GROENLO/LICHTENVOORDE – Die geïllustreerd gestylede poster als aandenken van dat fantastische festival scoren of dat allerlaatste festival shirtje met toffe print weten te bemachtigen. Roomse Herrie kiest in aanloop voor een heel bijzondere aankondiging van deze legendarische popreünie. Dat doet ze met een tray van vier flesjes Rooms speciaalbier met 4 verschillende etiketten waarop de 21 bands voor deze derde editie staan vermeld. Met een spotify link en een QR code kom je direct bij de muziek terecht. “Het is een prachtig aanloopbiertje om alvast te mijmeren over wat komen gaat”, lanceren Willem te Molder, Henri Walterbos en Rob Porskamp de biertjes bij de plaatselijke supermarkt.
Het is op de regenachtige maandagmiddag een wederom een historisch moment voor Roomse Herrie-festival als de traytjes gestapeld op twee biertonnen bij Pascal Bennink in de Jumbo-supermarkt uitgestald staan voor de verkoop. De etiketten schitteren onder de spotlights. De bovenrand van de wikkeletiketten en de bruine hals steken er boven uit. Elk flesje in de kartonnen tray heeft een ander etiket. De etiketten zijn van glimmend folie. Waarom een speciaal bier? Het waren in jullie herinneringen toch de beugelflessen, spijkerjasjes aan met een ’toete’ shag (bij de jonge mannen) of een houten haarborstel (bij de meiden)in het borstzakje en op de zaterdagavond eerst naar ‘de kerke gaon’ voordat je uitging naar City of de Möllekaore?
Bier smaakt naar Oost Gelrese popcultuur
Voor de lancering van het bier is lokaal de samenwerking opgezocht met Brouwersnös en Jumbo Bennink met een supermarkt in Groenlo en in Lichtenvoorde. Het idee kwam van Henri Walterbos. In samenspraak met de Stichting Burenplicht is voor de komende editie van roomse Herrie LIVE een beperkte oplage van dit speciaal bier gelanceerd. “Het is voor de leuk, een biertje om de sfeer van Roomse Herrie, de onderlinge gezelligheid, het genieten van de muziek met die de aanstaande bezoekers met elkaar te verbinden.” Want één ding staat voor de drie betrokken heren vast: ‘iedereen moet wel het hele poparchief tot aan nu gaan herbeleven. Hoe de popcultuur in deze katholieke enclave in de Achterhoek zo gegroeid is en hoe vele popbandjes van ‘alleen hier’ landelijke furore of bekendheid kregen, is ronduit best bijzonder te noemen vinden de drie. Zondagochtend 3 maart trapt Roomse Herrie af met een ‘Ontbijtshow an Taofel’ in de theaterzaal van City Lido om vervolgens om 13.00 uur te beginnen met de optredens van 21 verschillende bands: uit elk decennium tot aan ’20 een paar bands.
De Roomse Herrie cultuur speelt zich af vanaf de jaren ’60 toen de kerk in Rome besloot dat onder meer de muziek tijdens de missen wel wat populairder voor de zondagse bezinning gebracht mocht worden. Dit om de kerkgang te bevorderen. Maar dat hielp uiteindelijk niet. De muziekcultuur volgde haar eigen weg. Er ontstonden bands en theater die nog altijd de smaak van de Roomse blijheid vertegenwoordigen. En heel eerlijk: de smaak van het gelanceerde Roomse biertje mag er zijn. Rob Porskamp van de lokale bierbrouwerij Brouwersnös: “Het is een limited edition van ons populaire Willemke bier en waar we een speciale editie van hebben gemaakt.”
Harmonieuze beleving bezoekers Roomse Herrie
In de tray zitten vier bruine bierflesjes met elk een ander etikel. Er zijn 3 etiketten waarop 5 bands en 1 met 6 bands met logo en naam staan vermeld. Een QR-code verwijst naar de website met het digitale poparchief van Roomse Herrie en via de spotify link is de muziek van deze bands direct te beluisteren. In totaal dus 21 bands die op 3 maart gaan optreden. De vier etiketten zijn ontworpen door Willem te Molder. De gitarist van Boi Foi Toch is ook bestuurslid van de Stichting Burenplicht. “Het idee is een gezamenlijk besluit geweest tussen Stichting Burenplicht en de organisatie achter Roomse Herrie”, zeggen Te Molder en Henri Walterbos. Walterbos is van Roomse Herrie LIVE. “En dit doen we voor een harmonieus geheel”, voegt Te Molder er met een brede grijns aan toe.
Voor de allereerste Roomse Herrie LIVE op 17 februari 2008 werd een popboek gepresenteerd onder het gebeier van de klokken van de Calixtus-basiliek. De tweede Roomse Herrie LIVE werd afgetrapt met een bomvolle Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde voor de beatmis. Deze derde editie kan niet meer stuk door alvast te gaan mijmeren voor wat komen gaat met ‘dit aanloopbiertje’, aldus de drie mannen. “Of je bewaart het bier tot erna om lekker weg te zakken in de herinnering van hoe het was.”
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-02-20 19:02:35
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.