–
DOETINCHEM – Aangesproken worden in je eigen taal, dat voelt goed. Zeker op het moment dat je zorg nodig hebt. Streektaal spreken in de zorg heeft een enorme meerwaarde, blijkt uit onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga van het Meertens Instituut. Maar steeds minder mensen zijn de streektaal machtig. Hoe zorgen we ervoor dat er plat eproat blijft worden in de zorg? Dat zal het gesprek zijn tijdens het symposium Streektaal in de Zorg op 11 november bij het Graafschap College in Doetinchem.
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) focust zich dit jaar extra op het spreken van streektaal in de zorg. ‘We horen van alle kanten hoe fijn het is als mensen die bijvoorbeeld in een verzorgingshuis verblijven, worden aangesproken in hun moedertaal’, weet Diana Abbink, projectleider streektaal bij het ECAL. “Maar ook in andere situaties, bijvoorbeeld in de thuiszorg, bij de huisarts of in het ziekenhuis, is het fijn als je in streektaal wordt aangesproken. Vooral ouderen voelen zich hier goed bij.”
Plat praoten breekt ijs
Daar zit ook meteen de kneep: want streektaal, zoals het Achterhoeks, wordt nog veel door ouderen gesproken, maar niet iedereen is de taal machtig. Daar hoopt het ECAL een heel klein beetje verandering in te brengen. “Soms zijn het maar hele kleine dingetjes waardoor het ijs tussen zorggever en -ontvanger kan worden gebroken. Bijvoorbeeld doordat je een woordje of zinnetje in het plat probeert te zeggen”, legt Abbink uit. ‘Daarom hebben we onlangs een vertaalgidsje ‘Eerste Hulp bi-j Plat Praoten’ uitgebracht.’
Het boekje – gratis verkrijgbaar voor zorginstellingen – is een succes. Ook werkt ECAL samen met het Graafschap College, om lessen streektaal voor zorgstudenten te gaan geven. “Hierin maken studenten kennis met de streektaal, leren ze wanneer ze deze kunnen gebruiken en waar ze streektaalmuziek of -boeken kunnen vinden. Deze les komt ook beschikbaar voor werknemers van zorginstellingen. Samen met het zorgzakboekje hopen we zo dat er steeds iets meer streektaal in de zorg gesproken gaat worden.”
Tafelgasten
Streektaal in de Zorg is ook het thema van het komende Streektaalsymposium van het ECAL, dat op vrijdagmiddag 11 november wordt gehouden bij het Graafschap College in Doetinchem. Interessante gasten schuiven bij Frans Miggelbrink en zijn sidekick, onderzoeker Leonie Cornips, aan tafel. In drie sessies gaan zij het hebben over streektaal in de zorgpraktijk, in het zorgonderwijs en de rol van bestuurders bij het inpassen van streektaal in de zorg. Tafelgasten zijn onder meer Rob Heebink (in de zorg met Rob), Jelle Hoogeveen (regiomanager Azora), Mirjam Koster (bestuursvoorzitter Graafschap College), Henk Jan Besselink (huisarts), Lienke Eenink (Zorgdecaan Graafschap College) en Albert Bartelds (Streektaalconsulent IJsselacademie). Muziektherapeut Karin Hukker verzorgt de muzikale omlijsting van deze inspirerende middag.
Het symposium is vrijdag 11 november van 13.00 tot 16.00 uur bij het Graafschap College, ruimte De Burcht in Doetinchem.
De gratis tickets zijn te reserveren via de Ecal-website. Op deze site vind je op 11 november ook een link om het symposium via een livestream te bekijken.
Geschreven door Eveline Zuurbier op 2022-10-23 15:27:13
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.