‘Suske en Wiske’ voor de rechter in grote drugszaak

ARNHEM – Om hun criminele daden voor de politie te verbergen, communiceerden de verdachten met elkaar via versleutelde cryptotelefoonberichten. Daarbij gaven ze elkaar voor de zekerheid ook nog eens de namen van stripfiguren. Deze dinsdag ging voor de rechtbank in Arnhem de ‘Suske en Wiske-drugszaak’ van start.

Het was een grote slag voor de politie op 3 februari 2023, toen bij meerdere invallen in binnen- en buitenland verschillende verdachten werden opgepakt in een groot internationaal drugsonderzoek.

Politie kon meelezen

De verdachten die deze dinsdag voor de rechter verschijnen, komen onder anderen uit Westervoort en Doetinchem.

De politie kon tijdens haar onderzoek meelezen met de versleutelde berichten die de verdachten elkaar stuurden. Ze gebruikten daarin niet hun eigen naam. Zo noemden ze elkaar Suske, Wiske, Sus Antigoon en Willie: namen van stripfiguren, dus. “Willie is de schrijver van Suske en Wiske”, merkt de politie daarover in het onderzoek op.

Daarnaast worden ook de namen Biertje, Pilsje en Snor gebruikt. Ze communiceren met minder fraaie titels als stinkhoer, geile snee en het opvallende Chocodream. Ook voor de drugs worden andere namen gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het woord cola gebruikt voor de drug mdma.

Zendmasten

De politie heeft de namen van de stripfiguren aan de verdachten gekoppeld door de berichten te linken met het aanstralen van telefoons op zendmasten in de buurt van hun woningen. Zo verplaatste een cryptotelefoon zich van één van de adressen van de verdachten naar de Amsterdam Arena, tijdens een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal tegen België. Daarna verplaatste de telefoon zich weer terug naar zijn huis in Doetinchem. “Ik ben met een bus vol anderen daar geweest, ja”, zegt één van de verdachten.

Wachtwoorden van de telefoons komen overeen met de namen van kinderen van de verdachten. Wiske vertelde in een bericht dat hij zijn huis aan het verbouwen was. Na een bezoekje van de politie aan het woonhuis van de verdachte bleek er inderdaad uitbouw bij gekomen te zijn.

Eén van de gebruikte telefoons is ingesteld in het bedrijf van één van de verdachten. “Niet zo handig”, schrijft Wiske nog. “Dan zit je op onze wifi.” En verdachte Suske schrijft naar Portugal te reizen. Daar is hij op 3 februari aangehouden door de politie.

De politie heeft bij de verdachten spullen aangetroffen waarmee en waarvan synthetische drugs gemaakt kunnen worden.

'Ik vind alles maar vaag'

De verdachten ontkennen alles of beroepen zich op hun zwijgrecht. “Als je bij iemand WhatsAppberichten bekijkt, kun je iedereen verdacht maken”, aldus verdachte Wiske. “Check je vier maanden lang chatberichten van iemand, dan kan ik zeggen dat hij bijvoorbeeld een dierenmishandelaar is. Ik vind dit allemaal maar vaag.”

Als antwoord op een vraag van de rechter of een telefoonnummer van de verdachte is, antwoordt hij: “Ik zit al heel lang in een PI (gevangenis, red.) en weet daardoor mijn eigen telefoonnummer niet eens meer.”

Voor deze zaak hebben de rechters liefst acht dagen uitgetrokken. Deze dinsdag verschenen vier van hen voor de rechter. Later deze week komen nog eens vier anderen aan de beurt.

De acht verdachten staan terecht voor productie van onder meer synthetische drugs, handel in verdovende middelen, vuurwapenbezit en de vondst van grote hoeveelheden verdovende middelen bij de verdachten.

Geschreven door Jeroen Makel op 2024-05-21T18:47:12+02:00


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.