Van Tante Rikie tot de grondlegger van trance: een greep uit de lintjes

– Wie zijn die 402 Gelderlanders die koninklijke onderscheidingen in de wacht sleepten? We zetten een aantal lintjes voor bekende en minder bekende Gelderlanders op een rij. Onder hen: Tante Rikie.

Een lintje is voor de grondlegger van de trance: dj en producer, Johan Gielen (55) uit Tiel. De tot Nederlander genaturaliseerde Belg was ooit wereldkampioen koikarpers kweken. Toen door corona zijn werk wegviel, werd hij coronatester. Dat heeft hij tweeënhalf jaar gedaan en in die tijd nam hij naar eigen zeggen tienduizenden testen af. Gielen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hardloopkampioen

Raymond van Heerenveen (74) uit Doetinchem (Lid) werd tussen 1971 en 1981 negen keer Nederlands kampioen sprinten op meerdere atletiekafstanden. In 1976 deed hij voor de Nederlandse Antillen mee aan de Olympische Spelen in Montreal. Na zijn carrière als atleet zette Van Heerenveen zich in als vrijwilliger bij onder andere Stichting Ontmoetinchem en Humanitas. Ook verzorgt hij nog steeds ieder jaar de muziek tijdens de pauze van de Doetinchemse Avondvierdaagse en is hij vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Doetinchem en bij kerkdiensten in het Slingeland Ziekenhuis.

Echtpaar krijgt 2 lintjes

Renkum heeft een echtpaar koninklijk onderscheiden: Bert en Jannie Keukenkamp, beiden 79 jaar. Vele ouders en kinderen kennen Bert Keukenkamp als voormalig directeur van de Airborneschool. Als het moest, stak hij ook de handen uit de mouwen als invalleerkracht, conciërge en zelfs tuinman. Sinds 1980 zet hij in zich voor de huidige Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum.

Het echtpaar Keukenkamp. – Foto: Gemeente Renkum

Zijn vrouw Jannie staat bekend als trouw en hulpvaardig. Sinds 1984 is zij actief voor de huidige Protestantse Gemeente Renkum-Heelsum. Als vrijwilliger en bestuurslid helpt ze onder andere met het sorteren van binnengekomen kleding voor het tweedehandswinkeltje. Verder is zij ook al 30 jaar actief als vrijwilliger bij de Nationale Vereniging De Zonnebloem en 20 jaar vrijwilliger bij verpleeghuis De Rijnhof in Renkum. Hier regelt ze koffie en is ze een luisterend oor voor de bewoners.

Ook een lintje voor Max

Max Daniël uit Westervoort zwaaide vorig jaar af bij de politie. Hij was 46 jaar diender en schopte het uiteindelijk tot commissaris. Hij vervulde meerdere topfuncties bij de nationale politie en was een voorvechter van diversiteit bij de politie. Daarnaast is hij vrijwillig voorzitter van de Stichting Christian Children (ten behoeve van kansarme kinderen in de Filipijnen) en lid van de raad van toezicht van Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Daniël is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Tante Rikie

Tante Rikie was jarenlang het boegbeeld van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Ze was al in 1997 van de partij en ze nam vorig jaar afscheid. Dat zou al eerder gebeuren, maar door corona vielen twee festivals in het water. Vorig jaar kreeg ze een heus defilé. Ze smeerde broodjes hamburger en deelde prijzen uit. Organisatie en bezoekers droegen haar op handen. In haar laatste jaar als festivaldirecteur werd een lied gelanceerd dat ze had opgenomen met frans Bauer: Hoofd, Schouders, Knie en Teen.

Tante Rikie voortaan door het leven als Ridder Rikie – Foto: REGIO8

Zoveel lintjes werden er per gemeente uitgereikt.

Geschreven door Henri van Veen, Omroep Gelderland op 2023-04-26 13:22:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.