–
AALTEN – Heel Nederland herdenkt vandaag op 4 mei de miljoenen slachtoffers die in oorlogstijd vielen. Het zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en vredesoperaties. Je kan lokaal op verschillende plekken herdenken. Er zijn door de plaatselijke 4 en 5 mei comités bijeenkomsten georganiseerd waarna bij monumenten bloemen worden gelegd en daarna het twee minuten stil is.
Heel Nederland herdenkt vandaag op 4 mei de miljoenen slachtoffers die in oorlogstijd vielen. Het zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en vredesoperaties. Je kan lokaal op verschillende plekken herdenken. Er zijn door de plaatselijke 4 en 5 mei comités bijeenkomsten georganiseerd waarna bij monumenten bloemen worden gelegd en daarna het twee minuten stil is.
Het jaarthema is ‘Leven met oorlog’. Met dit jaarthema wordt aandacht gevraagd voor de impact van oorlog op mensen, hun families en de samenleving. Hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar de volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid? En in de huidige tijd, hoe zijn de mensen beïnvloed door wat ze hebben meegemaakt tijdens de oorlog in Syrië en Oekraïne?
Vlagprotocol
Op donderdag 4 mei gaat de Nederlandse vlag van 18.00 tot 21.10 uur halfstok. Bij zonsondergang, om 21.10 uur, dienen de vlaggen weer binnengehaald te worden. Vanaf 20.00 uur 2 minuten dient iedereen stilte in acht te nemen: auto’s langs de weg te zetten als dit kan.
Aalten
De NOS maakt opnames tijdens de herdenking aan de Wehmerstraat. Voor mensen die niet zo lang kunnen staan, zijn er enkele zitplaatsen.
19.30 uur Inloop bij het monument
19.38 uur Start herdenking
19:39 uur Twee leerlingen van Chr. College Schaersvoorde lezen gedicht voor
19:42 uur Muzikaal intermezzo Fanfare Eendracht Aalten
19:45 uur Toespraak burgemeester Stapelkamp
19:55 uur Luiden van de klok
19:59 uur Taptoesignaal
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Gezamenlijk zingen twee coupletten van het Wilhelmus
20:05 uur Kranslegging diverse organisaties
20:15 uur Gelegenheid voor overige aanwezigen om bloemen te leggen
20.25 uur Declamatie door Ankh Gussinklo
20.30 uur Muzikaal intermezzo Fanfare Eendracht Aalten en afsluiting herdenking
Na afloop van de herdenking is er tot 21.00 uur de gelegenheid om de Synagoge aan de Stationsstraat 7 te bezoeken.
Dinxperlo
19.00 uur Verzamelen bij het Dr. Jenny woonzorgcentrum
19.25 uur Vertrek stille tocht naar het Joods Monument aan de Kwikkelstraat
19.30 uur Bloemen leggen; de Algemene Muziekvereniging Prinses Beatrix zorgt voor koraalmuziek.
Aansluitend stille tocht naar het herdenkingsmonument aan de Kerkstraat.
19.50 uur Luiden van de klok
19.59 uur Taptoesignaal
20.00 uur Twee minuten stilte
20.02 uur Gezamenlijk zingen twee coupletten van het Wilhelmus
Kranslegging door het gemeentebestuur, basisschoolleerlingen, nabestaanden en maatschappelijke organisaties. Tijdens de kranslegging speelt het Chr. Fanfarekorps Psalm 150 koraalmuziek. Vervolgens verzorgen basisschoolleerlingen een voordracht en spreekt wethouder Erik Groters. Na afloop is er gelegenheid voor een kopje koffie in het kerkelijk centrum.
Bredevoort
Locatie Ambtshof nabij de kruidentuin:
19.45 Start herdenking met het luiden van de klok van de St. Joriskerk
19.45 Opening door 4 mei comité
19.46 Muziek door BAMM
19.55 Kranslegging gemeente Aalten
19.58 Taptoesignaal
20.00 Twee minuten stilte
20.02 Gezamenlijk zingen van het Wilhelmus
Kranslegging Bredevoort namens oudere en jongere inwoner met muziek
Aansluitend is is er de toespraak ‘Leven met oorlog’, door Bertil Navis gevolgd door een lokaal vrijheidsverhaal door John Temming. Vervolgens is er muziek en wordt er een gedicht voorgelezen. Tot slot is er het defilé met muziek.
Barlo
Herdenkingen in Oost Gelre
In gemeente Oost Gelre vinden op 5 plaatsen de 4 meiherdenking plaats. De lokale herdenkingscomités organiseren deze herdenkingen. Zij stellen het erg op prijs als er ook jongeren bij zijn. De leden van het college van burgemeester en de wethouders van Oost Gelre zijn aanwezig bij de herdenkingen in Groenlo, Lichtenvoorde, Zieuwent, Vragender en Mariënvelde.
Groenlo
19.30 uur: Herdenking Monument Lichtenvoordseweg
De samenkomst is om 19.30 uur bij het oorlogsmonument aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo. Medewerking wordt verleend door onder andere Muziekvereniging Groenlo, Colorful, leerlingen van basisschool St. Ludgerus en leden van Scouting Groenlo.
20.00 uur bij het monument 2 minuten stilte.
Aansluitend vindt de bloemlegging/kranslegging plaats, waarna u ook zelf bloemen kunt leggen.
Het Comité Dodenherdenking 4 mei Groenlo stelt het zeer op prijs wanneer ook de Groenlose jeugd de herdenking meemaakt.
