– Januari was een behoorlijk natte maand en ook in februari hebben we nog weinig droge dagen gehad. Dat is niet alleen voor mensen vervelend, maar ook voor roofvogels. Vogelopvangen in Gelderland zagen de afgelopen weken veel verzwakte roofvogels binnenkomen.
Door het natte weer komt de buizerd moeilijk aan eten. – Foto: Pixabay
Dierenambulance Achterhoek haalde onlangs nog een verzwakte buizerd op bij Huis Landfort in Megchelen. “De vogel bleef rustig zitten en liet mensen voorbijkomen. Helaas is dat meestal geen goed teken”, aldus de dierenambulance. De buizerd bleek erg verzwakt en was niet meer te redden.
Honger en verzwakt
Deze en nog veel meer verzwakte roofvogels worden naar de roofvogelopvang in Barchem gebracht. “Sinds het begin van dit jaar zijn er al 25 binnengebracht. Er zijn elk jaar wel hongerslachtoffers in de winter, maar voor mijn gevoel is het dit jaar wel een groter probleem dan anders”, vertelt Joke van de opvang.
Het natte weer van de afgelopen tijd zou het de roofvogels extra moeilijk maken deze winter. “De muizen die in de grond zitten verdrinken dan. Daarnaast hebben we ook een periode vorst gehad. Alle insecten en kleine beestjes gaan dan dieper de grond in waardoor de vogels nog moeilijker aan voedsel komen”, legt Joke uit.
Langzaam aansterken
“De vogels krijgen een nat verenpak dat ze niet droog kunnen krijgen omdat er geen zon is. Dus om warm te blijven gebruiken ze veel energie, wat ze niet kunnen aanvullen omdat er weinig prooidieren zijn door de kou”, licht de Dierenambulance Achterhoek verder toe. Vogels die er al slecht aan toe waren, redden het dan vaak niet.
“Zo’n 75 procent van de vogels die hier binnenkomt, overleeft het. Maar sommige zijn zo verzwakt dat ze niet meer te redden zijn”, vertelt Joke. “Ze gaan eerst in een couveuse want naast verzwakt zijn de meeste vogels ook onderkoeld. Dan is het een kwestie van het maagdarmkanaal weer langzaam opstarten. Door de ondervoeding functioneert dat vaak niet goed meer.” Met goede zorg krijgen de vogels de tijd om aan te sterken, maar dat kan volgens Joke soms wel twee maanden duren.
Meer risico's
Ook bij vogelopvang Avolare in Doorwerth komen dit jaar meer verzwakte roofvogels binnen dan normaal. “We zijn natuurlijk nog niet zo lang open dus het is lastig vergelijken, maar ik zie wel dat het er dit jaar meer zijn dan normaal. De afgelopen weken hebben we zo’n twintig vogels opgevangen waar dat er normaal tien waren”, vertelt directeur Thijs Devlin.
Het zijn vooral buizerds die binnengebracht worden. De vogels zijn niet alleen verzwakt, maar komen ook vaker binnen omdat ze zijn aangereden. “De vogels nemen meer risico’s om voldoende eten te vinden. Ze komen dan dichter bij mensen en worden bijvoorbeeld sneller aangereden”, zegt hij. Toch heeft Devlin ook nog een andere verklaring voor de toename. “Misschien gaat het juist heel goed met de buizerd en komen er daarom meer vogels binnen.”
Zo help jij de vogels de winter door
Geschreven door Eva Gerritsen
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.