LICHTENVOORDE – Vrijdagmiddag maakte de onthulling van de laatste letter, de letter ‘C’, de landmark voor de plaats Lichtenvoorde compleet. In het Amerikaans-Engels wordt de term ‘landmark’ gebruikt om zaken aan te duiden die vanwege hun uiterlijk of historische betekenis, de belangstelling van toeristen kunnen trekken. Dat doet het jaarlijkse ‘Corso’, waar de letter ‘C’ in het kunstwerk voor staat zeker. Bovendien omvat het corso de gehele Lichtenvoordse cultuur.
Het kunstwerk bestaat uit 13 blokletters die samen het woord ‘Lichtenvoorde’ vormen. Het is tot stand gekomen door 13 kunstenaars en 13 sponsoren die elk een letter adopteerden. Elke letter is een apart kunstwerk. Het geeft een stukje diepgewortelde cultuur prijs van Lichtenvoorde. Zo werd op Koningsdag de eerste letter geplaatst. Dat was de letter ‘O’ van Oranje en van het Comité Orange. In de tussentijd volgden andere letters tot aan de ‘C’ van vrijdag. Langs de letters is een loopbrug gemaakt waarop informatieborden meer vertellen over de betekenis van elk kunstwerk en waaraan de letter is gerefereerd.
De landmark van Lichtenvoorde is veelzeggend: meer dan de letters die menigeen kent van I-Amsterdam die jaren voor het Rijksmuseum stonden en de grote letters van Hollywood die vaak in films te zien zijn.
Wethouder Jos Hoenderboom spreekt over een kunstwerk dat staat voor de kracht van Lichtenvoorde. “Lichtenvoorde is een sterk merk waar samenwerking tussen alle geledingen van de bevolking aan ten grondslag ligt en dat is iets om trots op te zijn,” zei hij over het kunstwerk van 13 letters.
Het idee werd geboren in coronatijd toen, als alternatief voor het bloemcorso en de kermis, de Corso Kunstobjectenroute werd gehouden. Dit gebeurde twee keer. Wagenbouwersgroep Lansink-Bluiminck plaatste destijds de letters ‘LICHTENVOORDE’, beplakt met dahlia’s, in het Wentholtpark als onderdeel van de kunstobjectenroute. Dat riep veel enthousiaste reacties op en leidde uiteindelijk tot het project. Ewald Berendsen van Lansink-Bluiminck: “De letters die nu de landmark vormen zijn even groot en van hetzelfde type als toen. Mensen vonden dat het zou moeten blijven staan.” Berendsen droeg het idee voor bij Herman ter Haar, toen nog voorzitter van de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde (SBL). Via een kunst- en cultuurcommissie in oprichting en de gemeente Oost Gelre is dit project uit het idee ontstaan.
Jan Willem Kolkman nam de regie voor het project in handen. Hij bracht de mensen bijeen en zorgde ervoor dat er een lijn in het totale kunstwerk te zien is. “In principe heb ik alleen geholpen zodat er iets moois tot stand kon komen,” vertelt Kolkman bij de opening.
De huidige voorzitter van SBL, Thijs Kroezen, herkent in de landmark hoe Lichtenvoorde het jaarlijkse bloemencorso goed voor tienduizenden bezoekers tot stand brengt. “In het corso ontmoeten we elkaar en het corso verbindt. Het corso is het cement voor de samenleving, de enorme diversiteit die elkaar bij het corso ontmoet. Om het evenement te kunnen brengen, is doorzettingsvermogen en juist niet opgeven nodig. Er is enorm veel gevoel voor cultuur door te geven.”
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-06-29T13:09:01+02:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.