Lezing ‘De energietransitie, van fossiel naar duurzaam’: “Let op, mede-burgers! Het is géén ver-van-mijn-bedshow”

– Op donderdag 2 november, om 19.30 uur, organiseert de Bibliotheek Oost-Achterhoek in haar vestiging in Lichtenvoorde, in samenwerking met klimaatburgemeesters Barend Wassink en Benthe Papen, een lezing over de energietransitie. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom. Aanmelden kan via www.oostachterhoek.nl/energietransitie.

De Nationale Klimaatweek is dit jaar van 30 oktober t/m 5 november 2023. Tijdens die week worden burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd om iets te doen voor een beter klimaat. Niet alleen tijdens deze week, maar ook de rest van het jaar. Het klimaat heeft ons het hele jaar nodig. Je kunt immers ieder moment beginnen aan een bewuster leven. De klimaatburgemeesters van Oost Gelre dragen hier graag hun steentje aan bij.

Sinds oktober 2022 zijn Benthe (25 jaar) en Barend (54 jaar) klimaatburgemeesters van Oost Gelre. Allebei zijn ze opgegroeid en woonachtig in deze gemeente. Maar door hun leeftijdsverschil behoren ze tot een andere generatie. Dat generatieverschil is een bewuste keuze geweest bij het zoeken naar een collega-klimaatburgemeester. Zo denken ze samen de behoefte van een groot deel van hun mede-inwoners te kunnen begrijpen en daar waar gewenst te vertegenwoordigen.

Over de lezing zeggen beide burgemeesters het volgende: “We leven in een enórm roerige tijd. Een tijd waarin we eindelijk beseffen dat doorleven op de manier zoals we dat de afgelopen 50 jaar hebben gedaan niet meer houdbaar is. Het klimaat verandert en nieuw wetenschappelijk onderzoek toont telkens opnieuw aan dat het nóg sneller gaat dan eerder voorspeld. We moeten onze systemen, patronen en levensstijl veranderen … en fórs ook!”

We leven in een enórm roerige tijd waarin we eindelijk beseffen dat doorleven op de manier zoals we dat de afgelopen 50 jaar hebben gedaan niet meer houdbaar is

Het besef dat onze planeet onleefbaar wordt als we die verandering niet door willen maken, wordt steeds sterker. De conclusie dat vooral de mens veroorzaker is van dit probleem wordt inmiddels door bijna iedereen erkend. Eén van de grote boosdoeners die bijdraagt aan het voor mens en dier onleefbaar worden van onze aarde, is de CO2-uitstoot. Door de steeds maar toenemende behoefte van de mens aan fossiele energie uit kolen, olie en aardgas, zorgt deze CO2-uitstoot voor een enórme opwarming van de aarde.

Maar hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Hoeveel energie gebruiken we eigenlijk in Nederland en in de Achterhoek? En is dit probleem überhaupt wel op te lossen? Welke duurzame alternatieven zijn er en voor welke oplossingen moeten we dan kiezen?

Al deze vragen komen aan bod in de bijeenkomst ‘De energietransitie: van fossiel naar duurzaam!’ De bijeenkomst organiseren de beide klimaatburgemeesters van Oost Gelre.

“Met z’n tweeën proberen we in onze gemeente meer aandacht en begrip te krijgen voor de klimaatverandering, het milieu en voor duurzaamheid in het algemeen. Door duurzame burgerinitiatieven te steunen, onze kennis te delen en in gesprek te gaan met burgers en politiek, proberen we te laten zien dat dit wereldprobleem óók lokaal aangepakt moet worden. Door op tijd en zonder angst, sámen met onze mede-burgers, die onvermijdelijke verandering in onze samenleving in gang te zetten.

Want zoals in elke transitie biedt verandering óók kansen! Ook daar willen we graag tijdens de bijeenkomst met je over in gesprek. Terug naar de oertijd willen en kunnen we niet, dus we zullen energie blijven gebruiken om prettig te kunnen leven. Een prettig leven voor onszelf, maar óók straks voor onze kinderen en kleinkinderen. Lukt het ons, als burgers in Oost Gelre, inwoners van onze fijne Achterhoek, om daar de regie over te houden, of beter gezegd de regie over te krijgen?”

Geschreven door Redactie 1Achterhoek op 2023-10-26 12:57:53


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.