Iselinge Hogeschool verwelkomt meer pabo-studenten in strijd tegen lerarentekort

DOETINCHEM – “Er is positief nieuws ondanks aangekondigde bezuinigingen vanuit de overheid”, zegt de hogeschool in Doetinchem. Het aantal pabo-studenten op Iselinge Hogeschool is dit jaar flink gestegen. Er bestaat ook een lerarentekort, ook in de Achterhoek. De Aaltense wethouder Hans te Lindert uitte onlangs zijn zorgen, maar was blij dat de Achterhoek nog specifieke internationale schakelklassen kan oprichten voor kinderen van vluchtelingen en statushouders. Zij kunnen niet geplaatst worden op de scholen waar zij wonen omdat het ontbreekt aan mankracht.

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie – Foto: 1Achterhoek

De hogeschool verwelkomde 156 nieuwe studenten voor de deeltijd- en voltijdpabo. Vorig jaar waren dat er 104. De hogeschool biedt naast de voltijd- en deeltijdpabo ook de tweejarige opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad-PEP) aan. Volwassenen die interesse hebben om aan de slag te gaan in het basisonderwijs en voldoen aan de juiste vooropleiding en mate van ervaring kunnen op de hogeschool ook een zij-instroom in het beroep- of maatwerktraject volgen. In totaal studeren er nu 600 studenten op Iselinge Hogeschool.

Iselinge Hogeschool is blij met de positieve ontwikkeling in de instroom van studenten. De groei is goed nieuws voor het onderwijs en de kinderopvang, waar een tekort is aan leerkrachten en educatieve professionals. Vorig jaar werd tijdens de openscholendag (derde dinsdag van maart) aandacht gevraagd voor het lerarentekort. De huidige instroomstijging geeft hoop voor de toekomst, aldus de hogeschool.

Voorzichtig optimisme ondanks uitdagingen

Ondanks de positieve instroom is de hogeschool bezorgd over de aangekondigde bezuinigingen door de overheid. “Maatregelen zoals de ‘langstudeerboete’ en besparingen op praktijkgericht onderzoek kunnen de kwaliteit en toegankelijkheid van ons onderwijs onder druk zetten.” De Vereniging Hogescholen waarschuwt dat deze bezuinigingen de ongelijkheid kunnen vergroten en de druk op studenten kunnen verhogen.

“De groei in studentenaantallen is een positief signaal, maar we moeten ervoor zorgen dat deze vooruitgang niet wordt ondermijnd door de bezuinigingen die het onderwijs bedreigen”, zegt Anne-Marie Haanstra, directeur-bestuurder van Iselinge Hogeschool. “Het is belangrijk om te blijven investeren in de kwaliteit van het hoger onderwijs en het praktijkgerichte onderzoek. Omdat we dan kunnen blijven zorgen dat toekomstbestendig onderwijs in én voor onze innovatieve regio geborgd blijft, vooral nu het educatieve domein onder hoogspanning staat met een groot tekort aan leerkrachten in Nederland.”

Op 16 november is er een open dag op Iselinge Hogeschool van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.iselinge.nl.

Geschreven door Redactie 1Achterhoek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.