Na regen komt zonneschijn, maar de oogst kan mislukken in de volkstuinen

WEZEP – De temperaturen zijn eindelijk omhoog gegaan. En ook de zon schijnt volop. Maar dat was de afgelopen tijd wel even anders. Niet alleen de boeren, ook de volkstuinders keken verlangend uit naar dit droge weer. Want de vele regen heeft niet elke volkstuin goed gedaan. “Het is hopeloos op dit stuk”, legt Piet Mantel uit Wezep uit in zijn volkstuin: “Hier hadden courgettes en komkommers moeten staan maar er is één plant gelukt.”

De regenmeter van Coert Smit gaf de eerste vijf maanden van dit jaar 564 millimeter aan. En dat is fors meer dan het vorige record van 424 millimeter. “Het is behoorlijk veel natter dit jaar tot dusver”, zegt Smit, met enig gevoel voor understatement. En dat heeft natuurlijk ook grote gevolgen voor het volkstuintje dat hij al jaren heeft op VTV Airborne in Renkum. “De plantjes kiemen niet of nauwelijks, het groeit allemaal niet bepaald lekker de laatste weken. Ik denk dat we nu al kunnen zeggen dat de oogsten dit jaar veel minder goed zullen zijn.”

Nat en koud

Wie een kleine rondgang doet langs een aantal volkstuintjes in de provincie, hoort veelal hetzelfde verhaal: de vele regen van de afgelopen maanden was slecht voor de grond en voor de gewassen die de volkstuinders erop proberen te verbouwen. Zegt bijvoorbeeld Fred van der Stap van volkstuin Elderveld in Arnhem. “Het is een hopeloos jaar. Het is veel en veel te nat én er is ook nog een sprake van een enorme slakkenplaag. Die beesten vreten alles op. We zijn hier met elkaar de hele tijd bezig om te redden wat er te redden valt.”

'Slechtste seizoen in vijf jaar'

Elderveld telt in totaal 260 volkstuintjes. De sfeer onderling tussen de volkstuinders blijft op zich wel goed, zegt Van der Stap. “We maken er gewoon het beste van. Maar het is duidelijk dat de afgelopen tijd te nat en te koud is geweest. Daardoor kon het zaaigoed niet kiemen. En wat wel uitkwam, werd voor een groot deel door de slakken opgevreten.”

Piet Mantel van volkstuin ’t Veld in Wezep bevestigt dat beeld. “Doordat we veel te lage temperaturen hadden, kon veel groente niet goed groeien. En in vergelijking met vorige jaren is het meganat. En dan hebben wij nog het geluk dat we op zandgrond zitten. We hebben hier niet te maken met grote plassen op het land.” Maar, zo zegt Mantel: “Het is het slechtste seizoen in de vijf jaar dat ik hier bezig ben.”

Van der Stap zag de vroege oogst bij veel collega’s in Elderveld al mislukken, mede vanwege de grote hoeveelheden slakken. “Ik zit hier nu veertig jaar, maar zo slecht heb ik het nog nooit gezien.”

Ook Wim de Boer van de volkstuinvereniging Apeldoorn-Zuid, met 132 tuinen en 118 leden, ziet het er allemaal niet even goed bijstaan. “Er is veel geplant, wat gewoon in de natte grond verrot. Voor mij geldt dat voor de uien. Ik ben heel erg benieuwd of die de nattigheid goed zullen doorstaan. Dat is voor mij de grote vraag.”

Bekijk hier hoe volkstuinbeheerder Gijs de slakken stampt om zo zijn tomaten te beschermen:

Geschreven door Andre Ritsema op 2024-06-24T20:17:34+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.