Lichtenvoorde omarmt het zwembad: bomvolle open dag voor de rondleidingen

– Zeven ton aan euro’s heeft de Stichting Exploitatie Meekenesch zelf in de renovatie van het overdekte zwembad in Lichtenvoorde gestoken voor een nieuwe machinekamer en een nieuw en hoger dak. Zwembad ’t Meekenesch ging er een zomer lang voor dicht. Zondag 8 oktober was er sinds de heropening van ’t Meekenesch een open dag. De rondleidingen door de kleedruimtes met douches en langs de nieuwe installatie en het duurzame monitoringssysteem zaten doorlopend bomvol. Op zo’n grote belangstelling had bestuurslid Miranda Sevenich niet durven hopen, maar het gebeurde.

Dat inwoners van Lichtenvoorde ‘hun’ zwembad omarmen blijkt die zondag heel duidelijk. Op de parkeerplaats zoeken auto’s een plekje om te parkeren en bij de fietsenstalling is het niet anders. De boog ballonnen, voor een hartelijk welkom terug, onderdoor naar binnen, wachten in de sportkantine een vijftigtal mensen op weer een nieuwe rondleiding. Kinderen in het zwembad genieten van de gratis ochtend vrijzwemmen met de nieuwe speelattributen, niet wetende dat tien jaar geleden het zwembad er bijna niet meer was.

Van volksprotest tegen sluiting tot nieuwe stichting voor gezonde exploitatie

Na verwoede pogingen van zwem- en waterpolovereniging Livo het zwembad te behouden, en na een volksprotest in zaal ’t Zwaantjes over de ongekende bezuinigingsslag van de gemeente Oost Gelre om vervolgens het bad af te stoten, stond een nieuwe stichting op die met hulp van vrijwilligers en sponsoren het zwembad zelf ging exploiteren. Voor de weldaad van een zwembad in de buurt. Voor ouderen en beweging, voor het vervullen van leren zwemmen en een diploma halen, een uur lang baantjes trekken, ontspanning en voor het Zwarte Cross-volk. Sinds het bestaan van het zwembad in 1976, gingen de wagenwijd deuren open en wel vanaf 7.00 uur ’s morgens. “Tegenwoordig zitten we vanaf ’s morgens vroeg tot ’s avonds 22.00 uur vol. Er zijn dagen bij dat we doorgaan tot 23.00 uur. Behalve in de middagen valt er soms een paar uurtjes weg, maar het is doorlopend vol.”

Nieuwe waterattributen voor waterspellen inhe tondiepe bad om de renovatie zichtbaar te maken. – Foto: Eveline Zuurbier

De techniek in de technische ruimte is vervangen. “Het is een stuk duurzamer geworden. Het bevat een monitoringssysteem dat het gemak dient voor aanpassingen voor het zwemklimaat van de doelgroepen en wanneer een storing is vanuit huis te bedienen is. Voor de nieuwe luchtinstallatie is het dak verhoogd. Het dak was totaal op. Het was 27 jaar oud.”

Op de website van het zwembad heeft de stichting regelmatig een update gehouden van de werkzaamheden. De drie zwembaden werden leeggepompt, het dak ging eraf en met de hijskraan werd de nieuwe installatie erin gehesen. Stichting Exploitatie Meekenesch stak 7 ton in de renovatie en ‘iets zichtbaars’ dat er iets is gebeurd aan het zwembad, vertelt Sevenich. “Nieuwe speelattributen in het zwembad, een speelhoek bij de entree en betere douches en ruimtes om om te kleden. We wilden de duurzame renovatie hiermee zichtbaar maken. En het is nu zo dat ouders hun kinderen moeilijk mee naar huis krijgen”, zegt Sevenich met een lach. Voor ouderen vormt de sportkantine een plek om wat langer bij het zwembad te blijven hangen of eigenlijk: het is de reden om voor ontmoetingen te gaan zwemmen.

Bezoekers kregen de kans mee te duiken onder de waterspiegel van het zwembad. Leden van het duikteam van De Achterhoek uit Winterswijk waren aanwezig om liefhebbers te begeleiden. – Foto: Eveline Zuurbier

Met vriendelijke steun van de gemeente

De renovatie kostte meer dan de 7 ton. In het afgelopen haalde wethouder Bart Porskamp nog een nat pak toen in het zwembad een overeenkomst met de gemeente werd getekend voor 1,4 miljoen euro om de renovatie en het toekomstige normale onderhoud te waarborgen. “Als je kijkt naar onze exploitatie dan is risicobeheersing het allerbelangrijkste. Als je kijkt naar onze exploitatiebijdrage dan betalen we alles direct weer terug.” Sevenich en de andere bestuursleden zijn tevreden over hoe de vlag er financieel bijhangt voor de stichting. Ze hebben samen met Livo de wens om het zwembad uit te breiden met een volwaardig zwembad dat geschikt is voor het wedstrijdzwemmen en de waterpolosport. Thuisclub Livo wijkt ervoor uit naar Natare in het Aaltense zwembad ’t Walfort. En door de volle bezetting van het doelgroepen zwemmen, geeft dat druk op de trainingen van Livo.

Een hal voor een extra zwembad

Eind van dit jaar zullen zij een plan voor de bouw van een extra zwembad aan de politiek voorleggen. “De bedoeling is een nieuwe hal bij aan te bouwen met gebruikmaking van de kleedfaciliteiten in deze ruimte. Dat maakt dat we de trainingen van Livo naar dat bad kunnen verschuiven en het schoolzwemmen kunnen herintroduceren.” Wat de nieuwe hal gaat kosten, is volgens Sevenich aan Livo. “Zij hebben het plan opgesteld. We doen als SEM alleen alles wat we verantwoord vinden en dat we kunnen terugbetalen”, wil Miranda Sevenich kwijt. “De laatste berekeningen worden gemaakt.”

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-10-09 10:41:51


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.