Uitzending van Nationale Herdenking schakelt tussen de Dam in Amsterdam en Aalten

– Op 4 mei herdenkt Nederland de slachtoffers die vielen bij gewapende conflicten sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei vieren we de vrijheid. De NOS besteedt er uitgebreid aandacht aan op radio en TV. In de rechtstreekse uitzending op NPO1 wordt vanaf 19.40 uur geschakeld tussen Amsterdam en Aalten, nabij de plek waar in de oorlog bij een represaillemaatregel van de nazi’s 46 verzetsstrijders werden geëxecuteerd. Dat verhaal staat centraal in de NOS-documentaire die later op de avond wordt uitgezonden op NPO 2.

De Nationale Herdenking begint traditiegetrouw in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima dit keer schrijver Marcel Möring de 4 mei-voordracht voor z’n rekening neemt.

De bijeenkomst in de Nieuwe Kerk wordt op alle drie de publieke NPO-zenders gevolgd door de kranslegging bij het Nationaal Monument op de Dam, waarna twee minuten stilte in acht worden genomen. Sprekers op de Dam zijn presentator Dieuwertje Blok en de 17-jarige Loewana Weiss uit Enschede.

Voorafgaand aan 2 minuten stilte om 20.00 uur om de slachtoffers van oorlogen te herdenken, schakelt de NOS over naar Aalten waar bij het herdenkingsmonunent aan de Whemerstraat waar op dat moment alle gevallenen in en rond Aalten herdacht worden. Annechien Steenhuizen praat in Aalten met Gerda Brethouwer, directeur van het Nationaal Onderduikmuseum over het relatief grote aantal (Joodse) onderduikers die daar onderdak vonden.

Detailfoto van het oorlogsmonument aan de Whemerstraat in Aalten – Foto: Hans Ouwens

De NOS begint vanmiddag met opbouw en het plaatsen van een satellietwagen. De Whemerstraat zal vanaf 13.00 uur afgesloten worden. Dit duurt tot 21.00 uur vanavond.

Het herdenkingsmonument aan de Whemerstraat in Aalten. – Foto: Hans Ouwens

Na de Nationale Herdenking op de NOS-televisie wordt de documentaire Rademakersbroek uitgezonden op NPO2. In de documentaire komen onder andere nabestaanden van de gefusilleerde verzetsmensen en van leden van verzetsgroep De Bark aan het woord, alsook getuigen van de executie. 20.45-21.26 uur, NPO 2.

Op 2 maart 2023 werd de gebeurtenis van 78 jaar geleden herdacht in Varsseveld. Omroep Gelderland maakte daarover de volgende reportage.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-04 08:45:06


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.