Lege pompstations bij de grens: ‘Vrienden en familie tanken ook in Duitsland’

– De lange rijen voor tankstations in Duitsland staan in schril contrast met lege pompstations in onze provincie. Pomphouders in de Achterhoek merken direct dat automobilisten in het buurland hun auto volgooien. Toch wordt de situatie genuanceerd: “We hebben de afgelopen twee maanden een bonus gehad.” Toen loonde het niet of nauwelijks om even de grens over te gaan voor een tank benzine.

Sinds woensdag is de benzine in Duitsland drie maanden lang 30 cent per liter goedkoper dan hier. Omdat die prijsverlaging al langer in de pijpleiding zat, wisten pomphouders wat ze konden verwachten. “We moeten nu weer een stap terug”, zegt een ondernemer op de grens in Aalten. Toch voelt hij het wel. “Iets wat goed loopt, daar raak je gauw aan gewend.” Hij benadrukt dat mensen altijd voor de laagste prijs gaan, ook voor tabak en drank.

Richard Fieten, die meerdere pompstations in de grensstreek heeft, vindt het verschil nog wel meevallen. “Bij een aantal grensstations was de omzet nagenoeg gelijk.” Hij denkt dat mensen geschrokken zijn door de lange rijen en dan toch voor Nederlandse tankstations gaan. Hij hoopt dat dit de komende maanden niet zal veranderen. “Als het zo blijft, dan doen we het ervoor.”

Accijnsverlaging tot eind augustus

Het idee dat in Duitsland de prijs deze week nog even snel opgestuwd werd, om daarna met de korting te kunnen stunten, ontkracht de Aaltense pomphouder. “De basisprijs is de laatste dagen gewoon enorm opgelopen. Dat hebben wij hier ook. Wij als pomphouder verdienen tussen de 3 en 7 cent per liter. En dat blijft. Daar zit niet de winst tussen.” Daarmee bevestigt hij de uitspraak van de Duitse pomphouder Horst Derksen eerder deze week.

Kijk hoe Nederlanders goedkoop tanken in Duitsland:

Dus gaat het om volume. Hoe meer er getankt wordt, hoe meer de ondernemer verdient. Nederlandse pomphouders zagen dat volume per 1 april weer toenemen. “Eindelijk hadden we onze Nederlandse klanten weer terug”, vertelt Fieten. “Sinds april zagen we ook weer Duitse klanten voor diesel komen.” Het is nu wachten tot eind augustus, wanneer de Duitsers de accijnsverlaging weer schrappen.

Vaste klanten

Ook op andere plekken, zoals in De Heurne, zien medewerkers van tankstations minder klanten. Toch is het niet alleen maar bar en boos. De Aaltense ondernemer noemde zichzelf enkele jaren geleden ‘geen pomphouder met een supermarkt, maar een supermarkt die ook wat benzine verkoopt’. Hij ziet ook nu dat zijn vaste klanten gewoon bij hem koffie en frisdrank komen halen.

En zijn brandstof gaat niet over de datum heen. “Nederlandse bedrijven blijven gewoon tanken.” Maar zijn eigen medewerkers steken ook de grens over om hun auto te vullen. “Dat kan ik heel goed begrijpen”, stelt de Aaltenaar. “Iedereen kiest zijn eigen voordeel. Vrienden en familie gaan ook in Duitsland tanken.”

Zie ook:

Geschreven door Joost Jonker, Omroep Gelderland op 2022-06-02 15:04:47


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.