Kunstlezing: Lieneke Hulshof in gesprek met Rinke Nijburg

BREDEVOORT / LICHTENVOORDE – Vlak voor de Kerst opende in de karakteristieke kerkzaal van de Koppelkerk een expositie die het aardse verbindt met hogere sferen. Rinke Nijburg is één van de kunstenaars die dit thema op prachtige wijze verbeeldt. Op vrijdag 17 januari gaat hij in gesprek met Lieneke Hulshof.

Lieneke Hulshof (l) en Rinke Nijburg (r)
Lieneke Hulshof (l) en Rinke Nijburg (r) – Foto: PR

Voeten in de aarde, handen ten hemel

Vaak lijkt spiritualiteit gepaard te gaan met ‘zweverig’; niet met beide benen op de grond staan. De kunstenaars wier werk te zien is in de expositie ‘Voeten in de aarde, handen ten hemel’ geven juist blijk van een intense fysieke beleving. Het lichaam is vaak onderwerp in hun werk. Hoe verhoudt ons aardse lichaam zich tot de eeuwigheid? In de expositie is werk te zien van Rinke Nijburg, Henk Visser, Henrike Gussinklo en Arent Weevers. Het oeuvre van Rinke Nijburg wordt gekenmerkt door een beeldtaal die is geïnspireerd door religie en mythologie. In zijn werk verbindt hij dit met strips, sprookjes en de maatschappelijke actualiteit tot een duizelingwekkende kosmologie.

In gesprek met Lieneke Hulshof

Een mooi gesprek dat Lieneke Hulshof voor de podcast Kan Niet Bestaat Niet voerde (https://www.mistermotley.nl/kan-niet-bestaat-niet-rinke-nijburg/), vormde de inspiratie voor het kunstenaarsgesprek dat op 17 januari in de Koppelkerk plaatsvindt. Lieneke Hulshof komt uit Lichtenvoorde, was hoofdredacteur van Mister Motley en is nu werkzaam als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent. Lieneke is met name geïnteresseerd in het zichtbaar maken van hedendaagse kunst in omgevingen waar dat weinig gebeurt. In al haar werk is het voor haar belangrijk om kunst concreet te maken en te laten zien dat kunstenaars verhalen vertellen die uiteindelijk over ons allemaal gaan.

‘Kan niet bestaat niet’

Rinke Nijburg, in ‘Kan niet bestaat niet’: ‘Ego’ vind ik echt een van de allermoeilijkste dingen. In die zin ervaar ik wél dat als je je als kunstenaar profileert, en je wilt bekend worden, en je wilt aandacht voor je werk, dan is dat ook eigenlijk onmiddellijk aandacht voor je ego. En daar ben ik nooit goed uitgekomen. Dat ervaar ik echt als een heel pittig dilemma.’

Tijdens deze avond zullen er allerlei onderwerpen de revue passeren, zoals bijvoorbeeld WOII, de piëta, kunst die ‘in de mode’ is, ‘De Gitaarles’ van Balthus, de functie van openingen van exposities en de vragen ‘kun je outsider artist worden?’ en ‘kun je zowel diep religieus zijn als nihilist?’. Ook is er is ruimte voor een gesprek met het publiek.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.