Lichtenvoorde
19.00 uur: Bonifatiuskerk te Lichtenvoorde
Herdenkingsbijeenkomst met medewerking van onder andere muziekvereniging Lumio, Scouting Lichtenvoorde, leerlingen van Het Gele Park. De bijeenkomst in de Bonifatiuskerk is met toespraken, muziek en zang. Via deze livestream is de bijeenkomst thuis ook te volgen. Namens het college van B&W is wethouder Bart Porskamp aanwezig.
Aansluitend stille tocht achter de trommelaars van Lumio naar het Herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Iedereen krijgt de gelegenheid bloemen neer te leggen.
‘Taptoe’ en 20.00 uur: 2 minuten stilte. Gevolgd door het 1e en 6e couplet van het volkslied.
Gevolgd door Bloemlegging op de Algemene Begraafplaats, Vragenderweg te Lichtenvoorde, onder andere bloemen leggen op de 23 graven van geallieerde vliegers. Hierna krijgen de aanwezigen de gelegenheid bloemen te leggen. Korte toespraak door Walter Leemreize, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei.
21:00 Bij de Hamalandhal hardlopers uitzwaaien van de Bevrijdingsvuurestafette naar Wageningen. Namens het college van B&W is wethouder Jos Hoenderboom aanwezig.
Mariënvelde
De organisatie is hier in handen van de lokale kerk.
19.30 uur: O.L. Vrouw van Lourdeskerk, Mariënvelde
Voorafgaand aan de stille tocht zullen Ank Wopereis en Truus Berendsen voorgaan in de gebedsviering. Aan de viering werken mee: Ben Hermanns, drager van het parochievaandel, het 4-5 mei comité uit Ruurlo en kinderen die licht en bloemen meedragen. Tijdens deze viering wordt speciaal herdacht Johannes Hendricus Eijting, die op 12 mei 1940 sneuvelde op de Grebbeberg. Daarnaast wordt de Poolse piloot Edward Cieslar herdacht. Hij werd op 30 maart 1945 op 18-jarige leeftijd doodgeschoten in Mariënvelde.
19.50 uur: Stille tocht naar de graven van de 5 Engelse piloten op de begraafplaats Mariënvelde. Kranslegging. ‘Taptoe’.
20.00 uur: 2 minuten stilte.
Na afloop wordt iedereen in de gelegenheid gesteld bloemen te leggen. Namens het college is wethouder Arjen Schutten aanwezig.
Vragender
De organisatie is hier in handen van Vragenders Belang
20.15 uur: Verzamelen bij Café Overkamp, Winterswijkseweg 11 in Vragender
Onder klokgelui wordt gezamenlijk naar het oorlogsmonument aan de Aalbersestraat in Vragender gelopen.
Korte plechtigheid bij het oorlogsmonument.
Hierbij worden speciaal herdacht: Willem Severt, Theodoor Klein Ikink en Gerhard Hellekamp. Een aantal kinderen van de basisschool en familieleden van de 3 overledenen zullen een gedicht voorlezen. Daarbij is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. De Fanfare Antonius zal de herdenking muzikaal ondersteunen. Namens het college van B&W is burgemeester Annette Bronsvoort aanwezig.
Zieuwent
St. Dorpsbelang en Oudheidkundige Vereniging Zieuwent organiseert de herdenking.
19.55 – 20.00 uur: Herdenking op het Kerkplein In Zieuwent
20.00 uur: 2 minuten stilte. ‘Taptoe’
20.05 uur: Bloemlegging bij het monument. Namens het college van B&W is gemeentesecretaris Jeroen Heerkens aanwezig.
Winterswijk
Om 16.00 uur bij de plaquette op het perron van het NS station wordt een krans gelegd die door de Nederlandse Spoorwegen beschikbaar wordt gesteld. Levi Maas leest het gedicht een gedicht ‘De Trein.
17.00 uur: Herdenking op de Joodse begraafplaats. Kranslegging op Joodse begraafplaats door de Joodse gemeenschap en college van burgemeester en wethouders. Alle namen van de vermoorde Joodse Winterswijkers worden genoemd door leden van de Joodse gemeenschap. De herdenking is voor iedereen toegankelijk.
19.00 uur: Herdenking op de algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Herdenking van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Kransleggingen op de algemene begraafplaats door college van burgemeester en wethouders en Vereeniging Volksfeest en bloemlegging door adoptanten.
19.45 uur: in Corle voor restaurant De Woord. Het 4 Mei comité nodigt belangstellenden uit om gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, waaronder buurtgenoot Hendrik Vriezen. Er wordt stilgestaan bij het thema ‘Leven met oorlog’. De aanwezigen wordt een bloem aangereikt, die zij zelf in de aanwezige vazen bij het monument kunnen plaatsen. Dit onder begeleiding van passende muziek. Kinderen zijn van harte welkom; voor hen is er een extra activiteit.
18.45-19.15 uur klinkt het carillon van de Jacobskerk
19.15 uur-19.30 uur Luiden kerkklokken van de Jacobskerk (Markt) en Heilige Jacobuskerk (Misterstraat)
19.30 uur: Kranslegging bij monument Tante Riek en herdenkingsmonument (Mevr. Kuipers-Rietbergplein) door college van burgemeester en wethouders en scouting Winterswijk. Muziek door gelegenheidsensemble van muziekvereniging St. Jan Meddo. Toespraak door burgemeester en gastspreker.
20.00 uur twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus.
Muziek, kranslegging door diverse organisaties. Leden van de raad leggen bloemen bij het monument 2020. Aansluitend is er gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek.
20.30 uur is in de Jacobskerk een concert dat door Projectkoor OAZE verzorgd wordt. Uitgevoerd worden onder meer het Requiem van Gabriel Fauré. Met medewerking van Emma Ebbers (sopraan), Peter Arink (bariton) en Jan Willem Docter (orgel). Gratis entree, vrije gift bij de uitgang.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-04 12:55:41
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.