LOCHEM – Een brug in aanbouw stortte woensdag naar beneden in Lochem. Bij het ongeluk kwamen twee mensen om het leven. Twee anderen belandden ook onder de brokstukken en raakten gewond. Zeker 35 mensen zagen het gebeuren. Wat doet het met je als je zo’n dodelijk drama voor je ogen ziet voltrekken?
“Er stond een aantal mensen boven op een toren de werkzaamheden te assisteren. Toen is de boog van de brug naar beneden gekletterd”, vertelt projectmanager Max Schurink, die de bouwvakkers naar beneden zag vallen. “Ze zijn zo’n 30 meter naar beneden gevallen. Ik heb het zelf zien gebeuren, helaas. Ik vind het zeer ernstig en maak me zorgen.”
Tientallen toeschouwers
En niet alleen Schurink heeft het dodelijke ongeluk zien gebeuren. Zeker 35 tot 40 mensen waren erbij toen het betonnen gevaarte naar beneden viel.
“Veel mensen hebben dit dodelijke ongeluk zien gebeuren. Niet alleen de bouwvakkers, maar ook de mensen die in de buurt stonden te kijken of op de tribune voor publiek zaten”, aldus Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. Die organisatie biedt acute bijstand voor bouwvakkers en getuigen ter plaatse.
Wat doen mensen bij het zien van zoiets?
“Mensen hebben eigenlijk niet zoveel controle op de manier hoe ze reageren. Dit is een heel groot ongeval, met meteen twee dodelijke slachtoffers. Tijdens zo’n acute levensbedreigende situatie maak je heel veel adrenaline aan. Daardoor ga je vechten, vluchten of bevriezen. Vechten is bijvoorbeeld in de actiestand eerste hulp verlenen. Dat zijn automatische reacties van het lichaam. Het kan ook zijn dat iemand daar niet toe in staat is, omdat diegene bevriest.”
Wat doet het zien van zo'n drama met een mens?
“Het zien van een dodelijk ongeluk heeft enorm veel impact op een mens”, stelt Heerkens voorop. “Zo’n gebeurtenis vergeet je niet snel. Vooral nadat de adrenaline is gezakt, kun je stressklachten krijgen. Maar ook weken erna kun je nog slecht slapen, eten en last hebben van herbelevingen, waarbij je de beelden weer opnieuw achter je ogen ziet.”
“Bij het gros van de mensen gaan die klachten weer over. Toch vergeet je zo’n gebeurtenis niet snel. Bij een onverwacht geluid of een panieksituatie kun je enorm schrikken. Zelfs jaren erna, ben je dan als het ware weer terug bij de ramp.”
Wat is voor ooggetuigen verstandig om te doen?
“Ieder mens reageert anders op het zien van zo’n heftig ongeluk. Het is belangrijk om genoeg mensen om je heen te hebben met wie je je ervaringen kunt delen, dat je daar ruimte voor maakt. Maar wat wij de laatste jaren leren, is dat niet iedereen erover wil praten. Sommigen gaan juist een extra rondje hardlopen of pakken hun tekenhobby weer op. Mensen zoeken naar afleiding om even te ontspannen. Dat is heel goed”, weten ze bij Slachtofferhulp.
Ook mogen mensen altijd bellen naar Slachtofferhulp, benadrukt Heerkens. Ook doet de politie onderzoek en roept getuigen op zich te melden. Ook de politie verwijst naar Slachtofferhulp.
Kunnen de bouwvakkers ooit nog werken bij de brug?
“Je werkplek moet veilig voelen. Voor deze groep mensen is dit bij de brug nu verstoord. Soms kan het helpen om – onder begeleiding van Slachtofferhulp of het bedrijf – weer eens terug te gaan naar de plek van het ongeval. Die plek moet weer veilig gaan voelen, dat kan even duren. Of dat gevoel komt helemaal niet meer terug.”
Geschreven door Eef van Bommel op 2024-02-23 18:00:00
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.