Proef ‘Welzijn op recept’ in Aalten werkt goed tegen eenzaamheid

– Welzijn op recept komt na een proef van een jaar voor alle inwoners gemeente Aalten beschikbaar. In de proefperiode kregen 44 mensen van de huisarts of praktijkondersteuner een verwijzing naar de welzijnscoach. Eenzaamheid, psychische klachten en vastlopen in het leven zijn de meest voorkomende problemen waarvoor een welzijnsrecept is uitgeschreven.

In juli 2021 startte in de gemeente Aalten de project met ‘Welzijn op recept’. Dit is een samenwerking tussen drie huisartsenpraktijken in Dinxperlo en Aalten, welzijnsorganisatie Figulus Welzijn en de gemeente Aalten. Uit de evaluatie van de proef blijkt dat de verwachtingen volledig zijn waargemaakt. Welzijn op recept wordt voortgezet en alle huisartspraktijken in gemeente Aalten sluiten aan. Dat betekent dat het welzijnsrecept voor iedereen in de gemeente Aalten beschikbaar komt

Welzijn op recept richt zich op mensen die zich regelmatig bij de huisarts melden met klachten waar meestal geen medische oorzaak voor te vinden is en waarvoor medicijnen of een verwijzing naar de fysiotherapeut, het ziekenhuis of psychische hulp niet het beste recept is. Terwijl sociale contacten en meedoen aan activiteiten mogelijk wèl een oplossing zijn. Met een welzijnsrecept wordt in die situaties doorverwezen naar een welzijnscoach van Figulus Welzijn. Deze coach kijkt samen met de inwoner wat de wensen en mogelijkheden zijn en helpt zo nodig met het aanknopen van sociale contacten en meedoen aan activiteiten. De welzijnscoach werkt hierin nauw samen met lokale organisaties en verenigingen.

Wethouder Joop Wikkerink: “Met Welzijn op recept leggen we de nadruk op het voorkómen van lichamelijke en psychische klachten. De proef die we gedaan hebben in de gemeente Aalten bewijst dat het écht werkt. Sociale contacten, een nieuwe hobby, in beweging komen en weer echt meedoen. Het zorgt er allemaal voor dat mensen beter in hun vel zitten, zich zelfs gezonder voelen, en het geeft meer kleur aan het leven. Ik hoor eigenlijk alleen maar positieve verhalen, zowel van hulpverleners als inwoners.”

Kwart van patiënten

Ongeveer een kwart van de patiënten die regelmatig bij de huisarts of een andere eerstelijnsprofessional komen, heeft psychosociale problemen als gevolg van bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen of een zieke partner. De psychosociale problemen uiten zich vaak in lichamelijke klachten, somberheid, stress en angstklachten. Een groot deel van deze patiënten hoeft hiervoor geen medicijnen of een verwijzing naar de tweedelijns zorg. Ze geven aan zelf hun klachten te boven te willen komen. Dit zijn dus de patiënten – mensen die klachten hebben en hier geen medische of psychologische behandeling voor nodig hebben – die er baat bij hebben samen met een welzijnscoach te kijken wat er speelt en waar ze graag hulp bij zouden willen, zodat zij de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren.

Goede resultaten

Deelnemers die meededen aan Welzijn op recept, blijken bij navraag tevreden en voelen zich beter en gelukkiger. Het aantal contacten met de huisarts of praktijkondersteuner per patiënt bleek bij een steekproef in een praktijk duidelijk te zijn afgenomen ten opzichte van de contacten in het jaar daarvoor.

De resultaten zijn zo goed dat inmiddels alle huisartspraktijken in de gemeente Aalten welzijnsrecepten uitschrijven en samenwerken met de welzijnscoaches. Om aan de groeiende vraag te voldoen zijn twee extra welzijnscoaches gestart bij Figulus Welzijn. Figulus Welzijn krijgt voor deze taak subsidie van de gemeente Aalten.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-13 10:48:18


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.