Ondernemende jongeren bouwen aan een toekomstbestendig agrarisch bedrijf

– In de journaals en de kranten domineren de boerenprotesten die steeds grimmiger worden. Chaos in Nederland omtrent de stikstof en dat boerenbedrijven in de buurt van natuurgebieden door de overheid uitgekocht dreigen te worden. Michiel Woestenenk (25) is een jonge boer en ziet als belangenbehartiger van het Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK) nog steeds een goede toekomst in de agrarische sector, zei hij zondag in het 1Achterhoek radioprogramma Achter de Coulissen. “Inhaken op de veranderingen hoort bij het bestaan van jonge ondernemende boeren, juist in deze tijd moet je op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden.”

Michiel Woestenenk runt in het Gelderse Laren samen met zijn ouders een melkveebedrijf. Zijn grootouders wonen ook nog op het boerenbedrijf. Michiel is bestuurder bij GAJK dat als belangenbehartiger voor jonge boeren en tuinders in Gelderland het initiatief nam voor het project BOER. Het jongerenplatform wordt daarbij ondersteund door Stichting Stimuland in opdracht van de provincie Gelderland samen met LTO-Noord, Countus en de Rabobank.

De hoofdletters van BOER staan voor Bewust Ondernemen En Realiseren. Samen met andere deelnemende jongeren aan het project onderzoekt ieder wat bij hun bedrijven en bij de boer en zijn persoonlijke ambities past, legt hij uit.

Perspectieven jonge boeren

De boerenprotesten en de radeloosheid waarin boeren door de stikstofmaatregelen verkeren, begrijpt Michiel Woestenenk heel goed als de regering geen perspectieven biedt. Veel ligt volgens hem aan het telkens veranderende beleid. De boeren hebben behoeften aan een visie op de langere termijn waarop je het boerenbedrijf op kan richten, zei hij bij Achter de Coulissen. GAJK merkte tijdens het bespreken van de eigen visie bij haar leden dat ze bewust bezig zijn met hun toekomst en dat ze het lastig vinden om keuzes te maken. “Tijdens het project geven we handvatten voor hoe je als ondernemer in de agrarische sector in jouw omgeving een bedrijf kan runnen. Uiteindelijk komt daar een verdienmodel uit”, zeggen Michiel en de aangestelde projectleider voor BOER Lilian van Uhm.

Sterk fundament neerzetten

“Het is een buitenkans voor jonge boeren om deel te nemen aan BOER. “Het is belangrijk dat we samen met gemotiveerde jonge ondernemers en sterk fundament voor de toekomst van landbouwers kunnen neerzetten, met alle hulp die nodig is. Ze heeft een dergelijk project geleid in de provincie Overijssel. Lilian van Uhm zegt dat ze daar met het project Route 2050 goede ervaringen deelt. ‘De bijeenkomsten zorgen ervoor dat je meer over je plannen na gaat denken en waren een stok achter de deur. Door met andere jonge boeren na te denken over elkaars plannen komen er ideeën naar voren waar je in je eentje niet zomaar op komt.’

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-08-11 10:20:30


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.