Wat is er met Pinksteren allemaal te doen in de Oost-Achterhoek? Keuze genoeg

LICHTENVOORDE – De blik op het volgende weekend staan? Voor wie niet uit verveling moet kiezen voor de meubelboulevard, staat het aankomende weekend van Pinksteren bol van festivals, bezinning en toffe activiteiten. En je hoeft er niet ver voor te gaan. Alles vindt plaats in de oostelijke helft van de Achterhoek op hooguit een paar kilometer afstand.

Zin om de deur uit te gaan met Pinksteren, maar geen zin om op het strand van een recreatieplas of op de meubelboulevard te eindigen? De top 5 van de leukste en meest inspirerende uitjes:

1. Over de Top festival in Lichtenvoorde

Het Swite-terrein dat in het weekend van Pinksteren het domein van het Over de Top festival. – Foto: Eveline Zuurbier

Voor de dertiende keer vindt het Over De Top Festival plaats en wel op het Swite Terrein in Lichtenvoorde. In het pinksterweekend staat er voor de zaterdag 18 en zondag 19 mei weer een gevarieerd muziek- en randprogramma, voor zowel jong en oud op de agenda. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de bouw van een nieuw podium, de ‘Goldrush Groove’, een podium geheel in stijl van een Amerikaanse verlaten goudmijn. Van punkrock tot aan disco en een ABBA tribute komen op de podia voorbij. Daarnaast presenteert Over De Top Festival net zoals andere jaren een gevarieerd (cultureel) randprogramma. Je kan je o.a. laten schminken, apparaten slopen bij ‘Uit Mekaar’, je coupe laten bijwerken bij de kapper of je toekomst laten voorspellen bij een waarzegster. Dit jaar is er een nieuw onderdeel toegevoegd aan het kinderprogramma. Speciaal voor de jonge Over De Top-bezoekers zijn er twee theatervoorstellingen waar er veel interactie is en kinderen volop mee kunnen doen. De voorstellingen heten: ‘Ik kan niet heksen!’ en ‘Kamperen bij de boer’.

De hele line-up is terug te vinden op www.overdetopfestival.nl/programma.

2. Streekproductenmarkt in Lievelde

Tuinkruiden- en tomatenplanten uitzoeken op de Achterhoekse Streekproductenmarkt. – Foto: Eveline Zuurbier

De Tweede Pinksterdag is gauw gevuld met een bezoek aan de Streekproductenmarkt op het erf van Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3. Het is alweer de 21e editie van deze streekmarkt dat in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een waar evenement met demonstraties, theater en muziek. Talloze streekproducenten laten bezoekers graag kennismaken met hun producten. Jam, vlees, groente, meel, wijn, bier en andere producten bieden een ware smaakbeleving. De organisatie van de Streekproductenmarkt werkt nauw samen met Groei en Bloei. Er zijn verschillende producten voor liefhebbers van tuinieren en bloemschikken. In de stands met lifestyle producten en alles voor het buitenleven geven bezoekers veel inspiratie en beleving van ‘het goede leven’.

3. Openluchtmis in 't Klooster Bredevoort

Voor wie écht betekenis aan Pinksteren wil geven is een bezoek aan de openluchtmis in de tuin van de familie Meerdink aan Hoeninkdijk 8 een uitgelezen kans. Op zondag 19 mei vindt daar een bijzondere kerkviering plaats die georganiseerd wordt door de r.-k. kerken in Aalten en Bredevoort en de protestantse gemeente uit die plaatsen.

