Regenval zorgt voor prachtige natuur: dit zijn de mooiste plekjes

ARNHEM – Sinds 1983 is er nog nooit zo veel regen gevallen in de voorjaarsperiode in Nederland. Dat die regen voor flink wat problemen kan zorgen is duidelijk, maar het zorgt ook voor prachtige vergezichten in natuurgebieden die een bezoekje waard zijn. Ecoloog Lars Soerink vertelt waar je het beste kan zijn om mooie plaatjes te schieten.

“De vele regenval is een tweesnijdend zwaard voor de natuur”, vertelt Soerink, ecoloog bij Ark Rewind. “Het hoort natuurlijk bij de natuur, maar voor bijvoorbeeld vogels die op het land broeden of muizen is het echt rampzalig.”

De regen zorgt er namelijk voor dat nevengeulen en uiterwaarden vollopen met water. Dit heeft meer invloed op de rivierdynamiek en de dieren, dan wij met ons mensenoog in de eerste instantie zien.

Ooievaars spotten

Bij hoogwater kunnen bepaalde dieren lastig overleven. “De veldleeuwerik heeft het bijvoorbeeld al ontzettend moeilijk”, zegt de bioloog. “Toch zijn dieren zoals deze ingesteld op veranderingen in hun leefomgeving. Zodra het water zakt kunnen ze weer opnieuw beginnen met het bouwen van een nest.”

Muizen daarentegen verdrinken in het hoge water. “Door de omstandigheden kun je wel goed zien hoe de natuur werkt. Wat je namelijk ziet, is dat er veel reigers en ooievaars langs de randen van de overgelopen gebieden op zoek zijn naar deze verdronken muizen”, zegt Soerink. “Bij Gorssel zijn er daarom nu grotere ooievaar kolonies. Bij een wandeling kun je ooievaars spotten.” Deze ooievaars voeden hun jongen dan weer met de verdronken dieren.

De een zijn brood…

Hetzelfde geldt voor de regenwormen in de gebieden. Omdat er een bak water op hun leefgebied is gevallen, komen de regenwormen naar boven voor zuurstof. Kokmeeuwen jagen weer op deze wormen.

Ook bomen komen in de problemen door de hoge waterstand, weet de bioloog. Die kunnen niet al te lang onder water kunnen staan, want anders sterven ze af. “Je denkt dat dat niet goed is voor een natuurlijk proces, maar dat is het wel degelijk. Het geeft nieuwe bomen weer ruimte om te ontkiemen en het oude hout biedt spechten en kevers mogelijkheden.”

Veranderend ecosysteem

Het zijn allemaal onderdelen van een groot natuurlijk proces. “Rivieren hebben normaal gesproken een natuurlijke dynamiek, maar rivieren in Nederland zijn opgesloten tussen dijken. Zonder deze dijken was het veel natuurlijker geweest”, vertelt de bioloog.

Toch blijft het ecosysteem veranderen, omdat het telkens nieuwe vormen aanneemt. Zo kunnen vissen en planten zich verspreiden bij hoogwater, maar ontstaat er bij een lagere waterstand ruimte voor bevers en kuddes paarden en runderen.

Mooie gebieden om te bezoeken

Er zijn meer dan voldoende mooie gebieden om zelf het veranderende ecosysteem te bewonderen, weet Lars. “Een van de mooiste en wildste gebieden is de Gelderse Poort. De dynamiek en riviernatuur is hier prachtig. Mensen vanuit de hele wereld komen erheen om de natuur te bekijken.”

Andere mooie gebieden die hij aanraadt zijn de uiterwaarden van de IJssel, de Oude Rijnstrangen en de Ooijpolder. “Als het water hoog staat is het natuurlijk lastig om het gebied in te gaan, maar fietsend of wandelend is het beeld vanaf de dijk ook prachtig.”

Geschreven door Madelon Spierenburg op 2024-06-01T09:15:55+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.