Kenniscafé: ‘De marktconforme verzorgingsstaat’ met Naomi Woltring

BREDEVOORT – Wat is er in de ‘lange jaren 90’ toch gebeurd met de Nederlandse verzorgingsstaat? Van de privatisering van woningbouwcorporaties tot de inperking van de sociale zekerheid: onder invloed van neoliberale ideeën is de Nederlandse verzorgingsstaat diepgaand getransformeerd. Tijdens het Kenniscafé in de Koppelkerk gaat Naomi Woltring in gesprek over de vraag: hoe kreeg het neoliberalisme voet aan de grond in Nederland?

Naomi Woltring
Naomi Woltring – Foto: Redactie 1Achterhoek

Lange jaren 90

In haar gloednieuwe boek ‘De marktconforme verzorgingsstaat’ onderzoekt Naomi Woltring de beleidsmatige, sociale en economische verschuivingen die Nederland tussen 1989 en 2008 onderging. Tijdens het Kenniscafé vertelt ze over de doelbewuste verspreiding en vanzelfsprekende omarming van marktconforme sturing tijdens de jaren negentig. Naarmate neoliberale ideeën terrein wonnen in het wetenschappelijke, ambtelijke en politieke discours, veranderde niet alleen de visie van beleidsmakers op de rol van de staat, marktwerking en individuele verantwoordelijkheid fundamenteel, ook de verzorgingsstaat zelf veranderde van karakter.

De spreker

Naomi Woltring promoveerde op de geschiedenis van neoliberalisme in Nederland. Daarnaast schreef ze het laatste hoofdstuk van de moderne klassieker ‘Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis’ van Merijn Oudenampsen en Bram Mellink. Eerder was ze werkzaam bij de Banning Vereniging en het Centrum voor Lokaal Bestuur. Bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen onderzoekt ze het financieel-economisch beleid van de kabinetten-Lubbers.

‘Naomi Woltring heeft een messcherpe analyse gemaakt van de wijze waarop neoliberale beleidsparadigma’s, eenmaal genesteld in instituties, er nauwelijks meer uit zijn te krijgen. Ik heb het boek gelezen met herkenning – ja, zo ging het, soms met verbazing – oh, zo kun je er dus ook tegen aan kijken, en soms ook met schaamte – waarom hebben we niet meer bijgestuurd?’ – Jet Bussemaker

In gesprek met…

Onder leiding van Laurien Crump (classica & onderzoeker bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis aan de Radboud Universiteit) zal Naomi Woltring in gesprek gaan met Maarten op de Weegh, die de gevolgen van de transformatie van de verzorgingsstaat in zijn dagelijkse werk ondervindt. Hij is fractievoorzitter en lijsttrekker van de PvdA in Doetinchem, waar hij ook betrokken is bij de Voedselbank. Daarnaast zet hij zich in voor tal van projecten om minima te helpen en werkt hij in de GGZ.

Hij zegt: “Ik ben niet iemand die blijft hangen in wat er mis is met vandaag en ook niet wat er gisteren verkeerd is gedaan. Ik ga er namelijk vanuit dat alle mensen deugen, en dat men dus met de beste intentie keuzes hebben gemaakt. Hoe onhandig of soms zelfs hoe slecht de uitkomsten ook zijn geweest. De oplossing ligt dus niet bij vandaag en gisteren. Maar bij MORGEN! En daar moet het wat mij betreft over gaan. MORGEN! gaat ook over jeugd, onze kinderen. In wat voor wereld willen zij leven? Wat laten wij voor ze achter?”

Geschreven door Redactie 1Achterhoek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.