RUURLO – Het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is al tientallen jaren een hit. Per aflevering kijken 1 tot 1,5 miljoen mensen naar de verborgen schatten die van de zolder zijn gehaald, en of die enige waarde hebben. De veertigste verjaardag van het populaire programma wordt gevierd met een tentoonstelling in Ruurlo.
Wie de tentoonstelling bezoekt, ziet meerdere fraaie vondsten die in de loop der jaren opdoken in het programma. Zoals de ets van Rembrandt van Rijn die in 2020 plots op de tafel verscheen. De ets uit 1641, een erfstuk dat van moeder op zoon en daarna op kleindochter over was gegaan, hing al vele jaren bij de eigenaresse in huis, onder de trap.
30.000 euro
Haar vader riep bij leven altijd vol trots dat het een echte Rembrandt was en dat wilde zijn dochter na al die jaren nu wel eens zeker weten. Zo kwam ze aan tafel bij expert Bas Hesselink, die er geen doekjes om wond. “Het ís een echte Rembrandt”, zei hij, waarna hij uitlegde hoe hij dat zo zeker wist. Uiteindelijk taxeerde Hesselink het bijzondere werk op 30.000 euro.
De ets hangt inmiddels al enkele jaren in Museum Krona in Uden, maar speciaal voor de tentoonstelling in Ruurlo is hij voor de komende maanden verplaatst naar Museum MORE.
Houten wc in woonkamer
En zo zijn er meer bijzondere verhalen te vinden op het kasteel. Zoals dat van de oude gemaksdoos – een soort houten wc – die men vroeger in de eetkamer zette, zodat je de maaltijdgesprekken niet hoefde te missen wanneer je hoge nood kreeg.
En een gouden vanity box, die de eigenaresse wilde gebruiken als draagbaar asbakje.
Selectie van bijzondere vondsten
“Er zijn zo veel fantastische objecten langsgekomen in het programma”, zegt artistiek directeur Maite van Dijk van Museum MORE. “Omdat de tentoonstelling op het kasteel is, hebben we groepen gemaakt met objecten zoals ze vroeger wellicht te zien zijn geweest op het kasteel: een speelgoedkamer, een bibliotheek, een keuken en een slaapkamer. Zo hebben we samen met AVROTROS een selectie gemaakt van de bijzonderste vondsten.”
Het kiezen van de mooiste objecten was een schier onmogelijke taak, geeft Van Dijk toe. Maar uiteindelijk is een fraaie selectie samengesteld, met naast de eerder genoemde vondsten ook een 126-delig servies, een schilderij van Rien Poortvliet, schoolplaten die aan het begin van de twintigste eeuw gebruikt zijn op scholen en een scherf uit de Romeinse tijd.
Maar zit er ook kitsch tussen? Iets dat geschiedkundig bijvoorbeeld weinig waarde heeft, namaak is of alleen sentimentele waarde heeft? “Dat is voor deze tentoonstelling minder relevant”, vindt Van Dijk.
“Het gaat niet altijd om de financiële of artistieke waarde. Er zitten natuurlijk objecten tussen die wij nu misschien ook zouden kunnen betalen, maar ook heel dure. In ieder geval heeft alles wat er staat, een mooi verhaal. En we passen er goed op.”
Dankzij de makers en experts van het tv-programma werden veel eigenaren opgespoord die hun objecten inbrachten tijdens de tv-opnames. Dat was een hele klus, maar uiteindelijk bleken meer dan 75 particulieren bereid hun bezit ter beschikking te stellen voor de jubileumtentoonstelling. Die werd dinsdag officieel geopend: geïnteresseerden kunnen de hele zomer en een groot deel van het najaar terecht op Kasteel Ruurlo om de bijzondere kunstvoorwerpen te bekijken.
Geschreven door Erik van Dam op 2024-06-05T13:18:31+02:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.