GROENLO – Op de eerste dag van de Slag om Grolle is het stripboek ‘Een aanval op Grol’ gepresenteerd. De strip is bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen in Oost Gelre, maar ook voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Groenlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Een stripboek over de Slag om Grolle werd vrijdag gepresenteerd – Foto: Omroep Gelderland
Het stripboek gaat over de belegering van de stad. Vanuit het perspectief van jonge kinderen die geconfronteerd worden met de belegering. Aan hen worden vragen gesteld als: ‘Welke kant kies jij? Heb je iets te kiezen of word je gedwongen?’ Het educatief programma geeft inzicht in de laatste maanden voor de capitulatie van de stad Grol.
Met het stripboek dat op initiatief van de gemeente, het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog en cultuurorganisatie Culturije is gemaakt, laat men zien dat er ook een boeiende geschiedenis uit die tijd in het oosten van Nederland te vinden is.
Historisch kloppend
“Ik heb hard gefocust op alle details”, zegt de Belgische striptekenaar Joey Potargent. “Normaal krijg ik altijd veel vrijheid tijdens het tekenen van verhalen, maar nu is er veel tegenaan bemoeid.”
Dat heeft alles te maken met amateurhistoricus Godfried Nijs die veel weet over de geschiedenis van de Slag om Grolle. “Ik heb ervoor gezorgd dat alles historisch klopt in het stripverhaal”, zegt hij. Voorbeelden daarvan zijn boerderijen of kledingstukken die zo waarheidsgetrouw zijn getekend. “Misschien is dit wel het eerste stripboek in Nederland dat historisch helemaal klopt.”
Dit weekend wordt de historische gebeurtenis in volle glorie nagespeeld in Groenlo. De slag draait om de strijd uit 1627 om de stad Grol, een belangrijke en strategische vesting tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Hollanders bonden onder leiding van Frederik Hendrik de strijd aan met de Spanjaarden en heroverden Groenlo na dertig dagen.
Betoverende beelden: zo zag de fakkeloptocht van de Slag om Grolle eruit
Hoe kom ik bij de Slag om Grolle? Zes vragen en antwoorden
1500 soldaten gaan met elkaar op de vuist in onze provincie, maar waarom?
Donald Duck en zijn neefjes op avontuur in de Achterhoek