–
DOETINCHEM – De Graafschap gaat vanaf de Open Dag op 5 augustus over op nieuwe bierbekers, de zogeheten hard cups. Doel is de enorme hoeveelheid plastic zwerfafval tegen te gaan. Per 1 januari 2024 zijn plastic wegwerkbekers bij evenementen zoals voetbalwedstrijden door de overheid verboden.
De reacties van de De Graafschap-supporters op de nieuwe bierbekers, waarvoor 2 euro statiegeld moet worden betaald, lopen uiteen. “Ik ben zeer positief, prima initiatief. In Duitsland werkt het perfect”, stelt Jos.
“Goede actie De Graafschap. Hiermee laat je zien waar je voor staat, hulde”, vult Manfred aan.
Hoe het werkt
- Bij de eerste bestelling wordt eenmalig 2 euro per beker gerekend
- Bij de volgende bestelling ontvang je in ruil voor je gebruikte beker een nieuwe, schone beker. Daarvoor hoeft je dus niet opnieuw 2 euro te betalen
- De beker is niet inwisselbaar voor geld. Wel kun je de beker inleveren bij een inleverpunt. Je ontvang dan een bekermunt. Die kun je bij de eerstvolgende bestelling inleveren, zodat je niet hoeft betalen voor de nieuwe beker
- Ook kun je de beker meenemen naar huis en de volgende keer mee terugnemen, zodat je gratis een nieuwe beker kunt krijgen
- Bovendien kun je de beker ter waarde van 2 euro in de doneerbakken stoppen. De opbrengst gaat naar het nieuwe De Graafschap museum.
‘Het is niet ArenA of GelreDome’
Anderen zijn minder enthousiast. “Dit gaat een drama worden”, denkt Jeroen. “Nu was het gewoon bestellen, munten geven en klaar. En zelfs dan was het soms al wachten en geduld hebben. Nu wordt het dus: bestellen en dan moeten ze uitrekenen hoeveel ze moeten invoeren op het pinapparaat. Dan pas kun je pinnen. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om te weten dat dit nog meer tijd gaat kosten.”
‘Waardeloze pas’
“Waarom niet de munten behouden en een extra munt betalen als borg voor een bekertje? Nu krijg je weer zo’n waardeloze pas die je moet opwaarderen. Het is de Vijverberg, niet de ArenA of GelreDome”, vindt Ellert. Walter denkt dat het nieuwe systeem De Graafschap veel geld gaat kosten: “Rondje geven doe je niet meer zo snel.”
Ook Pim is niet blij: “Afschaffing van de munten en betalen met een kaart is wel waardeloos! Vooral als je met een groep bent. Er is niet echt over nagedacht.”
‘Kwestie van gewenning’
Woordvoerder Kevin ten Dolle denkt dat het vooral een kwestie van gewenning zal zijn. “We hebben er over nagedacht. Het plan ligt er al een paar maanden. We hebben onderzoek laten doen en de voor- en nadelen afgewogen.”
“Dat mensen nadelen benoemen verbaast ons niet. Een rondje zal anders moeten. Maar we moeten het plastic reduceren per 1 januari. Bij onze partnerclub MSV Duisburg werken ze met exact hetzelfde systeem en exact dezelfde bekers. En daar worden ook rondjes gehaald”, besluit Ten Dolle.
Geschreven door Marco Loef, Omroep Gelderland op 2023-08-03 16:59:42
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.