“We hebben er alles aan gedaan: breuk met RTV Slingeland was niet te voorkomen”

– “De breuk was verwacht, maar kwam alsnog heel onverwacht”. Dit is de eerste reactie die streekomroep 1Achterhoek geeft nadat afgelopen maandag 1 mei RTV-Slingeland uit Winterswijk eruit stapte en direct de samenwerking met de twee andere twee lokale omroepen Aladna FM uit Aalten en (voorheen) Gelre FM Oost Gelre verbrak. Die laatste lokale omroepen gaan nu zonder Slingeland samen verder onder de naam 1Achterhoek.

De samenwerking is helaas anders verlopen dan verwacht. “We zijn er samen na gesprekken met Jan-Bart Wilschut niet uitgekomen”, laten de overgebleven bestuurders van 1Achterhoek Hylke ter Beest, Benito Mulder en Tonnie Scholten weten. Jan-Bart Wilschut trad op als mediator tussen de partijen. Hij was ook degene die de samenwerking een jaar geleden tussen de drie omroepen tot stand bracht.

In de radio-uitzending van 1Achterhoek Actueel van zaterdag zeggen ze: “We hebben er echt alles aan gedaan om de samenwerking met RTV-Slingeland door te zetten.” De Winterswijkse lokale omroep geeft als reden dat hun financiële basis onder druk kwam te staan. Het behoud van lokale adverteerders is voor deze Winterswijkse lokale omroep een overweging en de tweede reden is het verschil van inzicht over de bekostiging van televisie en radio. Volgens de drie bestuurders van de streekomroep 1Achterhoek sneuvelde de samenwerking al aan het begin van de gesprekken met de mediator. “We hadden te maken met een onwillige partij die uit een persoonlijk overweging de samenwerking beëindigde. Hij ging voorbij aan het maatschappelijke doel van een streekomroep. Het zit me persoonlijk hoog dat we dit niet samen hebben kunnen opvangen”, verwoordt Tonnie Scholten van 1Achterhoek de reden dat ze er samen niet uitgekomen zijn. De wil was er wel aan de zijde van Aladna en het vroeger Gelre FM.

Met Leader-cameraproject en podcast verder met 1Achterhoek

Streekomroep 1Achterhoek gaat met volle, nieuwe energie verder. Het doel is een sterk merk te bieden door verdere professionalisering”, laat voorzitter Hylke ter Beest weten. “De gemeenten zijn nog steeds enthousiast over wat er staat om het regionale en lokaal ingekleurde nieuws via meerdere mediakanalen over te brengen.”

1Achterhoek wil groeien en de plannen die in overleg met de gemeenten zijn gemaakt zijn realiseerbaar, zeggen de drie bestuurders. “Als het gaat over de toekomstvisie dan zitten we op één lijn met de gemeentes en zijn we klaar voor verdere samenwerking in de toekomst om van dienst te zijn in de regio.

Om de jeugd te bereiken zet 1Achterhoek onder meer in op podcast maken en de berichtgevingen meer te voorzien van vlogs, korte nieuwsvideo’s. Een andere service die 1Achterhoek in de drie gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre gaat bieden, zijn continue live beelden vanuit de centra voorzien van weernieuws. Dit is een Leader-project dat gestimuleerd wordt door de Regio Achterhoek om de leefbaarheid te stimuleren met lokale projecten. De beelden van de Leader-camera’s zijn te zien op het televisiekanaal van 1Achterhoek en de verwachting is dat deze met een maand of twee operationeel is.

Journalistieke kwaliteit

Op dit moment worden lokale omroepen al dan niet in een samenwerkingsverband van streekomroepen bekostigd via de gemeenten. De drie gemeenten krijgen daarvoor weer een uitkering via het gemeentefonds. Vanaf 1 januari neemt het rijk de financiering van de streekomroepen over en zullen er andere eisen aan de omroepen worden gesteld, onder meer op het gebied van journalistieke kwaliteit en professionele bedrijfsvoering.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-05-08 17:42:50


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.