ACHTERHOEK – Van 6 tot 10 november zijn de Global Donut Days. Wereldwijd vieren communities, die doughnut economics als vertrekpunt hebben, de vooruitgang, de positieve ontwikkelingen, successen, verbondenheid en leermomenten. In de Achterhoek organiseert Stichting De Goede Donut (Donut Festival Achterhoek) op 9 november in Doetinchem een samenkomst met focus op democratie en zelfregie: ‘Waar wachten we op?’
Een van de drie kampvuursessies op het Donutfestival – Foto: Eveline Zuurbier
Stichting De Goede Donut, werkend met de theorie van de Engelse econome Kate Raworth, tevens schrijfster van het boek ‘Donuteconomie: In zeven stappen naar een economie voor de 21e eeuw”’verbindt gesprek met actie. In de Achterhoek is De Goede Donut een beweging met mensen die zich een definitief andere toekomst voorstellen. Personen die stappen durven te zetten naar een nieuwe samenleving. In kader van de Global Donut Days, geïnitieerd vanuit DEAL (Donut Economics Action Lab, Oxford), organiseren we deze samenkomst.
“In ‘Waar wachten we op?’ brengen we meerdere uitgangspunten bij elkaar: de grenzen van de huidige democratische werkvormen, leringen vanuit de geschiedenis, het streven naar inclusiviteit en het actief bouwen aan een verantwoorde toekomst, voor de komende (zeven) generaties. Een hele mond vol en zeker een behoorlijke ambitie! Een van de uitgangspunten van doughnut economics is een holistische benadering: verzuiling mist té veel kansen, die voor de ontwikkelingen wél nodig zijn.”
In steeds meer plaatsen en regio’s ontstaan burgerberaden of vergelijkbare constructen: gelote burgers, die – goed geïnformeerd – de overheid (en daarmee ook de politiek) ondersteunen in de uitvoering van hun opdracht, namelijk het vinden én introduceren van oplossingen voor een hoopvolle toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen; een toekomst van een leefbare planeet. Ook in de Achterhoek wordt er met belangstelling naar deze manier van werken gekeken.
Peter Bootsma deelt op 9 november zijn inzichten vanuit historische context: Pentahelix – Taakdemocratie. In een eerdere publicatie werd gesteld “Taakdemocratie zorgt voor daadkracht in transities”. Laten we eens in de geschiedenis duiken en zien wat we daarvan kunnen leren!
Het wordt een bijzondere ontdekkingsreis, durven we te beloven
Zijn lezing combineren we graag met een opdracht die Pieter Hessel ons vanuit zijn ervaring en expertise mee zal geven: Het gaat niet om de bestemming in je leven, het gaat om de reis. “In mijn twintiger jaren nam ik dat laatste nogal letterlijk. Ik kwam erachter dat werken in het buitenland anders is dan op vakantie gaan. Ik leerde dat je als gastarbeider bent overgeleverd aan de goede wil van je werkgever.” Je leert om ook met andermans ogen naar een situatie of verhaal te kijken. Hoe vaak ga je dat zelf actief aan? Wat doet het met je denken, wanneer je dit wél doet?
Wanneer je even de rust en tijd neemt om dieper en breder te gaan, te vertragen en uit het moment stapt worden zaken en oplossingen vaak veel duidelijker. Je weet wat je NU moet doen. Dus, waar wachten we op? Neem je verantwoording, voor onze kinderen en kleinkinderen, neem de regie, pak een taak. Laat ons samen in actie komen op 9 november om 10 uur in Doetinchem.
Geschreven door Eveline Zuurbier
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.