Het beeld van een kanunnik nabij de plaats van de viering op splitsing Kloosterdijk-Hoeninkdijk – Foto: Eveline Zuurbier

Op zondag 19 mei, Pinksterzondag vindt er een bijzondere kerkviering plaats. Rooms-katholiek Bredevoort houdt samen met rooms-katholiek Aalten en de protestantse gemeente Bredevoort een woord- en gebedsdienst in de open lucht. De viering met als thema ‘Modern en Devoot’ vindt plaats in de tuin van de familie Meerdink, Hoeninkdijk 8 in buurtschap ’t Klooster. Van hier heeft men uitzicht op het beeldje van de kanunnik op de splitsing Kloosterdijk-Hoeninkdijk (foto). Dit beeldje herinnert aan het voormalige klooster Nazareth dat hier in de nabijheid heeft gestaan. In 1429 kwamen kanunniken uit Windesheim bij Zwolle naar deze plaats om een klooster te stichten. De Geest van God dreef hen naar deze verlaten plek op de Schaarsheide; zo hoopten zij beter God te kunnen dienen. Het klooster heeft bestaan tot ongeveer 1600. De viering begin om 9.30 uur. Bij slecht weer wordt de viering verplaatst naar de Sint Joriskerk in Bredevoort.

4. KunsToer in Winterswijk

KunstOer is tijdens de pinksterdagen in Winterswijk voor de 7e maal te bezoeken. Met de fiets of auto eropuit of zelfs met de wandelschoenen aan loopt de ’toer’ langs prachtige plekken waar moderne beeldende kunst en vormgeving te bekijken is. De plekken zijn erfgoedlocaties. Molens, kerken, raadhuis, oude boerderijen met historische bijgebouwen zoals droogschuren, bakovens, spiekers, vlasoven, baarhuisjes en historische woningen met karakteristieke elementen. Voor de organisatie is het ieder jaar weer een kunst om verrassende en interessante kunstenaars te vinden. De organisatie zoekt naar werk dat een link heeft met de locatie waar de kunstenaar exposeert. Natuurlijk wordt er ook gezocht naar afwisseling in verschillende kunstdisciplines.

Jaarlijks exposeren scholen in het oude gemeentehuis van Winterswijk. – Foto: Eveline Zuurbier

Kijk voor de toer langs de bijzondere plekken en de kunstexposities op de website van KunsToer onder kopje editie 2024. Tijdens Kunstoer kunnen bezoekers op alle locaties starten en daar ook een entreebewijs kopen. Bij de toegangskaarten zit een kunstboekje met uitgebreide informatie over de locaties, de kunstenaars, hun werk en over muziekuitvoeringen.

5. Boekenmarkt Bredevoort en aansluitend expositie ‘Cartooning Ukraine’

Maandag 20 mei vindt de Internationale Pinkster Boekenmarkt plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk in boekenstad Bredevoort. Diverse Nederlandse en Duitse boekhandelaren bieden hun boeken aan. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen boekenliefhebbers hun hart ophalen op het buitenterrein van de Koppelkerk aan de Koppelstraat 35.

De Boekenmarkt bij de Koppelkerk. – Foto: Janneke van der Galie

Bezoekers zijn ook welkom om de nieuwe expositie ‘Cartooning Ukraine’ in de Koppelkerk te bekijken. Entree hiervoor is 7 euro, inclusief koffie/thee, met om 14.00 en 15.00 rondleidingen. De Koppelkerk heeft dit jaar een doorlopend programma dat als thematitel ‘Staat van de Macht’ heeft. Tijdens dit project onderzoeken we gezamenlijk waar de huidige macht zich concentreert, welke vormen van tegenmacht er bestaan, welke rol burgerinitiatieven kunnen spelen en hoe we de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen en tot meer verbondenheid kunnen komen.

Kunst kan een krachtige stem zijn in een wereld waar al te vaak de wapens worden opgepakt. Cartoonisten nemen de rol van tegenmacht met verve – en vaak met humor – op zich. Op vreedzame wijze, maar zonder zich te schikken in hun lot, drukken getalenteerde Oekraïense tekenaars op scherpe manier hun perspectief op de staat van de wereld uit. Deelnemende cartoonisten: Anna Sarvira, Valery Momot, Oleg Gutsol, Andryi Petrenko, Vladimir Kazanevsky, Viktor Holub, Viacheslav Kazanevsky, Sherhii Fedko, Leonid Storozhuk, Alexander Dubovsky, Valeriy Chmyriov, Oleksiy Kustovsky, Oleh Smal en Max Moshovsky.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2024-05-14 10:54:22


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.