Rampenoefening met de Duitsers: ‘Dit doen we voor de inwoners in de grensregio’

ACHTERHOEK/ BORKEN – Bij Twente Safety Campus op het terrein van de voormalige vliegbasis is een internationale rampenoefening aan de gang. Het decor van de oefening is een touringcar die tegen een rijdende trein is gebotst en waarbij ook auto’s betrokken zijn geraakt. Er zijn tientallen gewonden; acteurs en lotusslachtoffers zorgen voor een setting die de werkelijkheid zo goed mogelijk moest weergeven. Brandweer, politie, ambulances en zelfs een traumahelikopter uit Duitsland verschijnen op setting.

Het scenario van de nagebootste ramp met de touringcar die tegen de trein is gebotst.
Het scenario van de nagebootste ramp met de touringcar die tegen de trein is gebotst. – Foto: Eveline Zuurbier

Dit keer ligt de nadruk op de medische hulpverlening en hoe snel deze operationeel is in het grensgebied. Twee veiligheidsregio’s en twee Duitse Kreisen trainen de samenwerking en afstemming met elkaar. “Elk land heeft zijn eigen werkwijze voor medische hulpverlening in geval van rampen. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook subtiele verschillen in de werkwijzen. Vanmorgen hebben we een fictieve ramp op Duits grondgebied getraind, waarbij de Duitsers de leiding hadden. Vanmiddag staat de hulpverlening onder aanvoering van de Nederlanders, nu er meldingen binnenkomen van een ramp in Enschede. Deze grote rampenoefeningen organiseren we voor de mensen in de grensregio’s. Het is van belang dat we bij noodsituaties ook een beroep kunnen doen op hulp uit het buitenland”, licht Ewout Lamé van het Bureau Acute Zorg Euregio de grootscheepse oefening toe.

Vertrouwd raken met elkaars werkwijze

De situatie in grensgebieden is complexer dan wanneer een dergelijke ramp zich in het midden van het land afspeelt. In de nagebootste situatie op woensdag, op de oude vliegbasis Twente, is geneeskundige bijstand van het naburige land nodig om de slachtoffers te helpen. Het begint bij de meldkamer, gevolgd door een snelle opschaling wanneer blijkt dat het om een incident van grote omvang en veel slachtoffers gaat. “Het doel van deze oefening is om hulpdiensten vertrouwd te maken met de werkwijze van het buurland”, vertelt Carola van Ingen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Nederland. De laatste keer dat er zo’n grote rampenoefening plaatsvond, was in 2018. “We zijn doorgegaan in coronatijd, toen met behulp van simulaties. Maar deze oefening voegt meer realiteit toe.”

De pers en communicatie teams slaan het rampenscenario gade. – Foto: Eveline Zuuriber

Twente kan rekenen op Duitse traumahelikopter

Tijdens de oefening zijn de aanrijtijden zo realistisch mogelijk. Net als onder normale omstandigheden maakt de meldkamer, samen met de ambulancedienst, de afweging naar welk ziekenhuis een slachtoffer wordt vervoerd. “Uniek is dat de Duitse traumahelikopter meedoet. Dat is hoogst ongebruikelijk. In de praktijk heeft Twente een mobiel geneeskundig bijstandsteam, maar geen traumahelikopter in de buurt. We hebben afspraken kunnen maken met Duitsland voor de inzet van de helikopter bij een groot ongeluk.” Voor de Achterhoek komt, indien nodig, een traumahelikopter vanuit de regio Nijmegen-Arnhem.

Geschreven door Eveline Zuurbier


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.