–
AALTEN – Met elkaar het nieuwe jaar ingaan: samen en niet ieder voor zich of eigen gelijk. Meer ervan uitgaand wat is voor de gemeenschap dan van waar jezelf zin in hebt. Dat wenst burgemeester in zijn nieuwjaarstoespraak. “Laten we goed leven, want zoals wij zijn, zo zijn de tijden”.
Stapelkamp hing zijn nieuwjaarstoespraak op aan de kerkvader Augustinus. Hij schreef de woorden op dat ‘wijzelf de tijden zijn.’ Volgens burgemeester Stapelkamp actuele woorden, maar van zestienhonderd jaar geleden die Augustinus opschreef in een tijd van verval.
Dit jaar draaide de toespraak om de confrontatie en hoe mensen in de spiegel die Augustinus voorhield, kijken naar overeenkomsten voor goede tijden en dit dan gebruiken om vervolgens de verbinding durven aan te gaan. “Slechte tijden dwingen ons onszelf te onderzoeken: waarom hebben we het zover laten komen met het klimaat?”
Burgemeester Anton Stapelkamp had niet eerder met demonstraties te maken gehad, maar die kreeg hij in de gemeente Aalten wel te verduren, zei hij. Mensen in witte pakken voor de deuren van het gemeentehuis tegen het coronabeleid, horecaondernemers die meer ruimte eisten in de pandemie, bezorgde boeren die een petitie aanboden en het afnemende vertrouwen in de overheid door tal van signalen. Ook in Aalten waren de spanningen en de onzekerheid in de samenleving te voelen, zei hij.
‘Laten we goed leven’
‘Laten we goed leven’ is dat noodzakelijke veranderingen nodig zijn en Stapelkamp erkende dat die soms pijn doen, ongemakken en onzekerheid geven. ‘We zullen moeten kiezen want anders zal er weinig meer te kiezen overblijven.” Stapelkamp sprak van een uitdagende taak om het tij te kunnen keren.
In de speech zei hij het bemoedigend te vinden dat meer mensen deelnamen aan de verkiezingen, met welke snelheid bedrijven en inwoners deelnemen aan de energietransitie door onder meer zonnepanelen te plaatsen, dat boeren de moed hebben om te kiezen voor een ander bedrijfsmodel en dat de gemeenteraad de duurzame ontwikkelingsdoelen (wereldwijd gesteld) als leidraad en handeling inzetten voor beleid van de gemeente. En het belangrijkste is wel dat de gemeente en de gemeenschap samen werk maken van armoedebestrijding. Een voorbeeld voor meer verbinding en geen verdeeldheid. “Elke keer weer blijkt dat er veel burgerkracht in onze gemeenschap zit en dat geeft moed en energie voor de toekomst.
De traditie
Geheel volgens de traditie van voorgaande jaren hield gemeente Aalten een nieuwjaarsreceptie. Normaal zou dat op de eerste maandag na Nieuwjaar zijn, maar omdat 2 januari direct op een maandag viel werd de receptie op een week later gesteld. In De Hofnar kwamen inwoners en vertegenwoordigers van de verenigingen en de bedrijven samen. De politiek was ook volop aanwezig voor directe contacten met de samenleving. Het was weer als vanouds.
De kinderburgemeester Timon Grevink blikte met een zaalspel terug naar 2022 en nam daarmee een aanloopje naar wat het nieuwe jaar de gemeente Aalten gaat brengen. Gemeente Aalten had ook meerdere gasten uitgenodigd met wie inwoners nader in gesprek konden gaan. Dat waren de nieuwe rector van Schaersvoorde en drie Duitse gasten die voor de gemeente Aalten van betekenis zijn.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-01-10 16:27:58
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.