EDE – Zzzz, pats! Uitgerekend bioloog Arnold van Vliet, die al tientallen jaren waarschuwt voor de mug, werd afgelopen maand in zijn hand gestoken door het beestje. Hij legt haarfijn uit hoe je de kleine mug herkent.
James Gathany/CDC – Foto: James Gathany/CDC
Bioloog Arnold van Vliet viel afgelopen maand ten prooi aan het beestje in zijn eigen keuken in Ede. “Een paar weekenden geleden zat ik lekker in de tuin en vloog een opvallende mug voorbij. Was dat een tijgermug, dacht ik? Het zal toch niet?”, vroeg de bioloog zich af.
Daarna landde een andere mug op zijn hand en pats! “Als je hem dood kan slaan dan kijkt het toch wat makkelijker”, legt de bioloog uit. Op zijn hand zaten de restanten van het kleine uiteengespatte mugje. Maar is het wel een tijgermug?
Hoe herken je de tijgermug?
“Het was even schrikken”, herinnert de bioloog. Want jawel, het was een heuse tijgermug. “Door de naam tijgermug denk je aan een heel grote mug, maar het is een mugje.” Een kleine, donkere, agressieve mug met een smal lijf. Hoe klein? Kleiner dan een muntje van 10 eurocent, illustreert de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit op de onderstaande foto.
Ook is de mug te herkennen aan de tekening op het lijf. De mug is zwart met helwitte streepjes op het achterlijf en de poten en heeft een witte streep op de bovenzijde van het borststuk. De uiterste einden van de achterpoten zijn ook wit.
'Dan weet je zeker: het is een tijgermug'
Toch is er nog een mug met die kenmerken, de geringde wintersteekmug. “Veel mensen zien die mug en schrikken dan en denken: ik heb een tijgermug. En dan vraag ik ze: hoe groot is die mug? Heel groot? Nou, dan is het dus geen tijgermug want die is veel kleiner.” Kleiner dan 10 cent? “Dan weet je zeker dat het een tijgermug is”, concludeert de bioloog.
Wat kun je zelf doen?
“Het is een vervelende bijter. Ze bijten meerdere keren achter elkaar en vooral overdag. Mijn gezin wilde niet meer buiten zitten”, vertelt de bioloog. Doodslaan, adviseert hij. “Het allerbelangrijkste is om waterbakjes in je tuin liefst elke week te legen, zoals vogelbadjes en lege potten. Houd je regentonnen afgedekt, dakgoten schoonmaken en overal de randen van afdoen. Daar leggen ze de eitjes op. Je leegt al die bakjes omdat daar de larfjes van de mug in opgroeien. Die moet je doodmaken. Als je dat doorbreekt, overleeft de mug niet. Dat moeten we ons echt aanwennen.”
'Vervelende ziektes'
Toch is het gesteek niet het enige nadeel wat de mug met zich meebracht, deze kan ook infectieziektes onder de leden hebben. Van Vliet: “Vervelende tropische ziektes zoals dengue, oftewel: knokkelkoorts, en chikungunya die je hier niet wilt hebben. De tijgermuggen die hier voorkomen zijn tot nu toe niet besmet met deze ziektes.” Maar voor hoe lang? Hij ziet in Zuid-Europa al enkele besmettingen. “Echt gevaar verwacht ik de komende jaren nog niet.”
Tijgermug duikt overal op: ‘Je moet ze doodslaan’
Geschreven door Eef van Bommel
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.