–
WINTERSWIJK – Moet Winterswijk twee miljoen euro uittrekken om de vervuilde grond uit de kleiput te halen? “Als ik met de auto schade toebreng aan een ander, dan moet ik dat ook vergoeden”, zegt fractievoorzitter André van Nijkerken van Morgen.
Van Nijkerken wil dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en vraagt zich tijdens de raadsvergadering openlijk af of Winterswijk een uitzonderingspositie heeft. “Het gaat om het principe. Het gebied is verprutst door de gemeente. Door toedoen van de gemeente is het zo’n zooitje geworden. Herstel de kleiput en geef het terug aan de natuur.”
Motie
Van Nijkerken diende er een motie voor in, maar die ontraadde wethouder Wim Wassink. “Twee miljoen euro is maatschappelijk niet te verantwoorden”, stelde Wassink. Daar nam Van Nijkerken geen genoegen mee: “Dan had gemeente maar minder schade moeten aanbrengen. Wat is maatschappelijk verantwoordelijk?”
Wassink hield voet bij stuk: “De keuze is gemaakt. De gemeente heeft geen uitzonderingspositie, maar de grond gaat er niet uit en we laten een mooi natuurgebied achter.”
Wassink ageerde in de vorige periode als fractievoorzitter van het CDA nog tegen de participatie van toenmalig wethouder Inge Klein Gunnewiek met de buurt en de ABK. De huidige wethouder vond destijds Tom van Beek (Voor Winterswijk) aan zijn zijde. Beide partijen vormen met de PvdA de coalitie in Winterswijk en krijgen nu op hun beurt kritiek van de buurt en de ABK (Actiegroep Behoud Kleiput).
Volgens Wassink mogen de belanghebbende weer meepraten nu er door een onafhankelijk bureau, in overleg met de klankbordgroep, gekozen is voor één scenario voor de aanpak van de kleiput. “Ze mogen hun mening nog geven. Er komt een conceptplan en daar worden de ABK en de buurt nog over geïnformeerd”, aldus de wethouder.
‘Lakmoesproef’
Van Nijkerken plaatste echter vraagtekens over het overleg en sprak, met een schuin oog naar de vorige periode, over een ‘lakmoesproef’ voor de huidige coalitie en het college. Veelzeggend was dat D66-fractievoorzitter Loes ten Dolle een bericht op Facebook van Tom van Beek van destijds aanhaalde, dat de vervuilde grond uit de kleiput moest worden gehaald.
“Nee, ik heb gezegd dat we dat eerst moesten onderzoeken, in verband met het kostenplaatje”, riposteerde Van Beek, waarop Ten Dolle explodeerde: “Het is uw eigen bericht en in jullie verkiezingsprogramma heeft u keihard beloofd dat de grond eruit moet. Ik begrijp de mensen nu wel die zeggen dat ze de politiek niet vertrouwen!”
De voorman van Voor Winterswijk bleef rustig onder de kritiek: “Als de kosten goed zijn kunnen we de grond eruit halen, maar twee miljoen euro. Het is niet sierlijk dat er op de man wordt gespeeld, maar het op die manier te herstellen gaat te ver. We staan pal voor een eerlijke participatie, we hebben fijn gepraat met de ABK en de buurt.”
Het college wil de vervuilde grond in de kleiput afdekken met een dikke laag zand of modder. De motie van Morgen haalde het niet (8 voor, 13 tegen).
Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-11-07 17:05:33
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.