Nieuwe coronaprikronde van start: ‘Is voor veel mensen al een tijdje geleden’

ARNHEM – Ze gaan weer open: de deuren van de GGD-vaccinatieposten. Vanaf maandag wordt er namelijk weer door heel Nederland geprikt tegen het coronavirus. Het gaat om de zesde ‘prikronde’ in totaal. Ook vierenhalf jaar na het begin van de pandemie zijn de boostervaccins nog nodig, om zo veel mogelijk mensen een ziekenhuisopname te besparen.

Iemand ontvangt een coronavaccinatie op een prikpost in Zevenaar in 2021.
Iemand ontvangt een coronavaccinatie op een prikpost in Zevenaar in 2021. – Foto: Omroep Gelderland

De prikronde duurt tot en met 6 december. In principe kan iedereen die dat wil gedurende die periode een afspraak maken voor een (nieuwe) vaccinatie, maar alleen mensen vanaf 60 jaar worden er specifiek voor uitgenodigd. Zij ontvingen hun uitnodiging de afgelopen tijd per brief.

Voor bijna 2,3 miljoen mensen staat in die brief al een specifieke datum, tijd en locatie voorgesteld. Mensen die op dat moment niet kunnen, of liever naar een andere prikpost gaan, kunnen hun afspraak telefonisch verzetten. Uiteraard mogen mensen zelf beslissen of ze wel of niet op de uitnodiging ingaan.

Naast 60-plussers zijn er nog drie andere groepen mensen die nadrukkelijk worden geadviseerd de nieuwe booster te halen, zo legt het RIVM uit. Het gaat dan specifiek om mensen van 18 tot en met 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kinderen en volwassenen die door corona ernstig ziek kunnen worden (bijvoorbeeld omdat ze een afweerstoornis hebben), en zorgmedewerkers die met kwetsbare personen werken.

Lang niet iedereen die tot een risicogroep behoort, ontvangt een persoonlijke uitnodiging, omdat de overheid niet over de medische gegevens van individuele personen beschikt. Zij moeten dus zelf, telefonisch of online, een afspraak maken.

Iedereen welkom

Ook mensen die niet tot een risicogroep behoren, kunnen ervoor kiezen om een prikafspraak te maken. Bijvoorbeeld omdat ze veel in aanraking komen met kwetsbare personen, omdat hun huisarts dat adviseert, of omdat ze simpelweg beter beschermd willen zijn.

Of het nodig is om een nieuw vaccin te halen, hangt af van je persoonlijke situatie. Dat legt Chantal Rovers, internist-infectioloog bij het Radboudumc, uit. “Als je net corona hebt gehad, heeft het weinig zin om nu meteen weer die nieuwe prik te gaan halen; dat zou bijvoorbeeld begin december, als het alweer wat langer geleden is, wel kunnen. Maar we weten ook dat de bescherming van een eerdere prik of infectie langzaam maar zeker afneemt.”

Daardoor loop je weer meer risico om de infectie te krijgen en er, als je een kwetsbare gezondheid hebt, ernstiger ziek van te worden, vertelt ze. “De boosterprik gaat mensen weer extra beschermen tegen ernstige coronaverschijnselen, en zal daardoor leiden tot minder ziekenhuisopnames en minder sterfte. Bovendien blijkt uit onderzoek dat vaccinatie de kans op langdurige klachten na de infectie, ook wel bekend als post-covid of long covid, verkleint.”

Najaarspiek

Met de herfst op komst, neemt het belang van de prik weer toe, legt Rovers uit. “We zien in het najaar steeds een piek van het aantal corona-infecties. Deze nieuwe prikronde komt op tijd om die piek hopelijk zo laag mogelijk te houden.”

Vooralsnog is de coronasituatie in Nederland stabiel, vertelt ze. “We zitten op een relatief laag niveau wat betreft het aantal virusdeeltjes in het riool, en ook bijvoorbeeld als je kijkt naar het aantal coronapatiënten dat we bij ons in het ziekenhuis opnemen. Wel lijkt er in de afgelopen week sprake te zijn van een lichte stijging.”

Tijdens de prikronde maakt de GGD gebruik van het mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer, tegen de zogeheten JN.1-variant van het coronavirus. Vorig jaar was er ook een najaarsronde in Nederland; toen haalden ruim 2,7 miljoen mensen de prik, waaronder ongeveer de helft van alle 60-plussers.

Bezuinigingen

Er heersen alleen grote zorgen bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, waar de GGD onder valt. Er hangen namelijk bezuinigingen boven het hoofd. Minister Agema van Volksgezondheid koerst op een structurele bezuiniging oplopend tot 300 miljoen. De minister zegt dat het onderwerp “haar volledige aandacht heeft.” Maar op de vraag hoe zij de bestrijding van corona en het vaccineren op peil wil houden zonder geld , geeft zij geen antwoord. “Na Prinsjesdag zal in breder verband beleid worden vormgegeven inclusief de mogelijkheden voor financiering”, laat zij aan de NOS weten. Henk Bril directeur van VGGM baart zich zorgen over deze ontwikkelingen. “De service zal er beduidend minder uit gaan zien.”

Geschreven door Roelant Frijns


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.