–
BREDEVOORT – Bij de opening van kunstmanifestatie Septemberkunst is in het boekencafé van de Koppelkerk het ‘Dagboek van een beelddenker’ van Bredevoorter Michael Richartz gepresenteerd. De kunstenaar was arts in Duitsland en pendelde jarenlang tussen Amsterdam, Bredevoort en Duitsland. Na zijn pensionering vestigde hij en zijn vrouw zich definitief in Bredevoort en kwam er tijd om zijn oeuvre aan kunstuitingen te ordenen, te rubriceren en te beschrijven.
Het was druk in het boekencafé waar wethouder Joop Wikkerink Septemberkunst inleidde met de presentatie van dit bijzondere boek. Richartz kwam tot een verzameling van 2698 eigen werken die hij in zijn kunstenaarsleven heeft gemaakt. Het waren dermate veel, dat de reproducties voor een goed overzicht in ‘Dagboek van een beelddenker’ in twee banden zijn uitgebracht: een boek met schilderijen, grafiek en objecten en een band met tekeningen. Daartussen heeft hij zijn aantekeningen uit dagboeken, kaarten en brieven verwerkt die samen een inkijk geven in de denkwereld van de kunstenaar en het proces van de totstandkoming van de uiteindelijke kunstwerken. Richartz is vaste deelnemer voor Septemberkunst.
Tijdens Septemberkunst exposeren 45 kunstenaars gedurende twee weekenden op 17-18 en 24-25 september op verschillende locaties in Bredevoort, Aalten en Dinxperlo-Süderwick hun kunstwerken. Een aantal van hen hebben de deuren van hun ateliers opengezet om nog meer over hun kunstwerken te kunnen laten zien. Septemberkunst is een initiatief dat elke twee jaar in de laatste twee weekenden van september wordt georganiseerd door het kunstenaarsplatform Stichting Art Aalten. De kunstmanifestatie kreeg donderdagavond in de Koppelkerk een officiële start met een boekpresentatie.
Wethouder Joop Rikkerink bedankte Richartz voor zijn jarenlange bijdrage aan het kunst en cultuurklimaat in Bredevoort. “De gemeente vindt het belangrijk dat er mensen zijn die hun nek durven uit te steken en met hun kunst schoonheid en troost bieden. Soms geeft kunst hevige discussies, maar er is altijd die verbinding. En dat is nodig in de huidige onzekere tijden.” Direct daarna signeerde Richartz meerdere boeken die hij onder luid applaus overhandigde aan zijn vrouw, dochters en aan Dinie Wikkerink. Zij verzorgde de productie, vormgeving en organisatie voor de totstandkoming van het boek. Ruim vier jaar is aan het boek gewerkt. Dinie Wikkerink, zelf beeldend kunstenaar en fotograaf te Bredevoort. Uitgeverij Avondland tekende voor de officiële registratie.
In de Koppelkerk sprak ook voorzitter van Stichting Art Aalten Loes Tieman. Zij hield een beschouwing over het werk van Michael Richartz.
Richartz heeft een bijzondere aanloop gemaakt naar het kunstenaarschap. Hij stamt uit een kunstzinnige familie. Zijn vader had een galerie in Oud Zuid in Amsterdam. Daar kwamen grote namen over de vloer als Emil Nolde, Jan Wiegers, Charley Toorop. Hij leerde veel van Erick Skubella, die met zijn tante was getrouwd. Dat leidde in de vele jaren tot een afzienbare stroom van tekeningen, schilderijen, foto’s en ook ruimtelijk werk. Tieman vergeleek Richartzs werk met stijlen van Gauguin en Picasso en met die van kubisten als Braque. Ze in het boek regelmatig terug, dat wat kubisten doen, brokjes van een voorstelling ander groeperen zodat het tot een nieuwe verbeelding komt.
De werken van Michael Richartz zijn gedurende Septemberkunst te zien in de Teunismolen in De Heurne en in de Koppelkerk in Bredevoort, waar zijn boeken ook te koop zijn.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-09-17 17:36:58
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.