandschoppe in Lichtenvoorde. Tussen 2010 en 2020 hielp ze via de Stichting Hulpdienst Een Helpende Hand met de maaltijdvoorziening “Tafeltje Dekje” in Oost Gelre. En vanaf 2012 is mevrouw Te Molder vrijwilligster bij de Stichting Handen in Huis. Daar verricht ze regelmatig 3 aaneengesloten dagen 24-uurs mantelzorgvervanging. Tussen 2011 en 2023 was mevrouw onderdeel van de “keukenploeg” van de Music Show Scotland. Ze reisde mee bij alle concerten die de Music Show Scotland opvoerde, in heel Europa en verzorgde de maaltijden voor de crew.

Een volle grote zaak van De Mattelier in Groenlo waar de lintjesregen plaatsvond. – Foto: Eveline Zuurbier

Frank Knippenborg uit Lichtenvoorde is tussen 1990 en 2001 penningmeester en bestuurslid geweest van de Kynologenclub De Oude IJsselstreek Doetinchem. Een sturende kracht bij Internationale Hondenshows. Eind jaren ’90 was hij tevens bestuurslid van de Golden Retriever Club Nederland, en keurmeester/afgevaardigde voor de Fok- en Adviescommissie. Als penningmeester regelde hij tussen 1992 en 2008 de financiën van Speeltuinvereniging Kindervreugd . Vanaf de jaren ’70 al betrokken bij het Lichtenvoordse bloemencorso als wagenbouwer. Zijn laatste groep is Lansink-Bluiminck. Betrokken bij de jury van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Hij is vrijwilliger bij de Electrocar Lichtenvoorde en lid van de cliëntenraad Participatiewet Fijnder.

Ilona Hendriks-Brummer uit Bredevoort. Vanaf 1989 al een betrokken secretaris van de Paardensportvereniging In den Bosch, gevestigd aan de Boschlaan in Lichtenvoorde. Ze is een groot kartrekker van veel van de activiteiten, zoals de jaarlijkse wedstrijden van de paardensportclub en de organisatie van de Gelderse Kampioenschappen. Tussen 1996 en 2014 actief bij de Stichting Men Sport Winterswijk. Ze is instructrice bij de Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek en leert de doelgroep de grondbeginselen van het paardrijden. Vanuit “Zozijn” is mevrouw Hendriks betrokken bij de opzet van het ‘huifbed rijden’ voor kinderen/jongeren met een ernstig meervoudige beperking. En ze is actief bij het organiseren van Zomerfeesten bij Kindercentrum De Timp van “Zozijn” in Lievelde.

Ria Wolters-Meeusen uit Groenlo. Vanaf 1988 tot heden coördinator van de kapelvrijwilligers in de huiskapel van woonzorgcentrum De Molenberg. Ze is lector bij de diensten en iedere zondag, als bevlogen koster, aanwezig bij de viering . Vrijwilligster bij de KBO Groenlo, van de senioren handwerkclub. In de handwerkclub werkt ze mee aan allerlei projecten, zoals het maken van knuffels, sokjes en mutsjes voor couveusekinderen. De verkoop van de producten komt ten goede aan allerlei goede doelen. En ze breit de patronen van Grolsche wanten, een ambacht dat ook via de Slag om Grolle (hoge sokken en mutsjes) het merk Groenlo Vestingstad helpt uitdragen. Tussen 2008 en 2020 penningmeester en secretariaat Groenlose Katholieke Vrouwenvereniging, later overgegaan in Vrouwengilde Groenlo.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-04-26 17:22:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.